You are here

Πράσινη αναβάθμιση αλυκής Λάρνακας

26/06/2019 07:26

Περιβαλλοντικό κέντρο, πεζόδρομο, παρατηρητήρια, προστατευτικά μέτρα και ενημέρωση για τον πλούσιο βιότοπο της αλυκής Λάρνακας, είναι μόνο μερικά από τα έργα που προωθεί το υπουργείο γεωργίας στην περιοχή της αλυκής.

Όπως δήλωσε ο υπουργός γεωργίας Κώστας Καδής στη StockWatch, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του μοναδικού χαρακτήρα του βιότοπου των αλυκών Λάρνακας και την παράλληλη προστασία τους από την ανθρώπινη όχληση , το υπουργείο γεωργίας προωθεί σειρά έργων στην περιοχή.

«Προτεραιότητα των δράσεων μας οι οποίες έχουν αποφασιστεί μετά από συνάντηση με το δήμο Λάρνακας και είναι στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000, είναι η ποιοτική αναβάθμιση και ολοκλήρωση του μονοπατιού της φύσης ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και συνεχές μονοπάτι περιμετρικά της κύριας αλυκής», διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε ο υπουργός γεωργίας, «μέσω του περιμετρικού μονοπατιού περίπου 11 χιλ., το οποίο θα κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν, θα αποφεύγεται η παράνομη παρέμβαση εντός του χώρου των αλυκών κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν υπάρχει νερό στις αλυκές».

Συμφωνήθηκε επίσης είπε η δημιουργία ενός αριθμού κατάλληλων πτηνοπαρατηρητηρίων και η υιοθέτηση μέτρων προστασίας από όσους επεμβαίνουν, όπως η περίφραξη περιμετρικά του χώρου.

Σε δεύτερο στάδιο συμφωνήθηκε η δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου ανέφερε ο κ. Καδής, υπογραμμίζοντας ότι «θα παρέχεται πληροφόρηση και ενημέρωση ώστε να ευαισθητοποιείται το κοινό για τον περιβαλλοντικό πλούτο των αλυκών και να συμβάλει στη διατήρηση του χώρου».

Τα όσα έχουν συμφωνηθεί προωθήθηκαν στα διάφορα τμήματα και εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει η υλοποίηση τους, ανέφερε ο κ. Καδής.

Σύμμαχος ο πτηνολογικός σύνδεσμος

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια προστασίας της αλυκής Λάρνακας είναι ο πτηνολογικός σύνδεσμος Κύπρου είπε ο διευθυντής του συνδέσμου Μάρτιν Χέλλικαρ, ο οποίος χαρακτηρίζει θετικές τις ενέργειες του υπουργείου γεωργίας.

Υποδεικνύει ταυτόχρονα ότι «τα όποια έργα θα πρέπει να γίνουν με ευαισθησία στο περιβάλλον» σημειώνοντας ότι, «εμείς θέτουμε επανειλημμένα θέμα για την εύκολη πρόσβαση που είχαν οι πολίτες εντός του χώρου της αλυκής αλλά και την ενόχληση που προκαλούσαν στους χειμερινούς επισκέπτες της αλυκής, όπως είναι τα φλαμίνγκο και άλλα πουλιά».

Προς τη σωστή κατεύθυνση εκτιμά ο πτηνολογικός σύνδεσμος ότι είναι και η δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου ενημέρωσης, διότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως να γνωρίζουν τις περιοχές Natura της Κύπρου και την περιβαλλοντική αξία τους.

Ο κ. Χέλλικαρ, εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του συνδέσμου να βοηθήσει στην προσπάθεια του υπουργείου γεωργίας σε εξειδικευμένα θέματα στα οποία έχουν την εμπειρία.

Ξεκινούν Σεπτέμβρη τα έργα

Ο δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας, Ηλίας Ηλία, σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι παράλληλα με τον περιμετρικό πεζόδρομο ο οποίος θα είναι συνέχεια του πεζόδρομου του δημοτικού κήπου θα προωθηθεί και η κατασκευή αναχωμάτων και άλλων μέτρων περίφραξης ώστε να αποκλειστεί το σημερινό φαινόμενο «εισβολής» εντός της αλυκής.

Πρόσθεσε ότι μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχουν δρομολογηθεί τα έργα.

Στο τραπέζι είπε, υπάρχει και πρόταση για δημιουργία μικρού συνεδριακού κέντρου και μουσείου καθώς και χώρου αναψυχής στον κατασκηνωτικό χώρο πλησίον από το μουσουλμανικό τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

Σημειώνεται ότι η αλυκή Λάρνακας έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή Ramsar (Σύμβαση για την προστασία των Υγροβιοτόπων) και Natura 2000 και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για την άγρια ζωή κυρίως για τα υδρόβια πτηνά.

Ο υγροβιότοπος είναι γνωστός κυρίως για τα χιλιάδες φλαμίνγκο που τον χρησιμοποιούν το χειμώνα ως σταθμό για ξεκούραση και τροφή για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αφρική. Τον χρησιμοποιούν επίσης χιλιάδες άλλα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο όπως πάπιες, χήνες, γλάροι, γλαρόνια, καλαμοκάνες, πελλοκατερίνες και πολλά άλλα παρυδάτια πουλιά που προστατεύονται από διεθνείς νομοθεσίες.

Της Ηρώς Ευθυμίου