You are here

Πράσινο περιβαλλοντικής αρχής για μετατροπή Kermia σε ξενοδοχείο

26/02/2019 12:28

Υπό συγκεκριμένους όρους η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο στο αίτημα της εταιρείας Kermia Hotels Ltd, για μετατροπή των οργανωμένων διαμερισμάτων σε ξενοδοχείο 4 αστέρων.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής, η εταιρεία προωθεί μια σειρά από προσθηκομετατροπές στα διαμερίσματα και προσθήκη ακόμη 120 κλινών και τη δημιουργία τετράστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 734 κλινών με την ονομασία Mare Village Hotel, στην Αγία Νάπα.

Το τεμάχιο με την υφιστάμενη τουριστική ανάπτυξη γειτνιάζει με την προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, στο Κάβο Γκρέκο.

Περιβαλλοντικοί όροι 

Ανάμεσα στους όρους που επέβαλε η περιβαλλοντική αρχή προκειμένου να δώσει θετική γνωμάτευση είναι μεταξύ άλλων: 

-Απαγόρευση της διακίνησης και διέλευσης μηχανημάτων, αυτοκινήτων ή οιονδήποτε εργασιών εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

-Να μην γίνουν οποιαδήποτε έργα εντός της θαλάσσιας περιοχής.  

-Να μην κατασκευαστούν έργα ή άλλες υποδομές (π.χ. πισίνες) και να μην προκληθεί αλλοίωση (π.χ. τοπιοτέχνηση) εντός περιοχής του δικτύου NATURA 2000, καθώς και εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας. 

-Απαγορεύεται οποιαδήποτε διαρροή λυμάτων / αποβλήτων στην θάλασσα.

-Ο εργολάβος θα πρέπει να ετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

-Απαγορεύεται η διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων χωρίς άδεια διαχείρισης αποβλήτων ή πιστοποιητικό καταχώρησης για τα συγκεκριμένα απόβλητα. 

-Τονίζεται ότι αποτελεί αδίκημα η απόρριψη αποβλήτων στο έδαφος και τα νερά. Σε περίπτωση που ο εργολάβος απορρίψει απόβλητα που προήλθαν από την κατεδάφιση του έργου, είναι υπόχρεος να τα παραδώσει σε αδειοδοτημένους φορείς διαχείρισης και να επαναφέρει τους χώρους στην αρχική τους κατάσταση με δικά του έξοδα. Σε αντίθετη περίπτωση ο επιβλέπων μηχανικός έχει υποχρέωση να καταγγείλει την παρανομία στο τμήμα περιβάλλοντος για λήψη μέτρων.

-Ο εργολάβος να έχει εν ισχύ, καθόλη τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών, άδεια διαχείρισης αποβλήτων ή πιστοποιητικό καταχώρησης για τη συλλογή και μεταφορά αποβλήτων και να περιλαμβάνει κωδικούς αποβλήτων που προκύπτουν από κατασκευές και κατεδαφίσεις ή άλλες δραστηριότητες.

-Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εκδήλωσης φωτιάς, έκρηξης ή δημιουργίας περιστατικού ρύπανσης στον αέρα, στο έδαφος ή στα επιφανειακά ή και υπόγεια ύδατα, που μπορούν να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία ή και το περιβάλλον.

-Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών των υπογείων και της κατασκευής του έργου να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για ελαχιστοποίηση και καταστολή της σκόνης.

Κατά τη λειτουργία του έργου προτείνονται επίσης μια σειρά μέτρων όπως να γίνεται ορθή ρύθμιση της έντασης του φωτισμού ώστε να μην προκαλεί οποιαδήποτε προβλήματα στις γειτονικές αναπτύξεις και στην περιοχή Natura 2000 και να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για σκοπούς φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συστήνεται ακόμη η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανακυκλωμένου χαρτιού.

Της Ηρώς Ευθυμίου