You are here

Προωθούνται δύο νέες μελέτες για τους πύργους

06/11/2018 07:07

Σε εγρήγορση για αντιμετώπιση των αυξημένων κοινωνικών αντιδράσεων έχουν τεθεί οι αρμόδιες κρατικές αρχές λόγω της ανάγκης που έχει διαπιστωθεί από το ίδιο το τμήμα περιβάλλοντος για περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία των πολυώροφων κτηρίων στη Λεμεσό.

Ενόψει επίσης και της εξέτασης των 30 αιτήσεων για πολυώροφα κτήρια που εκκρεμούν ενώπιον του τμήματος περιβάλλοντος όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός περιβάλλοντος Κώστα Καδής, το τμήμα περιβάλλοντος και η πολεοδομία τρέχουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση των δύο μελετών για τα ψηλά κτίρια.

Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου δήλωσε στη StockWatch ότι το τμήμα περιβάλλοντος παρέδωσε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και προδιαγραφές που ζητήθηκαν από την πολεοδομία η οποία θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην προκήρυξη των προσφορών.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου διευκρίνισε ακόμη ότι λαμβάνονται συνεχώς αυστηρά μέτρα και σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις δεν φαίνεται να γίνεται επιβάρυνση στη θάλασσα από τα υπόγεια νερά των ψηλών κτηρίων.

«Γίνεται συνεχής επιτήρηση και διαπιστώνεται ότι τα νερά που ρίχνονται στη θάλασσα είναι σε καλή ποιότητα», είπε και πρόσθεσε ότι το τμήμα περιβάλλοντος έχει αδειοδοτήσει και ελέγχει δυο πύργους, το ONE το οποίο αποτελείται από 34 ορόφους και το Del Mar από 27 ορόφους.

Πληροφοριακά ανέφερε ότι ο κάθε παραθαλάσσιος πύργος ρίχνει 1500 τόνους νερό την ημέρα στη θάλασσα.

Η διευθυντήρια της πολεοδομίας Αθηνά Αριστοτέλους ανέφερε ότι εντός των ημερών βγαίνουν σε προσφορές για τις δύο μελέτες. Η μια αφορά τη στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη δυνατότητα ανέγερσης ψηλών κτηρίων και η δεύτερη αφορά τον κόλπο της Λεμεσού σε σχέση με την ποιότητα των νερών που απελευθερώνονται στη θάλασσα από τα υπόγεια των κτηρίων.

Εξήγησε ότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην προώθηση της διαδικασίας εν αναμονή των προδιαγραφών του τμήματος περιβάλλοντος.

Σημείωσε επίσης ότι θα προχωρήσουν και στην έκδοση εγκυκλίου με βάση τον νόμο περί πολεοδομίας, με την οποία θα διευκρινίζονται ορισμένα θέματα των προνοιών των τοπικών σχεδίων που σχετίζονται με τα ψηλά κτήρια μέχρι την ολοκλήρωση της αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων των μεγάλων πόλεων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός περιβάλλοντος Κώστας Καδής απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του κινήματος οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο τμήμα περιβάλλοντος περίπου 30 αιτήσεις για ψηλά κτίρια και έχουν σταλεί επιστολές στη διευθύντρια του τμήματος πολεοδομίας και οικήσεως για εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), με βάση τις πρόνοιες του περί της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα σχέδια και/ ή προγράμματα νόμου [Ν.102(Ι)/2005].

Της Ηρώς Ευθυμίου