You are here

Σάλος από επενδύσεις πάνω στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας

28/02/2018 07:24

Η ανέγερση έξι κατοικιών στην περιοχή θαλασσινές σπηλιές στην παράλια περιοχή του δήμου Πέγειας, η οποία άρχισε να διαβρώνεται, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις 17 μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και βάζει σε θέση άμυνας κρατικούς φορείς, που είχαν εμπλοκή στο θέμα.

Η περιοχή θαλασσινές σπηλιές φαίνεται να έχει χαρακτηριστεί ως οικιστική/παραθεριστική ζώνη από το 1975, με αποτέλεσμα από το 2005 και εντεύθεν να δημιουργηθεί μια σειρά αναπτύξεων από διάφορους επενδυτές κοντά στις θαλασσινές σπηλιές όπου αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus) που χαρακτηρίζεται ως το πιο απειλούμενο είδος προς αφανισμό στη Μεσόγειο, από τη διεθνή ένωση προστασίας της φύσης.

Ο δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, σε δηλώσεις στη StockWatch έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στην τότε κυβέρνηση το 1975 η οποία χαρακτήρισε την περιοχή παραθεριστική ζώνη οπότε επιτράπηκε ο διαχωρισμός οικοπέδων.  Επίσης το 2005 η τότε κυβέρνηση επέτρεψε την επέκταση της παραθεριστικής ζώνης με αποτέλεσμα την ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής.

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη της περιοχής ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια και ότι το συγκεκριμένο έργο είναι το τελευταίο που γίνεται στην εν λόγω περιοχή, προσθέτοντας ότι «είναι κάπως αργά για αντιδράσεις διότι δεν μπορεί να πεις σε κάποιον να μην κτίσει μέσα στην ιδιοκτησία του, όταν εξασφάλισε άδεια τόσο από το τμήμα περιβάλλοντος όσον και από την πολεοδομία».

Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας για τη διάσωση των φυσικών ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού, ο οποίος σε συνεργασία με άλλες 17 μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις διοργανώνουν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή, σε δηλώσεις στη StockWatch επέρριψε ευθύνες στο τμήμα περιβάλλοντος επειδή άναψε το πράσινο χωρίς να προηγηθεί συνεδρία της επιτροπής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Η άποψη μας είναι ότι η προκαταρτική μελέτη (ΠΕΕΠ) θα έπρεπε να αξιολογηθεί από την επιτροπή λόγω της χοροθέτησης του έργου σε μια περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική αξία».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της πρωτοβουλίας για τη διάσωση των φυσικών ακτών, η προκαταρτική μελέτη κρίνεται εξαιρετικά ανεπαρκής διότι όπως υποστηρίζουν απουσιάζουν ουσιώδη δεδομένα.

Απορρίπτει τις επικρίσεις η περιβαλλοντική αρχή

Τις επικρίσεις του κ. Παπαστυλιανού απορρίπτει αρμόδιος λειτουργός της περιβαλλοντικής αρχής αναφέροντας ότι «με βάση το άρθρο 15(7) του σχετικού νόμου το προσχέδιο γνωμάτευσης της συγκεκριμένης ανάπτυξης μαζί με την προκαταρτική περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας, αποστάληκε προς όλα τα μέλη της επιτροπής και προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι οποίοι έχουν περιθώριο ένα μήνα να αποστείλουν τις απόψεις τους ή να ζητήσουν συνεδρία της επιτροπής».

Πρόσθεσε ότι «δεν είχαμε σχόλια από κανένα γι’ αυτό στάλθηκε η γνωμάτευση στο τμήμα πολεοδομίας για τα περαιτέρω».

Ανακοίνωση ΕΤΕΚ

Ιδιαίτερα καυστική είναι και η ανακοίνωση του ΕΤΕΚ για τα διαδραματιζόμενα στην περιοχή των θαλασσινών σπηλιών τα οποία χρονολογούνται εδώ και μερικές δεκαετίες, όπως υποστηρίζει.

Η περίπτωση της «νομότυπης» ανέγερσης εξοχικών κατοικιών στην περιοχή θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια, αποτελεί την προφανή κατάληξη ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που ξεκίνησε προ εικοσαετίας, όταν χορηγήθηκε σε εταιρεία ανάπτυξης γης πολεοδομική άδεια για διαχωρισμό 34 οικοπέδων σε μία ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή, εξαίρετου φυσικού κάλλους, τονίζει μεταξύ άλλων.

Το επιμελητήριο μη βρίσκοντας κανένα σύμμαχο στις προσπάθειες του για το αυτονόητο, προσέφυγε τότε στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της εν λόγω άδειας. Το ανώτατο δικαστήριο (υπόθεση Αρ. 940/97 ΕΤΕΚ vs Δημοκρατίας) έκρινε τότε, δυστυχώς, πως το επιμελητήριο δεν έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει ακύρωση της απόφασης καθώς η προστασία του περιβάλλοντος δεν εμπίπτει στους σκοπούς του όπως διαγράφονται από το νόμο (!).

Στο μεταξύ, συνεχίζει, έχουν παρέλθει 20 χρόνια και τουλάχιστον δύο θεσμοθετημένες αναθεωρήσεις των σχεδίων ανάπτυξης, χωρίς να ανακληθούν εγκληματικές για το περιβάλλον πολεοδομικές αποφάσεις του παρελθόντος.

Καταλήγοντας ζητά την επανεξέταση και αναθεώρηση των αναπτυξιακών δικαιωμάτων τα οποία δόθηκαν στα σχέδια ανάπτυξης με σκιώδεις διαδικασίες στο παρελθόν.

Η γνωμάτευση για το έργο

Πάντως η περιβαλλοντική αρχή στη γνωμάτευση της έθεσε μια μεγάλη γκάμα από όρους και εισηγήσεις για ενσωμάτωση τους στην πολεοδομική άδεια.

Οι όροι αφορούν τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία του έργου.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος, η ανάπτυξη εξασφάλισε όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Περιλαμβάνει εκτός από τις έξι κατοικίες, έξι ιδιωτικές πισίνες, χώρους στάθμευσης για οκτώ οχήματα, χώρους πρασίνου και κατασκευή σταθμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας υγρών λυμάτων στην παράλια περιοχή της Πέγειας.

Η κάθε κατοικία θα αποτελείται από τρία επίπεδα/ορόφους, υπόγειο όροφο, ισόγειο και όροφο.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος η οποία εκδόθηκε την 1η Μαρτίου 2017, το συνολικό εμβαδόν της ανάπτυξης ανέρχεται στα 2.023 τ.μ. (701 τ.μ. το ισόγειο, (754 τ.μ. ο όροφος και 568 τ.μ. το υπόγειο) ενώ το προτεινόμενο τεμάχιο είναι έκτασης 10,253 τ.μ.

Από τα 10,253 τ.μ. έκτασης γης, στην παραθεριστική ζώνη εμπίπτουν 4.080 τ.μ., τα δε υπόλοιπα εμπίπτουν εντός της ζώνης της προστασίας της παραλίας σε μικρή απόσταση από τις θαλασσινές σπηλιές οι οποίες αποτελούν βιότοπο της μεσογειακής φώκιας monachus monachus.

Το τεμάχιο γης, εμπίπτει σε παραθεριστική ζώνη Π1 το οποίο όμως γειτνιάζει με τις περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Στην περιοχή βρίσκονται και διαβιούν οικότοποι και σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας για τα οποία σύμφωνα με τους περί προστασίας και διαχείρισης της φύσης και της άγριας ζωής νόμου 2003-2015 και του περί προστασίας και διαχείρισης άγριων πτηνών και θηραμάτων νομού του 2003 – 2015 η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα για προστασία και διατήρηση τους.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως Πάφου στις 8/8/2016 απέστειλε αίτηση της εταιρείας για την ανέγερσή έξι κατοικιών, κολυμβητικών δεξαμενών και βιολογικό σταθμό λυμάτων, στο τμήμα περιβάλλοντος  στην περιοχή θαλασσινών σπηλιών Πέγειας.

Το αίτημα εντούτοις δεν συνοδευότανε από έντυπο προκαταρτικής μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΠΕΕΠ) το οποίο απαιτείται σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου Αρ. 140(1)2005, ως εκ τούτου ζητήθηκε και υποβλήθηκε στις 21/10/2016.

Η περιβαλλοντική αρχή έκρινε ελλιπή τα στοιχεία έτσι στις 15/12/2016 υποβλήθηκε συμπληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη.

Η γνωμάτευση σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου αποστέλλεται για την υποβολή απόψεων στη διευθύντρια του τμήματος αλιείας, στο διευθυντή του τμήματος αναπτύξεως υδάτων, τον προϊστάμενο της υπηρεσίας θύρας και πανίδας, στον έπαρχο Πάφου και δήμαρχο Πέγειας.

Της Ηρώς Ευθυμίου