You are here

Salt Lake Resort δίπλα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

16/11/2018 07:19

Ξενοδοχείο πέντε αστέρων 295 δωματίων και 46 πολυτελών κατοικιών σε μια μεικτή τουριστική ανάπτυξη δίπλα από το αεροδρόμιο Λάρνακας προωθεί η εταιρεία «The Vegetables Produces & Exporters Ltd», με την κατάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης στην αρμόδια αρχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), από την κατασκευή και λειτουργία της μεικτής τουριστικής ανάπτυξης «Salt Lake Resort & Spa» τα υπό μελέτη τεμάχια βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις αλυκές και αποτελούν γη ιδιωτικής ιδιοκτησίας, και απέχουν 1450m βορειοδυτικά από τους οικιστικούς πυρήνες του δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού.

Χωροθέτηση προτεινόμενης ανάπτυξης

Όπως αναφέρεται στη μελέτη τα τεμάχια χωροθέτησης της προτεινόμενης μεικτής τουριστικής ανάπτυξης εμπίπτουν εντός των ορίων περιοχής προστασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου ‘Natura 2000’ ‘Αλυκές Λάρνακας’ (SITECODECY6000002), η οποία περιλαμβάνει τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) (ΖΕΠ και ΕΖΔ έχουν κοινό όριο).

Η έκταση όμως χωροθέτησης της προτεινόμενης ανάπτυξης, βρίσκεται εκτός των ορίων της περιοχής προστασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου ‘Natura 2000’ ‘Αλυκές Λάρνακας’.

Η οδική πρόσβαση είναι δυνατή από τη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Κυπριανού ΙΙΙ, που βρίσκεται βόρεια της ανάπτυξης, και στη συνέχεια ακολουθώντας την έξοδο προς το δρόμο Μενεού-Περβολιών. Έπειτα ακολουθείται διαδρομή από εγγεγραμμένο ασφαλτοστρωμένο δημόσιο δρόμο.

Σκοπός του έργου

Στόχος της προτεινόμενης μεικτής τουριστικής ανάπτυξης είναι η δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχείου, που θα συμβάλει θετικά στην εξυπηρέτηση των χρηστών του αεροδρομίου (εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού και ειδικότερα υπαλλήλων αεροπορικών εταιρειών /πιλότων και αεροσυνοδών, καθώς επίσης και επιχειρηματικού συνεδριακού τουρισμού) παρέχοντας υπηρεσίες διαμονής και διεξαγωγής συνεδριακών εκδηλώσεων.

Οι αναπτύξεις αυτές υποβοηθούν την προσέλκυση συνεδριακού τουρισμού, τη διαμονή τουριστών και τις λειτουργίες του αεροδρομίου (αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών καθυστερήσεων στις αναχωρήσεις πτήσεων), δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, και αποτελούν αντισταθμιστικό στοιχείο για την κοινότητα η οποία φιλοξενεί το διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ως εκ τούτου, με την υλοποίηση της προτεινόμενης ανάπτυξης επιδιώκεται ο εμπλουτισμός των οικονομικών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής, και η ενδυνάμωση του κοινωνικού, οικονομικού και τουριστικού χαρακτήρα της, με την προσέλκυση τουρισμού, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Προτεινόμενη ανάπτυξη

Σύμφωνα με το σχεδιασμό όπως περιγράφεται στη ΜΕΕΠ, η προτεινόμενη μεικτή τουριστική ανάπτυξη, αποτελείται από τρία μέρη τα οποία διαμορφώνονται ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά είναι λειτουργικά συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Ειδικότερα η προτεινόμενη μεικτή τουριστική ανάπτυξη αποτελείται από ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, η οποία αποτελείται από υπόγειο χώρο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και 2 ορόφους, δυναμικότητας 295 δωματίων/594 κλινών, συνολικού εμβαδού 50445m 2, η οποία χωροθετείται εντός του τεμαχίου με αριθμό 161.

Περιλαμβάνει όλους τους 7 κοινόχρηστους χώρους, διευκολύνσεις και χώρους στάθμευσης που απαιτούνται για ξενοδοχεία κατηγορίας 5*, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΚΟΤ.

Όπως χώρος υποδοχής, bar, εστιατόρια, κουζίνες, αποθήκες, γυμναστήριο, χώρο παιχνιδιών, πισίνες, κ.α.).

Συγκρότημα 12 πολυτελών κατοικιών τριών υπνοδωματίων, συνολικού εμβαδού 1848m 2, οι οποίες χωροθετούνται εντός του τεμαχίου με αριθμό 161, στο νότιο τμήμα της προτεινόμενης μεικτής τουριστικής ανάπτυξης.

Δεύτερο συγκρότημα 34 πολυτελών κατοικιών τριών υπνοδωματίων, συνολικού εμβαδού 2888m, οι οποίες χωροθετούνται εντός των τεμαχίων με αριθμούς 171 και 172, της προτεινόμενης μεικτής τουριστικής ανάπτυξης.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την προτεινόμενη μεικτή τουριστική ανάπτυξη, μπορούν να χαρακτηριστούν στο σύνολο τους ως ελάχιστες, υποστηρίζει η πρόταση, και αναμένονται κυρίως κατά το στάδιο κατασκευής της προτεινόμενης ανάπτυξης. Αφορούν σε περιορισμένες οχλήσεις θορύβου και σκόνης, μικρή αύξηση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, καθώς και της οπτικής αλλοίωσης της αισθητικής της περιοχής, σε μικρό βαθμό.

Συμπεράσματα μελέτης

Μετά από συναξιολόγηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, και κυρίως τη σημαντικότητα των ενδεχόμενων επιπτώσεων, εκτιμάται ότι η κατασκευή και λειτουργία της προτεινόμενης μεικτής τουριστικής ανάπτυξης, δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή τη δημόσια υγεία του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη, μπορεί να λειτουργήσει στην προτεινόμενη περιοχή χωροθέτησης, με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, με την προϋπόθεση τήρησης των όρων και προδιαγραφών που αναφέρονται στην παρούσα ΜΕΕΠ.

Της Ηρώς Ευθυμίου