You are here

Σε γκέιτ αναπτύσσεται το Πέρα Πεδί

31/10/2017 06:59
Σε πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται η πρόταση για ανάπτυξη δασώδους περιοχής στο χωριό του Πέρα Πεδί από την Parnitha Developers, με τον πρόεδρο να αναγκάζεται να δώσει διευκρινίσεις για την ιδιοκτησία του 1/12 ακινήτου που αποτελεί μέρος του προτεινόμενου project.

Μετά την αρχική προσπάθεια της κυβέρνησης να πέσει στα χαμηλά το όλο θέμα, ο ίδιος ο πρόεδρος επανήλθε χθες σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα της Χαραυγής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αν και παραδέχθηκε χθες ότι όντως είναι δικαιούχος του 1/12 τεμαχίου γης στο οποίο όμως δεν μπορεί να κτίσει ούτε παράγκα και το οποίο γειτνιάζει με τη μεγάλη έκταση που αγόρασε ο ρώσος ιδιοκτήτης της εταιρείας Parnitha Development Ltd, φαίνεται ότι δεν έπεισε καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος των δηλώσεων και αντιδηλώσεων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το δικό του μερίδιο δεν το πούλησε στο ρώσο επενδυτή και επομένως, δεν είναι στον δικό του χώρο που θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι σύντομα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι «αφήνω να εκτεθούν ακόμη περισσότερο, και να γελοιοποιηθούν ενώπιον του κυπριακού λαού όσοι ισχυρίζονται ανάλογα».

Στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε χθες και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, Σταύρος Μαλάς.

Η εκπρόσωπος Τύπου του, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατηγόρησε το προεδρικό και τον ίδιο τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από την ουσία του ζητήματος.

Κάλεσε ακολούθως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει εάν η γη ή μέρος αυτής ανήκε μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 στον ίδιο και την οικογένεια του, όπως αναφέρεται στο πόθεν έσχες σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από την εφημερίδα.

Θέτει επίσης μια σειρά άλλων ερωτημάτων όπως εάν έχουν μερίδιο μέλη της οικογένειας Αναστασιάδη, ή και ο ίδιος ο πρόεδρος αφού επρόκειτο για κληρονομιά. Θέτουν επίσης ερωτήματα για την ταυτότητα πωλητών και αγοραστών.

Καταλήγοντας η κ. Χαραλαμπίδου κάλεσε το προεδρικό να δώσει σαφείς απαντήσεις, να ξεκαθαρίσει το θέμα και όχι να παίζουν παιχνίδια κλίνοντας το ρήμα «ανήκω» σε όλους τους χρόνους για να αποπροσανατολίσουν από την ουσία του ζητήματος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε χθες να δηλώσει ότι «είναι αρκούντως εμφανές ότι όχι μόνο δεν έχω παρέμβαση, αλλά και από τα προκαταρκτικά σχόλια διαφαίνεται ότι οι αρμόδιες αρχές είναι κάθετα αντίθετες».

Σήμερα ο Φιλελεύθερος δημοσιεύει δηλώσεις των διευθυντών των τμημάτων δασών και υδάτων, που φέρονται να είναι θετικοί στην εν λόγω ανάπτυξη παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν από εκπροσώπους τους κατά την αρχική συζήτηση του θέματος στο τμήμα περιβάλλοντος.

Αντιστρέφει τα πυρά και ο Περδίκης

Την πολιτική κόντρα συντηρεί και ο πρόεδρος των οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος επανήλθε χθες με νέες κατηγορίες κατά του προέδρου Αναστασιάδη.

«Το κίνημα θεωρεί υποχρέωση του όταν υπάρχει ένα έργο προς συζήτηση και το οποίο προνοεί μια τόσο μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να αποτραπεί αυτή η καταστροφή», δήλωσε.

Ο κ. Περδίκης αφήνει ακόμη σαφείς αιχμές για ενδεχόμενο επηρεασμό της ορθοκρισίας των αδειοδοτικών αρχών από τυχόν εμπλοκή του προέδρου Αναστασιάδη στο έργο.

«Μας ανησυχεί το ενδεχόμενο να επηρεάζεται η ορθοκρισία των αδειοδοτικών αρχών από την οποιαδήποτε εμπλοκή, αν υπάρχει, του προέδρου σε αυτή την ιστορία. Είναι καθήκον μας να αντιδρούμε πρώτοι και να έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία γιατί πρόκειται για ένα έργο που θα φέρει μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή», είπε και πρόσθεσε πως αντιστρέφει τα όσα λέει το προεδρικό περί πολιτικού πολιτισμού και μαύρης προπαγάνδας.

Η ανάπτυξη<
Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος επιχειρηματίας, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, αγόρασε από ντόπιους γύρω στις 196.550 τ.μ. δασώδη γη, προκειμένου να αναγείρει στη συγκεκριμένη περιοχή ξενοδοχείο πέντε αστέρων, επαύλεις και παρεμφερείς αναπτύξεις.

Ο ρώσος ιδιοκτήτης της εταιρείας Parnitha Development Ltd, αναμένει τώρα τη γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος προκειμένου να προχωρήσει στην εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας του έργου.

Πάντως το ίδιο το τμήμα περιβάλλοντος χαρακτηρίζει ως μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις την εν λόγω επένδυση διότι προγραμματίζεται σε παρθένα δασώδη περιοχή.

Επισύρει επίσης τον κίνδυνο να δημιουργηθεί προηγούμενο και για άλλες παρόμοιες επενδύσεις σε παρθένα δασώδη περιοχή με πυκνή βλάστηση σε ορεινές περιοχές.

Της Ηρώς Ευθυμίου