You are here

Στα σκαριά το Tower 66 στον Άγιο Τύχωνα

19/03/2019 07:03

Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την κατασκευή και λειτουργία πολυωρόφου κτηρίου, του «Tower 66» της εταιρείας Nikhi Giovani στον Άγιο Τύχωνα της επαρχίας Λεμεσού, κατέθεσε η εταιρεία στην περιβαλλοντική αρχή.

Το προτεινόμενο έργο το οποίο θα αποτελείται από 17 ορόφους, 96 διαμερίσματα και θα έχει ύψος 81m, θα απέχει 230 μέτρα από την παραλία της κοινότητας.

Θα διαθέτει επίσης χώρο ευεξίας, γυμναστήριο, εστιατόριο, υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, τρεις κοινόχρηστους χώρους με φυτά και πράσινο για παθητική αναψυχή, άλλους χώρους πρασίνου και άλλα συναφή έργα.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου εκτιμάται στους 24 μήνες μέσα από τη μελέτη, νοουμένου ότι δεν θα προκύψουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.

Σύμφωνα με την ΜΕΕΠ, το προτεινόμενο έργο χωρομετρείται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας του Αγίου Τύχωνα, εντός του τεμαχίου 66. Πιο συγκεκριμένα το έργο χωρομετρείται σε απόσταση 500 μέτρα δυτικά του κέντρου της κοινότητας και 9.5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Λεμεσού, ενώ βόρεια του έργου σε απόσταση 30 μέτρων βρίσκεται ο περιμετρικός δρόμος Λεμεσού και νότια 100 μέτρα η παραλιακή λεωφόρος Αμαθούντος.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ξενοδοχεία, εστιατόρια και διάφορα ξενοδοχειακά και τουριστικά συγκροτήματα.

Στην περιοχή η μελέτη δεν εντοπίζει οποιαδήποτε ζώνη προστασίας ή τόπο κοινοτικής σημασίας. Η πλησιέστερη περιοχή είναι η περιοχή Δάσος Λεμεσού 5.1 χιλιόμετρα.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το προτεινόμενο έργο είναι η αύξηση του θορύβου και σκόνης λόγω της λειτουργίας μηχανημάτων και οχημάτων του εργοταξίου και κυρίως λόγω των χωματουργικών εργασιών.

Δημιουργία στερεών αποβλήτων όπως απόβλητα, μπάζα, αστικά απορρίμματα και άλλα.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου είναι η δημιουργία στερεών αποβλήτων από τα άτομα που διαμένουν στο κτήριο και από τους επισκέπτες.

Η αύξηση ζήτησης ενέργειας και νερού και η μικρή αύξηση των επιπέδων θορύβου στην περιοχή λόγω αύξησης της οδικής κυκλοφορίας και ανθρώπινης δραστηριότητας.

Εισηγήσεις βελτίωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα διαχωρισμού και απομόνωσης του εργοταξίου κατά την κατασκευή του έργου ώστε να μην διαφεύγει σκόνη και να διαχέεται στις γειτονικές περιοχές, αλλά και για απομόνωση του θορύβου.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσον και κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, συμπεραίνεται ότι η αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων πρόληψης θα μειώσει σημαντικά το βαθμό των επιπτώσεων.

Της Ηρώς Ευθυμίου