You are here

Στην αστυνομία η ρύπανση από πύργους Λεμεσού

23/10/2019 06:26

Σε καταγγελίες στην αστυνομία εναντίον των ιδιοκτητών και εργολάβων των πύργων ότι ρυπαίνουν τη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού προβαίνουν πλέον οι οργανωμένοι πολίτες, μετά την παραδοχή από το Τμήμα Περιβάλλοντος για την ύπαρξη διαρροής σε δύο σημεία συγκεκριμένου αγωγού που απορρίπτει νερό αποστράγγισης στη θάλασσα. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Χειμερινών Κολυμβητών, Έρμα Στυλιανίδη, οι ιδιοκτήτες και εργολάβοι παραβιάζουν δύο νομοθεσίες και πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

«Υπάρχουν συστάσεις από το αρμόδιο τμήμα που είναι το τμήμα Αλιείας. Δεν γίνεται αυτοί οι νόμοι να παραβιάζονται από τον κάθε πολίτη που τον ενδιαφέρει το προσωπικό του κέρδος και όφελος», υποστηρίζει.

Υπάρχουν στοιχεία

Ο Σύνδεσμος Χειμερινών Κολυμβητών υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του μετρήσεις και άλλα στοιχεία. 

«Εδώ και καιρό, έχουμε αρχίσει συνεργασία με μεγάλο οργανισμό, ο οποίος διαθέτει επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και ειδικούς για τη θαλάσσια ρύπανση και τις νομοθεσίες.  Έχουμε στοιχεία για ότι καταγγέλλουμε και νομικούς που γνωρίζουν το νόμο και πως πρέπει να εφαρμοστεί και μπορούμε να παρέχουμε αυτή τη τεχνογνωσία στα αρμόδια τμήματα του κράτους», επισημαίνει η κ. Στυλιανίδη. 

Για αυτό, όπως είπε, πλέον το θέμα θα πηγαίνει ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Ήδη έχω προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και δεν αναφέρομαι στο κτίσμα για το οποίο έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο.  Οι δε καταγγελίες στην αστυνομία θα περιληφθούν στο φάκελο που ετοιμάζουμε για το Γραφείο της Ευρώπης, όπου θα προσφύγουμε τις επόμενες μέρες», προσθέτει.

Την ανησυχία τους για την διαχείριση της ποιότητας των θαλάσσιων νερών εκφράζουν και άλλες οργανωμένες ομάδες πολιτών.

«Θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκής η διαχείριση της ποιότητας των νερών κολύμβησης της περιοχής της Ακτής Ολυμπίων ειδικότερα και του Κόλπου Λεμεσού γενικότερα, λόγω απόρριψης στη θάλασσα μεγάλων ποσοτήτων υφάλμυρου νερού και λάσπης που προκύπτουν από τις, μεγάλης κλίμακας, χωματουργικές εργασίες και βαθιές εκσκαφές, για σκοπούς αποστράγγισης, πίσω στη θάλασσα, μέσω υπόγειων αγωγών, κατά την ανέγερση κατά τον ίδιο χρόνο, πολλών ψηλών κτιρίων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης. Κάποια εκ των κτιρίων ανεγείρονται σε απόσταση 40-50 μέτρων από τη θάλασσα, χωρίς να προβλέπεται η χωροθέτηση πολυώροφων πύργων εντός της παράκτιας ζώνης προστασίας από τα εθνικά νόμιμα μέσα. Σήμερα υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες από το Τμήμα Περιβάλλοντος, όμως δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη», αναφέρει εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών.

Έμμεση επιβεβαίωση από Τμήμα Περιβάλλοντος

Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει τη ρύπανση της θάλασσας της Λεμεσού από την κατασκευή πύργων στο παραλιακό μέτωπο, το Τμήμα Περιβάλλοντος, απαντώντας στα ερωτήματα που είχε θέσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκη. 

Με αφορμή φωτογραφίες και στοιχειά που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Χειμερινών Κολυμβητών, όπου φαίνεται ότι υπάρχει διαρροή σε δύο σημεία συγκεκριμένου αγωγού που απορρίπτει νερό αποστράγγισης στη θάλασσα, ο κ. Περδίκης έθεσε σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τη συμμόρφωση ή μη των κατασκευαστικών εταιρειών με τις πρόνοιες της νομοθεσίας στο θέμα της διοχέτευσης υγρών αποβλήτων στη θάλασσα, στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ζήτησε εξηγήσεις.  

Από την επιτόπια επιθεώρηση λειτουργών του τμήματος, οι καταγγελίες των χειμερινών κολυμβητών επιβεβαιωθήκαν.

Όπως αναφέρει απαντητική επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος προς τον κ. Περδίκη, ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη του έργου συμμόρφωση και άμεση επιδιόρθωση του αγωγού, ωστόσο παρά τις επιδιορθώσεις που έγιναν υπήρξαν και νέες αναφορές για διαρροή του αγωγού εντός των νερών κολύμβησης, με αποτέλεσμα να εκδοθεί και εξώδικο πρόστιμο.
 
Παράλληλα, στην επιστολή του το Τμήμα Περιβάλλοντος, επισημαίνει ότι «γίνεται συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού που απορρίπτεται, με αναλύσεις που διεξάγονται στο εργοτάξιο, στην περιοχή λουομένων και στο σημείο απόρριψης».

Σε σχέση δε με τη συνολική επίπτωση στο θαλάσσιο περιβάλλον το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι: «η συγκεκριμένη ανάπτυξη ήταν η πρώτη, η οποία εγκατέστησε αγωγό απόρριψης νερών αποστράγγισης στην θάλασσα, ενώ στη συνέχεια οι άλλες αιτήσεις ήταν υποχρεωμένες να εξετάζουν συσσωρευτικά τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από τις υφιστάμενες απορρίψεις και την αιτούμενη».  Το συγκεκριμένο Τμήμα ζήτησε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως την ετοιμασία μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα των κόλπων Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου σε σχέση ειδικά με τις απορρίψεις του νερού αποστράγγισης. Οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αναφέρει.

Οι απαντήσεις δεν φαίνεται να πείθουν τους επηρεαζόμενους πολίτες και τις οργανώσεις τους.

Όπως επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων  – Συνεργασία Πολιτών, οι φόβοι μας επαληθεύονται για αυτό και παρακολουθούμε το θέμα. «Βρισκόμαστε εν αναμονή της μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα των κόλπων Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου σχετικά με τις απορρίψεις του νερού αποστράγγισης, ούτως ώστε να δούμε το μέγεθος της ζημιάς που δημιουργείται στο περιβάλλον», αναφέρεται ενδεικτικά σε σχετική ανακοίνωση του Κινήματος. 

«Έχουμε τους τρόπους, το χρόνο και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να καθαρίσουμε τη θάλασσα της Λεμεσού μας», τονίζει από πλευράς της η Πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου