You are here

Στοχεύουν σε εξαγγελία σχεδίου Ακάμα χωρίς πολιτικό κόστος

19/01/2023 06:06

Προς κατάληξη φαίνεται να οδηγείται, αν και με νέα καθυστέρηση, το θέμα της εξαγγελίας του σχεδίου Ακάμα. Το ζήτημα που παραμένει ανοικτό για δεκαετίες απασχόλησε έντονα την παρούσα κυβέρνηση , η οποία φαίνεται να στοχεύει στην ανακοίνωση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν τη λήξη της θητείας του, περιορίζοντας ωστόσο, το όποιο πολιτικό κόστος μπορεί να προκύψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης άκουσε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δυο συναρμόδιων υπουργών, Εσωτερικών Νίκο Νουρή και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή για την τελική διαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και υπέδειξε ότι θα πρέπει να προβούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, να γεφυρώσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους και να παρουσιάσουν ενώπιον του Υπουργικού Συμβούλιου τελικές ρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να εναρμονίζονται με τη γνωμάτευση που εξέδωσε η Περιβαλλοντική Αρχή στις 25 Αυγούστου 2022, ώστε να αποφευχθεί και ο κίνδυνος η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί εκτεθειμένη έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σειρά αντισταθμιστικών μέτρων 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξουσιοδότησε επίσης τους δύο υπουργούς να ετοιμάσουν πλαίσιο αντισταθμιστικών μέτρων με τη συμβολή της νομικής υπηρεσίας, το οποίο θα ανακοινωθεί μαζί με τη δημοσίευση του σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που τέθηκαν ενώπιον του προέδρου περιλαμβάνουν πολεοδομικές ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν και σε άλλα τοπικά σχέδια, σταδιακή απόκτηση από το κράτος των περιουσιών των ιδιοκτητών σε περιοχές όπου υπήρχε συντελεστής δόμησης μέχρι το 1989 και δημιουργία Πράσινου Ταμείου Ακάμα ειδικά για τη διαχείριση ιδιωτικών περιουσιών, το οποίο μπορεί να δέχεται και μέρος των εσόδων από τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

Χωρίς πολιτικό κόστος η εξαγγελία του σχεδίου Ακάμα

Άλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημοσιοποιήσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα στο παρά πέντε της εκπνοής της θητείας της, μετά δηλαδή τη 12η Φεβρουαρίου που θα εκλεγεί η νέα κυβέρνηση της χώρας. Δυνατότητα που παρέχεται από το Σύνταγμα η κυβέρνηση να αποφασίζει για τη διακυβέρνηση του τόπου μέχρι την επίσημη παράδοση της εξουσίας.

Όπως, όμως επανειλημμένα έχουν δηλώσει στη StockWatch οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ουσία έγκειται στο περιεχόμενο του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα το οποίο θα πρέπει να υιοθετεί και να εφαρμόζει τους κανόνες του ευρωπαϊκού κεκτημένου οι οποίοι υπερτερούν της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και η επόμενη ημέρα της εξαγγελίας που θα τεθεί επί τάπητος η διαχείριση του τοπικού σχεδίου το οποίο εμπλέκει και τις κοινότητες της χερσονήσου.

Η διαφορετική προσέγγιση των δύο υπουργών

Η διαφορετική οπτική γωνία από την οποία αντικρίζουν το θέμα οι δύο αρμόδιοι υπουργοί διαφάνηκε και στις χθεσινές τους δηλώσεις.

Ο κ. Νουρής, είπε πως δεν πρόκειται να αποκρύψει τη διαφορετικότητα των προσεγγίσεων. Πρόσθεσε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το Πολεοδομικό Συμβούλιο και την περιβαλλοντική αρχή, και στα πλαίσια της ολιγοήμερης προσπάθειας που θα γίνει τώρα και για το θέμα των αντισταθμιστικών «εκεί και όπου επιτρέπεται, στα πλαίσια της δεσμευτικής περιβαλλοντικής γνωμοδότησης, θα γίνουν προσπάθειες να εξαντληθούν κάποιες διακριτικές ευχέρειες με μικρές ή μεγαλύτερες ανάλογα ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Καδής, επανέλαβε ότι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν θα πρέπει να εναρμονίζονται με τους δεσμευτικούς όρους που έχει θέσει η περιβαλλοντική αρχή και να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σημειώνεται ότι το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα περιλαμβάνει τα διοικητικά όρια οκτώ κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου: Κάθηκας, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ίνεια, Δρούσεια, Φάσλι, Ανδρολύκου και Νέο Χωριό.

Πρόκειται για παράκτια περιοχή, που καλύπτει συνολική έκταση 181 τετ. χλμ και έχει παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος 45 χλμ.  Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης και το Κρατικό Δάσος Ακάμα, ενώ μεγάλο της μέρος (περίπου 50%), εμπίπτει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής που καλύπτει το κρατικό δάσος.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η εκπόνηση του τοπικού σχεδίου βασίζεται σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2016 για τη Διαχείριση του Ακάμα, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να επανεξεταστεί το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, μέσα από την ετοιμασία Τοπικού Σχεδίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου