You are here

Στον εισαγγελέα τα «αμαρτωλά» οικόπεδα της Aristo

08/10/2018 06:26

Λύση στο ζήτημα που προκύπτει από την εν μια νυκτί μετατροπή γεωργικής γης σε παραθεριστική ζώνη στην περιοχή «Ορείτες», κοντά στα Κούκλια, καλείται να δώσει η νομική υπηρεσία την ίδια στιγμή που η επωφελούμενη εταιρεία προωθεί διαδικασίες διαχωρισμού της γης σε εκατοντάδες οικόπεδα.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με επιστολή του προς το υπουργείο εσωτερικών ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης του, όταν περιέπεσε στην αντίληψη του ότι η Aristo Developers «ανενόχλητη» πριν ένα χρόνο κατέθεσε προκαταρτική μελέτη στο τμήμα περιβάλλοντος για διαχωρισμό 339 οικοπέδων.

Δεν έλαβε όμως οποιαδήποτε απάντηση.

Πριν μερικές εβδομάδες η εταιρεία επανήλθε και κατέθεσε αυτή τη φορά μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από το διαχωρισμό 294 οικοπέδων και όχι 339, για παραθεριστικές κατοικίες. 

Τη μελέτη κατέθεσαν οι εταιρείες «Venus Rock Estates Ltd & Aristo Ktimatiki Ltd.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι ένα χρόνο μετά που απέστειλε την πρώτη επιστολή δεν έτυχε καμίας ενημέρωσης ενώ στο μεταξύ η εταιρεία της οποίας η αξία της γης εκτοξεύθηκε στα ύψη, προχωρεί με μεθοδευμένες κινήσεις να υλοποιήσει τον στόχο της.

«Μόλις ενημερωθήκαμε ότι η εταιρεία πριν δέκα ημέρες υπέβαλε αυτή τη φορά μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από το διαχωρισμό 294 οικοπέδων, στην περιβαλλοντική αρχή στείλαμε δεύτερη επιστολή προς το υπουργείο εσωτερικών και ζητούμε να ενημερωθούμε για το τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο και επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να τερματιστεί κάθε ενέργεια από μέρους της εταιρείας και να ανακληθεί η απόφαση της μετατροπής των πολεοδομικών ζωνών».

Το θέμα προσομοιάζει με αυτό της ανάπτυξης της περιοχής των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια.  Εκεί τέθηκε πάλιν ζήτημα ανάκλησης προηγούμενης απόφασης για μετατροπή της περιοχής σε οικιστική, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό επειδή είχαν ξεκινήσει ήδη τα οικιστικά και παραθεριστικά έργα.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού δήλωσε στη StockWatch ότι έχει παγώσει κάθε διαδικασία στην περίπτωση των Ορειτών καθώς η υπόθεση θα οδηγηθεί στη νομική υπηρεσία για γνωμάτευση.

«Θα διαβιβάσουμε τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις του γενικού ελεγκτή ο οποίος ζητά την ανάκληση της αλλαγής της πολεοδομικής ζώνης, στο γενικό εισαγγελέα για να μας συμβουλεύσει για το κατά πόσο το υπουργείο εσωτερικών μπορεί να προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης και τι συνεπάγεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από πλευράς απαιτήσεων του ιδιώτη του οποίου καλώς ή κακώς έχει ενταχθεί η γη του στην παραθεριστική ζώνη».

Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να δημιουργηθούν άλλα δεδομένα προτού λάβουμε τη νομική γνωμάτευση», σημειώνοντας εντούτοις ότι «δεν είναι εύκολη υπόθεση λόγω του ότι περιήλθε μια και πλέον δεκαετία από τη μετατροπή των πολεοδομικών ζωνών το 2007».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Το ιστορικό της υπόθεσης από το 2007 μέχρι σήμερα

Το υπουργικό συμβούλιο με απόφαση του στις 2/5/2007 ενέκρινε την ανταλλαγή συγκεκριμένων ιδιόκτητων τεμαχίων γης με κρατική και κρατική δασική γη, τα οποία επέλεξε το αρμόδιο Κτηματολόγιο σε συνεργασία με την πολεοδομία και το τμήμα δασών.

Για τον σκοπό αυτό τα ιδιόκτητα τεμάχια γεωργικής γης εντάχθηκαν στην παραθεριστική ζώνη, στην ίδια όμως ζώνη εντάχθηκαν και ιδιόκτητα τεμάχια γης συγκεκριμένης εταιρείας τα οποία συνορεύουν με την κρατική γη με αποτέλεσμα η αξία τους να αυξηθεί απότομα.

Ειδικότερα για υλοποίηση της απόφασης το τμήμα πολεοδομίας με επιστολή του στις 31/10/2007 προς το γενικό διευθυντή του υπουργείου εσωτερικών εισηγείται την ένταξη δύο θυλάκων κρατικής δασικής γης στην περιοχή Ορείτες και κρατικής δασικής γης στην περιοχή Ράντι, σε ζώνη παραθεριστικής κατοικίας με συντελεστή δόμησης 0.25:1.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται επίσης ότι προς διασφάλιση της λειτουργικότητας και για σκοπούς προσπέλασης προς τις περιοχές Ορείτες έχουν επιλεγεί και εκτάσεις ιδιωτικής γης που συνορεύουν με την κρατική, για τις οποίες προτείνεται να ενταχθούν στη ζώνη παραθεριστικής κατοικίας Π3α.

Παρά ταύτα όμως, οι σχεδιαζόμενες ανταλλαγές ιδιωτικών τεμαχίων γης στη χερσόνησο του Ακάμα δεν προωθήθηκαν, ούτε όμως ανακλήθηκε η αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών με το γενικό ελεγκτή να ζητά εδώ και τώρα την άμεση ανάκληση τους.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα ΜΕΕΠ η εν λόγω περιοχή στα βορειοανατολικά συνορεύει με την περιοχή Natura 2000 «Χα Ποτάμι» και στα βορειοδυτικά -σε απόσταση 540 μέτρων περίπου- βρίσκεται η περιοχή Natura 2000 «Κοιλάδα Διαρίζου».

Της Ηρώς Ευθυμίου