You are here

Ξανά σε περιπέτειες ο Ακάμας λόγω εκλογών

21/09/2022 07:05

Ατέρμονη φαίνεται ότι είναι η περιπέτεια του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, καθώς όπως δηλώνουν οι περιβαλλοντιστές, η εξαγγελία του προσέκρουσε στο παρά πέντε στις προεδρικές εκλογές και στις αντιδράσεις των κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από τον περασμένο Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι «το θέμα του Ακάμα πρέπει να επιλυθεί διότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα πέραν των 30 χρόνων».

Στο μεταξύ η περιβαλλοντική αρχή στις 28 Αυγούστου 2022, δημοσιοποίησε τη γνωμάτευσή της για το σχέδιο Ακάμα, θέτοντας φρένο στις τουριστικές αναπτύξεις σε ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές, στην ανάπτυξη της μεμονωμένης κατοικίας και στα επισκέψιμα γεωργικά τεμάχια, πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις των κοινοτήτων της περιοχής.

Ξανά ένα βήμα προς τα πίσω λόγω εκλογών

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε στη StockWatch ότι «κάθε φορά που έχουμε προεκλογική εκστρατεία για προεδρικές εκλογές γίνεται ένα βήμα προς τα πίσω στο θέμα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων των κοινοτήτων θα αφήσει την εξαγγελία του σχεδίου στην επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ για ευνόητους λόγους θα ανακοινώσει μόνο τα αντισταθμιστικά μέτρα προς τις κοινότητες που χάνουν κάποια αναπτυξιακά δικαιώματα».

Υπεράνω εκλογών τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, ανέφερε στη StockWatch ότι «το Πολεοδομικό Συμβούλιο θα πρέπει να ολοκληρώσει την εξέταση του σχεδίου, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του εδώ και ένα μήνα, στη βάση της γνωμάτευσης και των παρατηρήσεων της περιβαλλοντικής αρχής».

Τόνισε ότι «θα πρέπει να υιοθετηθούν όλες οι πρόνοιες και να οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και εξαγγελία», επισημαίνοντας ότι «τα θέματα που άπτονται της αειφόρου ανάπτυξης του Ακάμα θα πρέπει να είναι υπεράνω των προεδρικών εκλογών».

Δεν μπορεί να αναιρεθεί γνωμάτευση περιβαλλοντικής αρχής

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria, Λεύκιος Σεργίδης, μιλώντας στη StockWatch, διευκρίνισε ότι «δεν μπορούν να αναιρεθούν οι γνωματεύσεις της περιβαλλοντικής αρχής και της υπηρεσίας Θύρας σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, συνεπώς εάν η καθυστέρηση που παρατηρείται είναι για να διαφοροποιηθούν, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, διότι είναι δεσμευτικές».

Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα, υπενθύμισε ότι «η οργάνωση μας προειδοποιούσε εδώ και ένα σχεδόν χρόνο ότι θα πρέπει να εκπονηθούν αντισταθμιστικά μέτρα και να δοθούν λύσεις για τις ιδιωτικές περιουσίες που δυνητικά χάνουν αναπτυξιακά δικαιώματα».

Σκοπιμότητες αναβάλουν την εξαγγελία του σχεδίου 

Από τους Φίλους του Ακάμα, ο Κυριάκος Τσιμίλλης, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι όντως γίνεται λόγος για πολιτικές σκοπιμότητες που μεταθέτουν την εξαγγελία του σχεδίου ακόμη και μετά τις εκλογές.

Σημείωσε, εντούτοις, ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι και πριν και μετά τις εκλογές εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία του Ακάμα και την πραγματική στήριξη των κατοίκων των κοινοτήτων».

Σχετικά με τη γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής είπε ότι «αν και βελτιώνει σημαντικά τις αρνητικές πρόνοιες του πρώτου σχεδίου (Φεβρουάριο 2021), εντούτοις υπάρχουν ακόμη ασάφειες που δεν είναι εποικοδομητικές και κάποια παράθυρα που παραμένουν ανοικτά για δυσμενείς και μη επιτρεπτές επιπτώσεις».

Ο Ακάμας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο παζαρέματος

Η πρώην διευθύντρια έργου, διαχειριστικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης κοινοτήτων Ακάμα, Αντωνία Θεοδοσίου, ανέφερε στη StockWatch ότι «η ευθύνη του Πολεοδομικού Συμβουλίου είναι να εγκρίνει το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα στη βάση της γνωμάτευσης της περιβαλλοντικής αρχής».

Πρόσθεσε ότι «τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα πρέπει να είναι υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι πρόνοιες του σχεδίου δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο παζαρέματος», επεσήμανε.

Πεπεισμένος ότι δεν θα εξαγγελθεί το σχέδιο

Ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσιβίκος, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο δεν μπορεί να εξαγγελθεί μετά και την απόφαση των κοινοτήτων να μην το αποδεχθούν ως ένα καταστροφικό σχέδιο.

Ανέφερε ότι «είμαστε σίγουροι ότι ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε και το Πολεοδομικό Συμβούλιο θα εξαγγείλουν αυτό το σχέδιο».

Όπως σημείωσε, «θα πρέπει πρώτα να μας παρουσιάσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα, διότι χωρίς να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις αποζημιώσεις και τα συγκεκριμένα ποσά που θα μας δώσουν, δεν συζητούμε τίποτα άλλο».

«Άλλωστε», διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «στους όρους εντολής τονίζεται ότι για να εξαγγελθεί ένα σχέδιο θα πρέπει να ικανοποιεί και τις κοινότητες».

Ανοικτή επιστολή στον ΠτΔ

Επισημαίνεται επίσης ότι οι κοινότητες Ίνειας, Κάθηκα, Νέου Χωριού, Δρούσιας και Πάνω Αρόδων, απέστειλαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία κοινοποίησαν στον Υπουργό Εσωτερικών, το Πολεοδομικό Συμβούλιο και την Ένωση Κοινοτήτων, ζητώντας να μην εξαγγελθεί το σχέδιο με βάση τη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος και ότι είναι καλύτερα να παραμείνουμε με τη Δήλωση Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι η περιβαλλοντική αρχή στην τελική της γνωμοδότηση για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, θέτει φρένο στην επέκταση της λατομικής ζώνης Ανδρολίκου , περιορίζει επίσης στο 50% την τουριστική ζώνη ανάπτυξης της Ίνειας και Δρούσιας, περιορίζει την εξειδικευμένη ζώνη του Κάθηκα αλλά και την ανάπτυξη μεμονωμένης κατοικίας.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, δήλωσε πρόσφατα ότι μέσα από τη γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, προστατεύεται πλήρως το φυσικό περιβάλλον του Ακάμα.

Της Ηρώς Ευθυμίου