You are here

Ξενοδοχείο 25 ορόφων στα παράλια Σωτήρας

17/03/2023 14:11

Μεικτή ανάπτυξη με πολυώροφο ξενοδοχείο και νοσοκομείο διεθνών προδιαγραφών, προωθεί η εταιρεία KeyTree Ltd, στην περιοχή Αγίας Θέκλας στο δήμο Σωτήρας,  Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από το έργο που έχει κατατεθεί ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής η μεικτή ανάπτυξη περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα κατηγορίας 5*  και 25 ορόφων και νοσοκομείο διεθνών προδιαγραφών τεσσάρων ορόφων.

Μέρος των τεμαχίων της εν λόγω ανάπτυξης περιλαμβάνει τμήμα της περιοχής του δικτύου Natura 2000 «ΖΕΠ περιοχή Αγίας Θέκλας - Λιοπέτρι». Μέρος των συγκεκριμένων τεμαχίων που εμπίπτουν εντός της ΖΕΠ, θα παραχωρηθούν για δημόσιους χώρους πρασίνου και χώρους κοινωνικού εξοπλισμού, και δεν θα ανεγερθούν οποιεσδήποτε κατασκευές εντός τους που να σχετίζονται με την λειτουργία της ανάπτυξης.

Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει συνολικά 261 δωμάτια, με συνολική δυναμικότητα 522 κλινών. Το νοσοκομείο θα έχει δυναμικότητα 86 κλινών, εκ των οποίων οι 6 θα αφορούν κλίνες εντατικής θεραπείας.  Θα διαθέτει επίσης 781 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 57 για ΑμεΑ, ενώ 163 χώροι στάθμευσης θα είναι διαθέσιμοι για δημόσια χρήση.

Το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης, ενώ για το ξενοδοχείο δεν προβλέπεται κατασκευή υπόγειου χώρου.

Η θέση του υπό εξέταση έργου εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Σωτήρας Αμμοχώστου θα ανεγερθεί σε έκταση 60.040m2.

Το ξενοδοχείο και το νοσοκομείο θα ανεγερθούν στο κεντρικό και βόρειο τμήμα των τεμαχίων μελέτης ώστε να διατηρείται απόσταση ασφαλείας από την Ζώνη προστασίας της παραλίας και τη περιοχή Natura 2000.

Για τους δημόσιους χώρους πρασίνου θα παραχωρηθεί συνολική έκταση 8.741m2 , για κοινωνικό εξοπλισμό θα παραχωρηθεί έκταση 1.748m2 , ενώ θα κατασκευαστούν δημόσιοι χώροι για το κοινό  συνολικής έκτασης 9.910m2 . Βάσει των πιο πάνω, η γη που θα παραχωρηθεί για δημόσια χρήση θα αποτελεί περίπου το 34% της συνολικής έκτασης των τεμαχίων μελέτης.

Της Ηρώς Ευθυμίου