You are here

Ξενοδοχείο από την Giovanni στην κοινότητα Σωτήρα

09/03/2020 07:05

Η εταιρεία Giovanni Kataskevastiki κατέθεσε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την κατασκευή και λειτουργία του ξενοδοχείου Opus One, στο δήμο Σωτήρας, σε μικρή απόσταση απο τη μαρίνα Αγίας Νάπας 

Το προτεινόμενο έργο αφορά την ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχειακής ανάπτυξης, η οποία θα αποτελείται από ένα κτήριο 10 επιπέδων και ένα υπόγειο. 

Ειδικότερα η κύρια χρήση του προτεινόμενου έργου θα είναι η τουριστική, ενώ θα συμπεριλαμβάνει επίσης μερικές επιπρόσθετες χρήσεις, όπως αίθουσα υποδοχής, εγκαταστάσεις ευεξίας και εκγύμνασης, αίθουσα απασχόλησης παιδιών, κατάστημα, εστιατόρια (ισόγειο και 9ο επίπεδο), πισίνα με υδρομασάζ και μπαρ, φωτοβολταϊκά δέντρα, χώρους πρασίνου, μηχανολογικό όροφο, διακοσμητική λίμνη στον 8ο όροφο, χώρους αποθήκευσης σε διάφορους ορόφους και υπόγειους και ισόγειους χώρους στάθμευσης.

Επίσης στο ισόγειο συμπεριλαμβάνεται δημόσιος χώρος πρασίνου (678 τ.μ.), μέρος του οποίου θα καταλαμβάνεται από ένα δημόσιο θέατρο μικρών διαστάσεων (310 τ.μ.). Στην οροφή του κτηρίου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια με σκοπό την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του προτεινόμενου έργου.

Συνολικά το προτεινόμενο κτήριο θα αποτελείται από 10 επίπεδα και 1 (ένα) υπόγειο επίπεδο. Το συνολικό ύψος του προτεινόμενου κτηρίου θα ανέρχεται στα 35 μέτρα, περίπου, από το επίπεδο του εδάφους.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2020 και να διαρκέσουν περίπου 18 μήνες, ενώ προγραμματίζεται να εκτελεσθούν σε μία φάση.

Από την περιοχή του προτεινόμενου έργου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3,1 χιλιομέτρων ο ποταμός Λιοπετρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τεμάχιο ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου εμπίπτει σε ζώνη ευαίσθητη στη Νιτρορύπανση. Σημειώνεται επίσης ότι πλησίον της περιοχής του έργου εντοπίζεται μία περιοχή νερών κολύμβησης, όπου λειτουργεί οργανωμένη παραλία λουομένων (220 μέτρα προς τα νότια).

Σύμφωνα με τη μελέτη μετά από επιτόπιες επισκέψεις και με τα υπάρχοντα στοιχεία που αφορούν τη χλωρίδα, την πανίδα και την βιοποικιλότητα, δεν αναμένεται να υπάρχουν σημαντικά είδη βιοποικιλότητας, πανίδας ή χλωρίδας στον τόπο που θα αναπτυχθεί το έργο.

Χαμηλή βλάστηση υφίσταται και στα νότια του τεμαχίου κατά μήκος του οδικού δικτύου η οποία έχει φυτευτεί στα πλαίσια τοπιοτέχνησης του δρόμου. Σε απόσταση 200 μέτρων προς τα βόρεια εντοπίζεται το κρατικό δάσος «Άγιος Νίκανδρος» ενώ σε απόσταση 180 μέτρων προς τα νότια εντοπίζεται η ζώνη ειδικής προστασίας «Περιοχή Αγίας Θέκλας – Λιοπέτρι που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Στα πλαίσια της μελέτης εκτελέσθηκαν καταγραφές της πτηνοπανίδας που συναντάται στην περιοχή, όπου εντοπίστηκαν 18 διαφορετικά είδη. Σημειώνεται ότι ο χώρος ανάπτυξης εμπίπτει σε διάδρομο διέλευσης αποδημητικών πουλιών. Επίσης, εντός της περιοχής μελέτης εντοπίζονται είδη που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου.

Το τεμάχιο ανάπτυξης εμπίπτει στην τουριστική ζώνη. Η περιοχή βρίσκεται υπό ανάπτυξη, ενώ η κύρια χρήση που εντοπίζεται είναι η τουριστική (συμπεριλαμβανομένων των παραθεριστικών κατοικιών).

Ο συνολικός πληθυσμός στον δήμο Σωτήρας για το έτος 2011 ανερχόταν σε 5.474 άτομα. Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή πληθυσμού (2001), ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 1.216 άτομα.

Της Ηρώς Ευθυμίου