You are here

Ξενοδοχείο στις Πλάτρες εξετάζει η περιβαλλοντική αρχή

23/07/2021 12:23

Ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής κατατέθηκε μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την κατασκευή και λειτουργία της οικιστικής ανάπτυξης «Guru» στην κοινότητα Πάνω Πλατρών.

Σύμφωνα με την ΜΕΕΠ, το έργο αφορά ενιαία οικιστική και οργανωμένη ανάπτυξη με ποικιλία υποστηρικτικών χρήσεων και παροχή υπηρεσιών εστίασης και ευεξίας, όπως και χώρων ψυχαγωγίας/αναψυχής.

Αποτελείται από ένα κτηριακό όγκο με 7 οικιστικούς ορόφους, ισόγειο και μεσοπάτωμα και άλλες οικιστικές μονάδες, τα οποία αναλύονται πιο κάτω.

Σημειώνεται ότι το ύψος του προτεινόμενου κτηρίου ανέρχεται στα 16,15 μέτρα, περίπου, πάνω από το επίπεδο του ισογείου.

Οι οικιστικές μονάδες (εκτός κύριου όγκου ανάπτυξης) αποτελούνται από:

• 4 οικιστικές μονάδες οι οποίες αποτελούν μέρος ξεχωριστής εγκεκριμένης πολεοδομικής άδειας

• 7 οικιστικές μονάδες

• 11 οικιστικές μονάδες

Στον κύριο κτιριακό όγκο της ανάπτυξης περιλαμβάνονται:

• 2 υπόγεια με 182 ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, αποθήκες και μηχανολογικές εγκαταστάσεις

• 20 διαμερίσματα – studios

• 51 διαμερίσματα – ενός υπνοδωματίου

• 5 κατοικίες – lofts

Σε περιοχή τριών οικότοπων

Εντός των τεμαχίων ανάπτυξης του έργου εντοπίζεται θαμνώδης και χαμηλή άγρια βλάστηση, καθώς και κατά τόπους πιο πυκνά δασικά δέντρα, με κυριότερο την Πεύκη.

Επιπρόσθετα, στην περιοχή μελέτης έχει γίνει καταγραφή χλωρίδας και πανίδας, κατά την οποία έχουν καταγραφεί 75 είδη χλωρίδας και 3 διαφορετικοί οικότοποι.

Η πλησιέστερη περιοχή του δικτύου Natura 2000 είναι το «Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, σε απόσταση 900 μέτρων περίπου, προς τα βόρεια.

Εντός της περιοχής Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την κατασκευή και λειτουργία της Οικιστικής Ανάπτυξης «Guru» εντοπίζεται το αγρινό, το οποίο αποτελεί ενδημικό είδος.

Τα τεμάχια ανάπτυξης του έργου βρίσκονται περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια από διάδρομο μεταναστευτικών πτηνών.

Το κτήριο θα έχει φέροντα σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα για τοιχία αντιστήριξης, ενώ η υπόλοιπη κατασκευή θα είναι μεταλλική. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν τα απαραίτητα επιχρίσματα, θερμοσοβάδες και μεταλλικές διατομές, ενώ θα υπάρχουν επενδύσεις με κεραμικά πλακίδια, κουφώματα αλουμινίου και στηθαία από γυαλί.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν με την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών και να διαρκέσουν περίπου 24 μήνες.

Της Ηρώς Ευθυμίου