You are here

Καδής: Στο επόμενο Υπουργικό ξεκαθαρίζει το θέμα Ακάμα

09/01/2023 11:44

Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται πως θα ξεκαθαρίσει το θέμα της δημοσιοποίησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, από την παρούσα κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Ξεκαθάρισε ότι «είτε από αυτή την κυβέρνηση, είτε από την επόμενη κυβέρνηση, το σχέδιο δεν μπορεί να αγνοήσει τους όρους που έχει θέσει η περιβαλλοντική αρχή, διότι μετά η Κύπρος θα εισέλθει σε περιπέτειες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Καδής, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς το θέμα εκκρεμεί πάνω από 30 χρόνια και επεσήμανε ότι «η δημοσιοποίηση του τοπικού σχεδίου πρέπει να γίνει μαζί με κάποια αντισταθμιστικά μέτρα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις προς αυτούς που είχαν προηγουμένως αναπτυξιακά δικαιώματα και θα τα απωλέσουν».

Υπέδειξε ότι «εάν δεν δημοσιοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση θα υπάρξει καθυστέρηση και από την επόμενη κυβέρνηση διότι θα αλλάξει και το Πολεοδομικό Συμβούλιο και το νέο θα ξεκινήσει από την αρχή».

Επανέλαβε, εντούτοις ότι «το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από τους όρους που έχει θέσει η περιβαλλοντική αρχή, επομένως αυτό που θα μείνει είναι μια τεράστια καθυστέρηση διότι φθάσαμε τόσο κοντά και όλοι πλέον γνωρίζουν για το πώς θα υλοποιηθεί».

«Συνεπώς θα πρέπει να δουλέψουμε με βάση αυτό το μοντέλο και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν θα έχουμε τη δημοσίευση του σχεδίου από την παρούσα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη είπε ότι «όπως φαίνεται οι όροι και περιορισμοί που θέτει το Τμήμα Περιβάλλοντος στη γνωμοδότηση του που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο 2022, δυσκολεύουν το Πολεοδομικό Συμβούλιο το οποίο θεώρει ότι αλλάζει η φιλοσοφία του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα».

Όμως, είπε, «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές δεν έγιναν τυχαία ή αυθαίρετα, έγιναν στη βάση τεκμηριωμένων θέσεων και απόψεων από επιστήμονες, τις αρμόδιες αρχές του κράτους και είναι καταγραμμένες. Επομένως δεν μπορούσε να έχουμε διαφορετική γνωμάτευση».

Κάλεσε το Πολεοδομικό Συμβούλιο να προσαρμόσει το σχέδιο στη βάση των όρων που έχει θέσει η περιβαλλοντική αρχή ώστε να προχωρήσει η δημοσιοποίηση του σχεδίου για να λήξει αυτή η εκκρεμότητα.

«Θεωρώ ότι έστω και εάν δεν αρέσει σε όλους, αξίζει η όλη αυτή προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση να ολοκληρωθεί και να έχουμε ένα τοπικό σχέδιο το οποίο θα υιοθετεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία γύρω από τα θέματα της διαχείρισης της φύσης».

Πρόσθεσε, ότι το σχέδιο δίνει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή και ανέφερε ενδεικτικά ότι σήμερα οι ζώνες ανάπτυξης των κοινοτήτων της περιοχής είναι κορεσμένες κατά 17%, ενώ στη βάση των αλλαγών που προνοούνται θα υπάρξει επέκταση άνω του 20% των ζωνών ανάπτυξης των κοινοτήτων της περιοχής.

Ο κ. Καδής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης είπε ότι μετά από δέκα χρόνια στην πολιτική ζωή ως υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη, έκλεισε ένα κύκλος, ωστόσο όπως είπε, «δεν θα αποστασιοποιηθώ πλήρως από την πολιτική ζωή του τόπου αλλά θα παρακολουθώ τα γεγονότα από διαφορετικό εργασιακό χώρο».

Της Ηρώς Ευθυμίου