You are here

Πώς θα χειριστούν οι βασικοί υποψήφιοι τις εκποιήσεις

01/02/2023 11:50

Στις προτεραιότητες των τριών βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννης και Νίκου Χριστοδουλίδη είναι το ζήτημα των εκποιήσεων ακινήτων, εάν εκλεγούν στο αξίωμα του πρώτου πολίτη της χώρας.

Και οι τρεις συμφωνούν ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, ενώ επισημαίνουν ότι οι συνεχείς αναστολές ενθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δυσκολεύουν το έργο της άμβλυνσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία, κλήθηκαν από τη StockWatch να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα χειριστούν το ζήτημα των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων που αρχίζουν από σήμερα, 1η Φεβρουάριου, λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και λιγότερο από δύο εβδομάδες, πριν την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας.

Α. Νεοφύτου: Προστασία ευάλωτων

Η όποια πολιτική πρέπει να είναι στοχευμένη σε ευάλωτες ομάδες και σίγουρα όχι να δίνει άλλοθι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, είπε μιλώντας στη StockWatch ο υποψήφιος για την προεδρία και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως εξήγησε, οι συνεχείς αναστολές της νομοθεσίας των εκποιήσεων – κάθε φορά που έχουμε εκλογές – συνιστούν μέγιστη ανευθυνότητα.

«Η ισοπεδωτική αναστολή των εκποιήσεων εξυπηρετεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, υπονομεύει τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να λάβουν και αυτά δάνειο, πιέζει τα δανειστικά επιτόκια προς τα πάνω επιβαρύνοντας το σύνολο των δανειοληπτών και διακυβεύει τη διεθνή αξιοπιστία της οικονομίας μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε επίσης, ότι η συνεχή ς αναστολή των εκποιήσεων είναι μια κοινωνική πρόκληση προς την πλειοψηφία των συμπολιτών μας που εξυπηρετούν τα δάνεια τους, αλλά και προς τους συμπολίτες μας μου εμπιστεύονται τις καταθέσεις τους στις τράπεζες.

Υπενθύμισε περαιτέρω, ότι για όσους δανειολήπτες εκκρεμεί αίτηση είτε για το σχέδιο Εστία, είτε για το σχέδιο Εστία 2, η διαδικασία εκποιήσεων είναι ούτως ή άλλως σε αναστολή, ενώ αναμένεται και η έγκριση του σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης από την ΕΕ.

Τόνισε ότι σε ενδεχόμενη εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, η όποια πολιτική εφαρμόσει θα είναι στοχευμένη σε ευάλωτες ομάδες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Α. Μαυρογιάννης: Απαγόρευση καταχρηστικών ρητρών

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι «βασικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε δίκτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης μέσα από σύσταση ενός μηχανισμού προστασίας των δανειοληπτών έναντι των παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων, μέσα από την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την αποτελεσματική απαγόρευση των καταχρηστικών ρητρών στις δανειακές συμβάσεις.

«Ουσιαστικά θα παραχωρείται δυνατότητα υιοθέτησης προσωρινών ένδικων μέτρων αναστολής του πλειστηριασμού, μέχρι την εκδίκαση της αγωγής, με βάση νομολογημένες προϋποθέσεις, ώστε να εκμηδενίζεται ο ηθικός κίνδυνος εκμετάλλευσης του μηχανισμού από στρατηγικούς κακοπληρωτές», όπως εξήγησε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα προωθήσει την επέκταση του θεσμού της νομικής αρωγής, διασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα των ευάλωτων δανειοληπτών για πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Ν. Χριστοδουλίδης: Πλαίσιο εκποιήσεων στα πρότυπα ΕΕ

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το θέμα των εκποιήσεων θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, καθώς οι συνεχείς αναστολές ενθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δυσκολεύουν το έργο της άμβλυνσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που υφίστανται σήμερα στην οικονομία.

Δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα ΜΕΔ επιβαρύνουν όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες της οικονομίας δεδομένου ότι οδηγούν σε αυξημένα επιτόκια και χρεώσεις, καθώς και στη στέρηση πρόσβασης σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων με καινοτόμες ιδέες και ιδέες για νέα εγχειρήματα.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό ότι ξένοι αναλυτές κι επενδυτές, οι οίκοι αξιολόγησης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και αξιολογούν την αξιοπιστία της χρηματοοικονομικής αγοράς, των θεσμών και της οικονομίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το πλαίσιο των εκποιήσεων θα πρέπει να συνάδει με τις Ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις θέσεις και τις πολιτικές της ΕΚΤ.

Σημείωσε ότι το εν λόγω πλαίσιο είναι αυστηρό και συγκεκριμένο και επιτρέπει στους πιστωτές να ρευστοποιούν τις ενυπόθηκες τους εξασφαλίσεις εντός λογικού χρονοδιαγράμματος, εφόσον ακολουθούνται οι ορθές πρακτικές σύμφωνα με τις οδηγίες των εποπτικών αρχών και τη συμβολή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, κι εφόσον υπάρχει η δέουσα προστασία για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Ως τέτοια, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει άμεσα να εισαχθεί το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» που απευθύνεται σε ευάλωτους και μη βιώσιμους δανειολήπτες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η όποια παρέκκλιση από τις ορθές Ευρωπαϊκές πρακτικές θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις και θα έχει σοβαρές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία.

Της Ελένης Χαραλάμπους