You are here

Συναλλαγές €6,6 δισ. στο σχέδιο πολιτογραφήσεων

13/02/2019 12:31

Τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 13% και από τη συνολική αυτή ανάπτυξη το 1,2% αποδίδεται στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

Τόνισε ότι από την έναρξη του σχεδίου το 2013 έχουν εγκριθεί 1864 περιπτώσεις επενδυτών για σκοπούς πολιτογράφησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές €6,6 δισ.

Εξήγησε ότι από τα €6,6 δις τα €3,6 αφορούν επενδύσεις σε ακίνητα και κατοικίδιες, τα €580 εκ. κρατικά ομόλογα τότε που επιτρέπονταν, τα €713 εκ. καταθέσεις τότε που επιτρέπονταν, €519 εκ. κουρεμένες καταθέσεις τότε μετρούσαν, €1 δις σε εταιρείες και €134 εκ. συνδυασμός των επενδύσεων.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα νέα κριτήρια για την παραχώρηση κυπριακού διαβατήριου έναντι επένδυσης €2,5 εκ. συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς από τον επενδυτή ιδιόκτητης κατοικίας.

Εισάγεται και πρόνοια επίσης για υποχρεωτική δωρεά ύψους €75.000 στο ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας και μια δεύτερη επίσης €75.000 στον κυπριακό οργανισμό ανάπτυξης γης.

Τα νέα κριτήρια

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις αλλαγές που επέρχονται στο επενδυτικό σχέδιο ώστε να γίνει πιο στοχευμένο και αξιόπιστο είπε «με την υποχρεωτική συνεισφορά στο ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας και στο ΚΟΑΓ εξασφαλίζονται πόροι για κάθε μια πολιτογράφηση ξένου επενδυτή να αντιστοιχούν και οι πόροι για μια προσιτή κατοικία για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

Σημείωσε ότι «έχουν υιοθετηθεί και κριτήρια που καθιστούν τον έλεγχο πιο αυστηρό και πιο αποτελεσματικό όπως για παράδειγμα το μέτρο του ενδελεχούς ελέγχου του κάθε αιτητή ξεχωριστά από ανεξάρτητο διεθνή οίκο και η υποχρέωση διατήρησης Schengen Visa και τον αποκλεισμό αιτητών που έχουν απορριφθεί από άλλα κράτη μέλη».

Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις της οικονομικής μελέτης που διενήργησε το υπουργείο οικονομικών για την επίδραση του επενδυτικού προγράμματος στην οικονομία είπε ότι «έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας και χωρίς να υπερτονίζεται η σημασία του σχεδίου θα συνεχίσει με τρόπο που να το καθιστά χρήσιμο ελεγχόμενο και αξιόπιστο».

 Η υποχρέωση για συνεισφορά στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, αίρεται σε περίπτωση που ο αιτών θα πραγματοποιήσει επένδυση τουλάχιστον €75.000 σε πιστοποιημένη καινοτόμο επιχείρηση  (η οποία έχει εξασφαλίσει σχετικό πιστοποιητικό από το Υπουργείο Οικονομικών) ή σε πιστοποιημένη κοινωνική εταιρεία. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη υποχρέωση αίρεται σε περίπτωση που ο αιτών έχει πραγματοποιήσει επένδυση στα πλαίσια του κριτήριου «Αγορά ή Σύσταση ή Συμμετοχή σε Κυπριακές Επιχειρήσεις και Εταιρείες», συνολικού ύψους ισόποσου με τουλάχιστον το 20% του απαιτούμενου κόστους επένδυσης του αναφερόμενου κριτηρίου (δηλαδή €400.000) σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας ή στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, ή σε ένα από τους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας, εκπαίδευσης, υγείας, και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε περίπτωση οικιστικών μονάδων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για σκοπούς του ΚΕΠ και θα επαναχρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος η πρόνοια η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο αιτών έχει προβεί σε επενδύσεις σε οικιστικές μονάδες στη βάση του κριτηρίου «Επενδύσεις σε Ακίνητα Ανάπτυξης και έργα Υποδομής» δεν απαιτείται να προβεί σε αγορά άλλης μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας, εάν μια τουλάχιστον από αυτές τις οικιστικές μονάδες είναι αξίας τουλάχιστον €500.000, θα ισχύει νοουμένου ότι οι συνολικές επενδύσεις περιλαμβανομένης της ιδιόκτητης κατοικίας ανέρχονται τουλάχιστον στα €2,5 εκ.

Παραμένει επίσης η υποχρέωση για διατήρηση των απαιτούμενων επενδύσεων για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών από την ημερομηνία πολιτογράφησης , αντί 3 ετών που ισχύει σήμερα.

Επίσης ο αιτών ή η αιτούσα θα πρέπει να είναι κάτοχος άδειας παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία για περίοδο έξι μηνών τουλάχιστον, πριν την πολιτογράφηση ως κύπριος πολίτης.

Επισυνάπτονται οι αλλαγές στα κριτήρια πολιτογραφήσεων

Της Ηρώς Ευθυμίου