You are here

Διαβατήρια: Έτοιμος για παραίτηση ο ΠτΔ, αν βρεθεί μπλεγμένος

21/10/2020 13:52

Την ετοιμότητα να αναλάβει τις ευθύνες του με παραίτηση σε περίπτωση που βρεθεί με οποιοδήποτε τρόπο μπλεγμένος σε τυχόν νέο βίντεο με αποκαλύψεις γύρω από το θέμα των διαβατηρίων, εξέφρασε σε χθεσινή του συνέντευξη στο Σίγμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για ύπαρξη κι άλλων βίντεο, ο ίδιος είπε ότι δεν ανησυχεί. «Αν ακολουθήσουν και βρεθεί ότι ο ΠτΔ είναι μπλεγμένος θα αναλάβει τις ευθύνες του, της παραίτησης,  δεν έχω να ανησυχήσω», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε ισχυρισμούς ότι εταιρείες της οικογένειας του επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Σε ότι αφορά μέλη της οικογένειάς του, αναφέρθηκε ειδικότερα στον σύζυγο της κόρης του ο οποίος ασχολείται με τα οικιστικά ακίνητα εδώ και χρόνια, σημειώνοντας ότι το σχέδιο πολιτογραφήσεων υπήρχε από το 2007.

Σημείωσε πως στο πλαίσιο των εργασιών της εταιρείας του γαμπρού του έχει ανεγερθεί μόνο μια οικοδομή, ένα πολυώροφο κτίριο, το οποίο απευθύνεται σε επενδυτές. 

Αναφερόμενος στο θέμα του αποκλεισμού του γενικού ελεγκτή από τους ελέγχους του προγράμματος πολιτογραφήσεων ανέφερε ότι ο ελεγκτής έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και ότι «δεν είναι επί παντός επιστητού, όπως είναι ο εισαγγελέας». «Δεν έχει εξουσία να διορίζει επιτροπές ή ανακριτές ή να κατευθύνει ποινικές έρευνες», τόνισε.

Επανέλαβε παράλληλα, δηλώσεις στις οποίες προέβη και στο παρελθόν, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ο γενικός ελεγκτής υπερέβαλε αρμοδιοτήτων. «Τον θεωρώ ικανότατο αξιωματούχο του Κράτους, που αν περιοριζόταν ελάχιστα στα όσα το Σύνταγμα προνοεί και οι νόμοι, θα ήταν ο τέλειος. Δεν λέω ότι δεν είναι τέλειος» είπε.

Αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι «πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χωρίς να το θέλουμε υποσκάπτουμε θεσμούς».

«Σχετικά με το αίτημα, ή εκβιασμό καλύτερα, που προβάλλεται από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΔΗΚΟ, για να διοριστεί ο ελεγκτής, διαφορετικά δεν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό», ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε «αν είναι δυνατόν τα οικονομικά συμφέροντα του τόπου να υπερβαίνουν βασικών αρχών, να υποσκάπτεται ο θεσμός του γενικού εισαγγελέα», σημειώνοντας ότι το ίδιο περίπου ζητεί και το ΑΚΕΛ.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την προειδοποίηση του ΔΗΚΟ, είπε «να προβληματιστούν εκείνοι που θα προκαλέσουν την κρίση για το πώς θα λειτουργήσει το κράτος».

«Αν έχουν διαφωνίες με τον προϋπολογισμό το κατανοώ. Είναι δυνατόν γιατί δεν διορίζεις αυτόν που ζήτησα δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό και ας υποφέρει το Κράτος και ας χρεοκοπήσει; Είναι λογική και υπευθυνότητα από ένα κόμμα που ζήτησε δυο φορές να κυβερνήσει τον τόπο;» ανέφερε.

Σε ότι αφορά την εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου στις πολιτογραφήσεις είπε ότι αυτό ανήκει κατά 50% στις κόρες του και κατά 50% σε συνέταιρους. Σημείωσε ότι είχαν γίνει αναφορές σε σχέση με το γραφείο που δεν ευσταθούσαν και οι οποίες έχουν ερευνηθεί από αρμόδιους φορείς. Πρόσθεσε ότι το γραφείο είχε συνολικά 52 ή 55 αιτήσεις από τις τέσσερις χιλιάδες πολιτογραφήσεις.

«Αν υπήρξε παρανομία αν δόθηκε διαβατήριο σε πολίτη τρίτης χώρας που δεν δικαιούτο και βεβαίως εγείρεται θέμα. Δυο πολιτογραφήσεις για τις οποίες γινόταν αναφορά έγιναν επί εποχής της προηγούμενης διακυβέρνησης. Το 2011. Ο ένας εξ αυτών έχει εταιρεία που είναι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Υπέστη διοικητικό πρόστιμο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου είναι επίσης εγγεγραμμένη η εταιρεία του. O άλλος, ο οποίος όντως φαίνεται να καταζητείται, το 2016 πολιτογραφήθηκε όχι επί των ημερών μας αλλά νομίζω επί ημερών που ήταν υπουργός η Ελένη Μαύρου. Πρέπει να φέρει ευθύνη το δικηγορικό; Αν διαφανεί ότι υπήρξε παρέμβαση για να τους δοθεί το διαβατήριο, τότε αποδέχομαι ότι φέρω ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε σχετικά με το κλείσιμο του προγράμματος και κλήθηκε να απαντήσει για την παράταση που δόθηκε αλλά και για τις εκκρεμούσες αιτήσεις που υπάρχουν, τονίζοντας ότι «ουδεμία αίτηση εκκρεμεί για υποβολή από το γραφείο μου».

Υποστήριξε ότι η προθεσμία δόθηκε γιατί υπήρχαν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ γραφείων και ενδιαφερομένων, επισημαίνοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε κατάχρηση καθώς όπως είπε, «υπήρξαν εταιρείες που διαφήμιζαν, τρέξετε να προλάβετε».