You are here

Ε. Ηλία: Πωλήθηκαν ακίνητα €11 δισ. το 2022

28/01/2023 06:00

Ξεπερνά τα €11 δισ. ανέρχεται η συνολική αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν το 2022, σύμφωνα με το Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) Ελίκκο Ηλία.

Σε συνέντευξη στην StockWatch ο κ. Ηλίας αναφέρει συγκεκριμένα ότι το 2022 πωλήθηκαν 20,799 ακίνητα αξίας πέραν των €4 δισ., ενώ ταυτόχρονα, κατατέθηκαν 13.409 πωλητήρια έγγραφα (Συμβάσεις Πώλησης Ακινήτων), η αξία των οποίων ξεπερνά τα €7 δισ.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Κτηματολογίου, από τα συνολικά 20,799 ακίνητα αξίας πέραν των €4 δισ., τα 16,676 πωλήθηκαν σε κύπριους, ενώ η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν μεταβιβασθεί το έτος 2022 σε μη-κύπριους αγοραστές, ανέρχεται στο ποσό των €826.5 εκατ.

Οι χώρες προέλευσης των ξένων αγοραστών

Η πλειοψηφία των ξένων αγοραστών προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Λίβανο, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Γερμανία, όπως ανέφερε ο κ. Ηλία.

Όσον αφορά το είδος των ακινήτων που αγοράζονται από αλλοδαπούς και ευρωπαίους πολίτες, ανέφερε ότι αφορούν κυρίως διαμερίσματα, κατοικίες και οικόπεδα.

Προσδοκίες για αύξηση πωλήσεων και το 2023

Ο κ. Ηλία εκτιμά ότι η ανοδική πορεία που παρουσίασαν οι πωλήσεις ακινήτων το 2022 θα συνεχιστεί και το τρέχον έτος, ενώ αναφέρεται στους λόγους που κύπριοι και αλλοδαποί επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα στην χώρα μας.

Παράλληλα, εξηγεί πώς γίνεται η εκτίμηση των ακινήτων από το Τμήμα και γιατί βλέπουμε άλλες τιμές στην αγορά και άλλες στις εκτιμήσεις του τμήματος.

Ενημερώνει επίσης γιατί προτίθεται να εισηγηθεί την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε η διενέργεια γενικής εκτίμησης των ακινήτων, να επεκταθεί στα πέντε έτη, αντί ανά τρία χρόνια που ισχύει σήμερα.

Πληροφορεί εξάλλου, ότι η μελέτη για τους δείκτες τιμών όλων των ακινήτων και ενοικίων, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, ενώ επισημαίνει ότι οι δείκτες τιμών ακινήτων αποτελούν πυλώνα διαφάνειας της κτηματαγοράς και των επενδύσεων σε αυτή, καθώς επίσης και σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης της χρηματοπιστωτικής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος και των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας.  

Δηλώνει ακόμα, ότι έχουν αποσταλεί στο Τμήμα Φορολογίας κατάλογοι με τις πωλήσεις ακινήτων που εμπίπτουν στον νόμο που ψήφισε η Βουλή για την καταβολή προσφυγόσημου, προκειμένου να προχωρήσει η είσπραξη του σχετικού τέλους.

Απαντά σε ερωτήσεις για τις δράσεις και πρωτοβουλίες που εφάρμοσε το τμήμα του για την βελτίωση της ενημέρωσης, αλλά και της εξυπηρέτησης των πολιτών και επαγγελματιών, καθώς τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ηλεκτρονικού κτηματολογίου.

Δίνει αριθμούς για τις κλήσεις που δέχθηκε η παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή 17100, κατά τους πρώτους 7 μήνες λειτουργίας της, αλλά και για τις συνολικές επισκέψεις στην Πύλη Κτηματολογίου, το 2022, καθώς και τις e- αιτήσεις που έγιναν το προηγούμενο χρόνο.

Ο κ. Ηλία απαντά σε σχέση με την εκστρατεία για μείωση του αριθμού των ψευδοταυτοτήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και στο πώς προχωρά ο επανακαθορισμός της διαδικασίας αγοράς ή ενοικίασης κτιρίων από το δημόσιο.

Περαιτέρω, δίνει απαντήσεις για την συνολική αξία της κρατικής γης, αλλά και το ποσό που μπαίνει στο κρατικό ταμείο από τις ενοικιάσεις ακινήτων.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους