You are here

Γ. Μισιρλής: Αναμένονται επενδυτές από Μ. Ανατολή

11/07/2021 06:02

Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές από τη Μέση Ανατολή καταγράφεται στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο.

Η κάθοδος των επενδυτών αναμένεται μετά την  άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, διεθνώς, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, Γιάννη Μισιρλή, ο οποίος ανέφερε ότι οι αραβικής προέλευσης εν δυνάμει αγοραστές, αναμένουν να έρθουν στην Κύπρο για να επισκεφτούν προσωπικά τα ακίνητα.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Μισιρλής, δηλώνει ότι αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει ζήτηση σε μια αγορά η οποία, όπως εκτιμά θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2022.

Σε «σίγαση» οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αγοραστές

Ο κ. Μισιρλής, ανέφερε ότι η παγκόσμια απαγόρευση ταξιδιών λόγω της πανδημίας έχει θέσει σε «σίγαση» τις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αγοραστές, στην παραδοσιακά δραστήρια αγορά ακινήτων στην Κύπρο.

Ωστόσο, προσθέτει ότι αποτελεί αισιόδοξη ένδειξη, το ότι παρατηρήθηκε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων αγοραστών και όχι μόνο, κατά το περασμένο καλοκαίρι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Επίσης σημειώνει, ότι τα μεγάλα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, ή ολοκληρώνονται, από κοινού, με την ιδιότητα της χώρας ως κράτους-μέλους της ΕΕ, την καθιστούν έναν ελκυστικό προορισμό για όσους αναζητούν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Συνδέσμου.

Κυρίαρχη δύναμη αγοράς ακινήτων οι Millenials

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά ακινήτων ο κ. Μισιρλής δηλώνει ότι τα δεδομένα δείχνουν αναθέρμανση του τομέα και μέσω της τοπικής ζήτησης, με κυρίαρχη δύναμη τους Millennials τα επόμενα χρόνια.

Διευκρινίζει ωστόσο, πως απαραίτητη προϋπόθεση για υλοποίηση των σχεδίων των νεαρών ζευγαριών για αγορά ακινήτου αποτελεί η υιοθέτηση, εκ μέρους του κράτους, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης απόκτησης πρώτης κατοικίας, αναφέροντας πως η πρόσφατη απόφασης της κυβέρνησης για ενίσχυση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στροφή στις πράσινες επενδύσεις

Ο κ. Μισιρλής αναφέρεται και στο θέμα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τις αναπτύξεις γης. Σημειώνει πως η υιοθέτηση πράσινων πολιτικών στις κατασκευές συνεπάγεται υψηλότερο κόστος, ωστόσο τονίζει πως τα οφέλη σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τον αρνητικό αντίκτυπο της μη ανάληψης σχετικής δράσης.

«Η σημερινή τάση πολλών επενδυτών να επιλέγουν πράσινες επενδύσεις, δεικνύει ότι η μελλοντική ζήτηση πιθανότατα να έχει στο επίκεντρο την παράμετρο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός ακινήτου», αναφέρει.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους