You are here

Χ. Χριστοδούλου: Το δημόσιο αγνοεί την αρχιτεκτονική

26/09/2021 06:00

Το κυπριακό δημόσιο αγνοεί επιδεικτικά την χρησιμότητα της  αρχιτεκτονικής επιστήμης, δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Χρίστος Χριστοδούλου, υποδεικνύοντας ότι οι φορείς που αγνοούν την αρχιτεκτονική, είναι πολιτισμικά αδίδακτοι και ακαλλιέργητοι.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε απαξίωση του Συλλόγου, αλλά και του συνόλου των μελετητών του τόπου και διερωτήθηκε με ποια διαδικασία εξασφαλίζεται η εφαρμογή ποιοτικής αρχιτεκτονικής.

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου να παρέμβει, ώστε να ακυρωθούν συμφωνίες και να κηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για έργα του δημοσίου και επανέλαβε ότι ο Σύλλογος απαιτεί την ακύρωση της διαδικασίας.

Παράλληλα, εξηγεί γιατί στην Κύπρο τα φιλόδοξα πολεοδομικά οράματα έχουν μείνει στα χαρτιά και γιατί στις πόλεις της Κύπρου επικράτησε άναρχη οικοδόμηση, χωρίς πρόγραμμα και ποιοτικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, οι νέες κατασκευές θα πρέπει να εκφράζουν την εποχή τους και οι αρχιτέκτονες να εργάζονται με τέτοιο τρόπο, που τα κτίρια να εμπλουτίζουν το ιστορικό περιβάλλον και να συντίθενται με αυτό, χωρίς να το προσβάλλουν ή να το καταστρέφουν, αλλά και χωρίς να το μιμούνται.

Κατέθεσε ακόμη την θέση του σχετικά με την αξιοποίηση των παλιών κτιρίων μέσω αναπαλαιώσεων και ανακαινίσεων, υποδεικνύοντας ότι η προστασία τους είναι μείζονος σημασίας ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να δουν πώς οργανώνονταν οι πόλεις στο παρελθόν και να αναγνωρίσουν την κουλτούρα μέσω της αρχιτεκτονικής.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η μεταστέγαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου σε διατηρητέο οίκημα, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Ο κ. Χριστοδούλου, εξηγεί επίσης, γιατί η αρχιτεκτονική διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, αποτελώντας την κινητήρια δύναμη για μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη.

Επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα τον βασικό άξονα προτεραιότητας για την Ευρώπη και προσφέρει σημαντικές  ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων.

Στη βάση αυτού του δεδομένου, αναφέρει ότι η αρχιτεκτονική κοινότητα καλείται να επανεκτιμήσει το έργο της και να προτάξει τη δημιουργικότητά της, τις ιδέες και την τεχνογνωσία της, προβάλλοντας ιδέες-λύσεις για το δομημένο περιβάλλον.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου