You are here

Χατζηπαναγιώτου: Θα χάνονται ετησίως 2 δισ. ευρώ

31/01/2021 06:01

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι developers, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων ξένων επενδυτών που εκκρεμούν, στο  Υπουργείο Εσωτερικών, δηλώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου.

Στη σκιά των αποκαλύψεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, σε συνέντευξη, στη StockWatch ο κ.  Χατζηπαναγιώτου διευκρινίζει ότι εκκρεμούν αρκετές αιτήσεις από τον περασμένο Οκτώβριο, και εξηγεί ότι ενόσω δεν προχωρεί η εξέταση τους δεν αποδεσμεύονται τα σχετικά κεφάλαια που έχουν καταθέσει οι ξένοι επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να κινδυνεύουν να κλείσουν.

Ξεσπάθωσε επίσης κατά των κομμάτων και της κυβέρνησης για την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος υποδεικνύοντας ότι στο βωμό των πολιτικών αντιπαραθέσεων θυσιάζονται εργαλεία που ενισχύουν την κυπριακή οικονομία.

Ταυτόχρονα, απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της, την εξέταση των αιτήσεων επαναλαμβάνοντας ότι «είναι ηλίου φαεινότερο ότι πολλές εταιρείες κινδυνεύουν και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της πανδημίας και της απώλειας των ξένων επενδύσεων».

Ο κ.  Χατζηπαναγιώτου, στη συνέντευξη απέδωσε την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων στις δημόσιες σε πολιτικό επίπεδο συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι μια καλή εξέλιξη διότι προκλήθηκε θέμα αξιοπιστίας για τη χώρα μας όσον αφορά στους επενδυτές που έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους, ενώ παράλληλα δημιουργείται θέμα ρευστότητας για τους επαγγελματίες του κλάδου».

Υπεραμύνθηκε επίσης του επενδυτικού προγράμματος λέγοντας ότι «όταν μια κατάσταση δεν λειτουργεί σωστά, πρέπει να βελτιώνεται και όχι να καταργείται εντελώς. Με την κατάργηση του ΚΕΠ, η κυπριακή οικονομία, και όχι μόνο ο κλάδος των ακινήτων, απώλεσε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Τα δύο δισεκατομμύρια ετησίως, που προσέλκυε στην χώρα το ΚΕΠ έχουν χαθεί», υποδεικνύει.

Υπενθυμίζει ακόμη, ότι πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούν επενδυτικά προγράμματα ώστε να ενισχύσουν την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στις χώρες τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας η οποία έπληξε πολλές οικονομίες του κόσμου. Ανταγωνίζονται για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, είπε και διερωτήθηκε γιατί κάποιος να επενδύσει στην Κύπρο, όταν ακόμη δεν έγινε κάτι για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών και νέος CEO της Cybarco, παραθέτει  και τις εισηγήσεις του συνδέσμου προς την κυβέρνηση για ανάκαμψη του κλάδου μετά την πανδημική κρίση.

Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα αλλά και τη θέσπιση νέου επενδυτικού προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού προτύπου και με όλες τις δικλείδες ασφαλείας.

Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στη στήλη «Συνεντεύξεις»

Της Ηρώς Ευθυμίου