You are here

Κ. Κωνσταντής, ΕΤΕΚ: Προοπτικές για ενεργειακές ανακαινίσεις

13/06/2021 06:30

Την πάγια θέση του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου πως ο τομέας των ενεργειακών ανακαινίσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει μεγάλη προοπτική, αν οργανωθεί κατάλληλα και δοθούν τα αντίστοιχα κίνητρα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, εξέφρασε ικανοποίηση για τον πολλαπλασιασμό του διαθέσιμου ποσό που αφορά χορηγίες για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι παρόλο που το ποσό αυτή τη φορά ήταν πολύ μεγαλύτερο, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν έντονο και σε τρεις μήνες έγιναν πέραν των 2 χιλ. αιτήσεων υπερδεσμεύοντας τα €35 εκ. της πρώτης φάσης του Σχεδίου.

Αυτό, όπως σημείωσε, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΕΤΕΚ ότι ο τομέας των ενεργειακών ανακαινίσεων έχει προοπτική και μπορεί να αποτελεί βασικό και ορθολογικό πυλώνα της κατασκευαστικής δραστηριότητας σημείωσε.

Προτάσεις ΕΤΕΚ στο Σχέδιο Ανάκαμψης

Το ΕΤΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, υπέβαλε αριθμό προτάσεων και έργων για ένταξη τους στο Ταμείο Ανάκαμψης ή και στα Διαρθρωτικά Ταμεία. Μια εξ αυτών η οποία αφορά την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ειδικότερα των διατηρητέων κτιρίων έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο.

Πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να αξιοποιηθούν με μελετημένο, ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο, τα περίπου €3 δισ. ευρώ που θα διοχετευτούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία την επόμενη πενταετία. Σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης αφορά και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ είπε ότι το  επιμελητήριο είχε υποβάλει συγκεκριμένα σχόλια και εισηγήσεις επί του Σχεδίου, καθώς η  χρηματοδότηση σε μεγάλο βαθμό θα διοχετευτεί στην οικονομία μέσω των αναπτυξιακών προϋπολογισμών του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου.

Με προτεραιότητα οι δράσεις Σχ. Ανάκαμψης

Ο κ. Κωνσταντής υποστήριξε για τις επενδύσεις/δράσεις που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης, με δεδομένα τα προβλήματα επίτευξης υψηλών ποσοστών υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια, αλλά και διάφορων ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, θα έπρεπε να μπουν πρόνοιες με προτεραιότητα ως προς τον χρόνο υλοποίησης τους.

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι οι πρόνοιες αυτές θα πρέπει να αφορούν στην αύξηση της φέρουσας ικανότητας του κράτους και του ευρύτερου δημοσίου για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό προγραμματισμό, ωρίμανση, σχεδιασμό και υλοποίηση έργων και επενδύσεων, μέσω συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα ή άλλως πως.

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε πως έγινε εισήγηση για την επίσπευση της υλοποίησης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμών στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί και θα συμβάλουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κονδυλίων.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους