You are here

Κ. Ονησιφόρου, BIDX1: Δημοφιλής επιλογή οι διαδικτυακές δημοπρασίες

12/12/2021 06:01

Οι διαδικτυακές δημοπρασίες αποτελούν πλέον μια δημοφιλή επιλογή, τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους πωλητές στην Κύπρο,  αναφέρει ο επικεφαλής ακινήτων της BidX1 Cyprus Κρίτωνας Ονησιφόρου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι στην προηγούμενη δημοπρασία της εταιρείας, «συμμετείχαν περισσότεροι από 80 πλειοδότες, συγκεντρώνοντας σχεδόν €3,5 εκατ. από την πώληση 26 ακινήτων σε μια μέρα μόνο.»

«Γενικότερα, από τον Ιανουάριο του 2020 κατατέθηκαν στην πλατφόρμα προσφορές ύψους €120 εκατ. κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών μας, γεγονός που αποδεικνύει την αυξημένη ζήτηση στα ακίνητα που προσφέρουμε και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ενδιαφερόμενοι στη διαδικασία μας», αναφέρει.

Παρατηρεί επίσης, ότι το κοινό αναζητά όλο και περισσότερο έναν πιο ευέλικτο, προσβάσιμο και διαφανή τρόπο αγοραπωλησίας ακινήτων.

Επισημαίνει ότι η πανδημία ανέδειξε τους περιορισμούς και τις ανεπάρκειες των παραδοσιακών μοντέλων αγοραπωλησίας ακινήτων.

Προσθέτει ωστόσο, ότι τα ακίνητα παρέμειναν μια ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές, αναφέροντας πως τα διαδικτυακά μέσα ήταν ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους ήταν περιορισμένες.

Σύμφωνα με τον κ. Ονησιφόρου, εφόσον με την πάροδο του χρόνου τα μετρητά χάνουν την αξία τους και λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά επιτόκια στις μεγάλες αποταμιεύσεις, η αγορά ενός ακινήτου αποτελεί μια λογική επένδυση.

«Οι αξίες των ακινήτων τείνουν να κυμαίνονται σύμφωνα με το δείκτη πληθωρισμού και αποτελούν πιο αποδοτικές επενδύσεις από άλλες επιλογές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού», υπογραμμίζει. 

Ο επικεφαλής ακινήτων της BIDX1 αναφέρει ότι τα οικιστικά ακίνητα εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής επένδυση.

«Η ζήτηση ήταν μεγάλη, τόσο για τα σπίτια όσο και για τα διαμερίσματα, ιδιαίτερα μετά το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου της κυβέρνησης όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από επιτόκιο δανείων ύψους 1,5% για 4 χρόνια», επεσήμανε.

Σημείωσε ακόμα, ότι παρατηρήθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα εμπορικά ακίνητα και για γεωργικά τεμάχια.

Όσον αφορά τους πλειοδότες, σημειώνει ότι πάνω από το 95% των πλειοδοτών στην πλατφόρμα είναι Κύπριοι ή έχουν την έδρα τους στο νησί, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Κύπριοι επιθυμούν πλέον μια πιο διαφανή, αποτελεσματική και προσβάσιμη μέθοδο αγοράς ακινήτου.

H BIDX1 έχει περισσότερα από 50 εμπορικά και οικιστικά ακίνητα στην πλατφόρμα για τον τρέχοντα μήνα.

Μέχρι στιγμής,  έχει πραγματοποιήσει  6  δημοπρασίες. Η δημοπρασία της 15ης  Δεκεμβρίου  θα είναι και η τελευταία του έτους.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή