You are here

Ν. Ταβερναράκης: Απαραίτητο για την οικονομία ένα νέο ΚΕΠ

06/03/2021 06:01

Σημαντικό κεφάλαιο για την κυπριακή οικονομία, χαρακτηρίζει το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος του  Ιδρύματος  Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) της Ελλάδας Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής,  Πανεπιστήμιου Κρήτης και Αντιπρόεδρος, European Research Council (ERC) Μέλος ΔΣ, European Institute of Innovation and Technology (EIT) Νεκτάριος Ταβερναράκης και εξηγεί τους λόγους γιατί συστήνει τον επανασχεδιασμό του, μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Ταβερναράκης, καταθέτει και την άποψή του για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι εταιρείες μετά την πανδημική κρίση ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και την ύφεση που έχουν περιέλθει, τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πορεία ανάκαμψης είναι η προσαρμοστικότητα και η συμπόρευση με τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σημαντικό είναι επίσης για μια εταιρεία να καθορίσει το βέλτιστο πλαίσιο για εξ αποστάσεως εργασία (collaboration tools, remote-working platforms, κ.λπ.) ώστε να είναι προετοιμασμένη σε μελλοντικές απειλές, υποδεικνύει.

Γενικότερα εξηγεί ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι δεκτική και να προσαρμόζεται επιτυχώς στις ανατρεπτικές αλλαγές που συνοδεύουν τις επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Απαιτείται ευελιξία για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, επισημαίνει.

Αναφέρεται και στις ευκαιρίες που δημιούργησε η πανδημική κρίση και αναλύει τους λόγους που θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα ώστε να οχυρώσουν και να προστατεύσουν την ανθρωπότητα.

Στη συνέντευξη του, ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα και μοναδικά χαρακτηριστικά της Κύπρου και της Ελλάδας που θα μπορούσαν να τις καταστήσουν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους, προσελκύοντας επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης.

Όσον αφορά την Κύπρο αναλύει τους τρεις πυλώνες οι οποίοι θα λειτουργ ήσουν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση όπως υποδεικνύει.

Σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη, η πανδημία κατέστησε σαφή την ανάγκη για ουσιαστική αναμόρφωση ενός ευρέως φάσματος τομέων και δραστηριοτήτων, γι αυτό επισημαίνει ότι η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευνοεί την επιστήμη και την καινοτομία.

Η Κύπρος , αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να είναι έτοιμη να υιοθετήσει ένα βασικό εργαλείο για την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας, που δεν είναι άλλο από το λεγόμενο «Τρίγωνο της Γνώσης».

Πρόκειται για τη διασύνδεση των χώρων της Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας, η οποία οδηγεί παράλληλα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Ο κ. Ταβερναράκης, αναφερόμενος στην αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΙΤΕ είπε ότι διαχρονικά, η δημιουργία και η ενίσχυση εργαλείων για την επένδυση στην έρευνα, έχει οδηγήσει στη θεαματική ανάπτυξη των χωρών που τα υποστηρίζουν και κάλεσε την Κύπρο και την Ελλάδα να ενισχύσουν τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της έρευνας που διαθέτουν και να δημιουργήσουν νέα εργαλεία και ευκαιρίες, δίνοντας έμφαση στην επιστημονική αριστεία και την καινοτομία.

Δείτε ολόκληρη της συνέντευξη στη στήλη «Συνεντεύξεις»

Της Ηρώς Ευθυμίου