You are here

Π. Λοΐζου, WiRE FS: Ανοδικά οι τιμές ακινήτων για μεσαία τάξη

11/12/2021 06:01

Αύξηση στις τιμές των ακινήτων που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στη μεσαία τάξη διαβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της WiRE FS, Παύλος Λοΐζου, αν και εκτιμά ότι οι αγοραπωλησίες θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2021.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Λοΐζου, επισημαίνει ότι οι τιμές στα διαμερίσματα των €150 χιλ. έως €200 χιλ. αλλά και στα σπίτια κάτω των €350 χιλ. θα σημειώσουν σημαντική αύξηση σε αντίθεση με τις τιμές των εξοχικών κατοικιών στην Πάφο οι οποίες θα μειωθούν.

Στην επαρχία Αμμοχώστου εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές και εξηγεί τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Κάτω από επίπεδα 2019 οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, οι τιμές πώλησης ακινήτων δεν έχουν επανέλθει σε επίπεδο προ πανδημίας αλλά παραμένουν ελαφρώς πιο κάτω από τις τιμές του 2019.

Παράλληλα, ο κ. Λοΐζου απορρίπτει τον κίνδυνο φούσκας στον κλάδο ακινήτων, υποδεικνύοντας ότι οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν τις αντίστοιχες του 2010, πόσο μάλλον προηγούμενων ετών όπως του 2007 και του 2008, όταν είχαν εκτιναχθεί.

Σχολιάζοντας το «σχέδιο μόνιμης παραμονής», που προωθεί η κυβέρνηση σε αντικατάσταση του επενδυτικού σχεδίου, εκφράζει την άποψη ότι τα κριτήρια του σχεδίου δεν είναι τέτοια που να αποτελούν απειλή για πιθανή υπερθέρμανση τιμών.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λοΐζου, παροτρύνει όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων για πρώτη φορά, να το πράξουν μέσω εξειδικευμένων επενδυτικών ταμείων και να αποφεύγουν να επενδύουν σε γεωργικά κι άλλα μη εμπορικά ή οικιστικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα, παρά το ότι διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τρεις απειλές για το μέλλον αγοράς ακινήτων

Ο κ. Λοΐζου, εκτιμά επίσης, ότι τρεις είναι οι  παράγοντες οι οποίοι θα αποτελέσουν τη μεγάλη απειλή για το μέλλον της κυπριακής αγοράς ακινήτων.

Ο πρώτος, όπως ανέφερε, αφορά στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυπριακή οικονομία, ο δεύτερος αφορά στην αντίδραση της αγοράς στην αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς των ακινήτων που συνδέονται με τα ΜΕΔ και ο τρίτος, στο πως θα λειτουργήσει η κυβερνητική μηχανή δεδομένης της συμπίεσης της μεσαίας τάξης.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου