You are here

Α. Σιακαλλή: Αποκλείστηκα από την εξέταση πολιτογραφήσεων

11/05/2021 15:52

Στην αρχή της κατάθεσης της ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου και Πληθυσμού, Άννυ Σιακαλλή, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μετακίνησης της από το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω των κακών σχέσεων που είχε με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Μεταξύ των καθηκόντων της ως ΓΔ του Τμήματος ήταν ότι ήταν υπεύθυνη της εξέτασης των αιτήσεων μέχρι και το 2011, όπου αργότερα ο έλεγχος γινόταν απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως είπε, αποκλείστηκε από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών από την εξέταση τον αιτήσεων το 2011.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής, είπε ότι από το 2007 μέχρι το 2011 είχαν εγκριθεί περίπου 91 αιτήσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων.

Η κ. Σιακαλλή, ανέφερε ότι είχε προβεί σε γραπτές παραστάσεις για την μετακίνηση της λειτουργού του Υπουργείου Χριστίνας Καούλλα στο Υπουργείο Εσωτερικών και την μετακίνηση των αρμοδιοτήτων για τις αιτήσεις του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος (ΚΕΠ) στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Μου προκαλεί έκπληξη τόσο η μετακίνηση της λειτουργού όσο και της αρμοδιότητας εξέτασης των κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών», ανέφερε η κ. Σιακαλλή.

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία είχε διαφωνήσει με τον τότε ΥΠΕΣ, ανέφερε ήταν η εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής και για την εγγραφή συζύγων αλλοδαπών ανεξάρτητα με την παράνομη διαμονή τους στη Δημοκρατία. Οι οδηγίες του Υπουργού για το τελευταίο, συμπλήρωσε, ανατράπηκαν από τη Νομική Υπηρεσία.

Είπε επίσης ότι από το 2007 ο Υπουργός της είχε ασκήσει πειθαρχική δίωξη για τέσσερα πειθαρχικά παραπτώματα και αυτή συμπληρώθηκε 2,5 χρόνια μετά. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η δίωξη ήταν σκόπιμη. Παρά τις σοβαρές καταγγελίες, πρόσθεσε, όπως παρακοή εντολών ΥΠΕΣ και Προέδρου της Δημοκρατίας, τελικά κατάφεραν να καταδικαστεί μόνο για την καθυστέρηση προσέλευσης στην εργασία της και της επιβλήθηκε η ποινή της αυστηρής επίπληξης, την οποία στη συνέχεια ανέτρεψε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τελικά η κ. Σιακαλλή, μεταφέρθηκε από το τμήμα αρχείου πληθυσμού το 2014 επί υπουργίας του Σωκράτη Χάσικου επειδή όπως της είπε «είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ήμουν ρατσίστρια, περιόριζα την δυνατότητα των κολλεγίων να φέρνουν φοιτητές «μαιμού» στη Δημοκρατία».

Σε ερώτηση εάν έγινε δέκτης παρεμβάσεων για την προώθηση αίτησης κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεων απάντησε αρνητικά.

«Οι παρεμβάσεις γίνονταν σε υψηλότερο επίπεδο» είπε και πρόσθεσε ότι «ήταν συνηθισμένο φαινόμενο οι παρεμβάσεις, να γίνονται για επίσπευση των υποθέσεων».

Σε ερώτηση ότι σε ορισμένους φακέλους η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ενώ υπήρχαν ενστάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ή από άλλα τμήματα, τελικώς εγκρίνονταν οι πολιτογραφήσεις απάντησε ότι «πέραν της περίπτωσης του Σύριου που ήταν συγγενής του πρόεδρου της Συρίας  δεν είχαμε άλλη πρόταση».

Ανέφερε επίσης ότι όταν είχε η ίδια την εποπτεία του προγράμματος δεν είχε γίνει πολιτογράφηση συζύγου αλλά εγγραφή.

«Θεωρώ ότι εγκρίθηκε ότι το δημόσιο συμφέρον της Δημοκρατίας ήταν υπέρ να δίνεται μετέπειτα και στους συγγενείς η υπηκοότητα, ωστόσο αυτά έγιναν όταν δεν ήταν υπό την εποπτεία μου»

Παραδέχθηκε ότι  μπορεί να έγιναν λάθη αλλά όχι σκόπιμα.

«Πριν δύο ημέρες ήρθε το ΤΑΕ στο σπίτι μου και έδωσα κατάθεση για δύο έγγραφα που υπογράφηκαν με μετέπειτα ημερομηνία της υπογραφής μου από τον αλλοδαπό. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια εξήγηση ή σκοπιμότητα», επεσήμανε.

Παράκαμψη από διαδικασία

Στην παράκαμψη του από τη διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων για τις πολιτογραφήσεις αναφέρθηκε ο  πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών,  Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια.

Είπε ότι την ευθύνη της διαχείρισης των φακέλων των πολιτογραφήσεων είχε η λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών Χριστίνα Καούλα.

Σε ερώτηση εάν η κ. Καούλα, παρέκαμπτε το γενικό διευθυντή και πήγαινε απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών απάντησε ότι αυτή ήταν η διαδικασία.

Η μόνη του παρέμβαση είπε ότι «ήταν για να δω αν υπήρχαν καθυστερήσεις. Δεν είχα καμία αρμοδιότητα στον έλεγχο του περιεχομένου των φακέλων των αιτήσεων για πολιτογραφήσεις», επανέλαβε.

Ο κ. Νικολαϊδης, διετέλεσε ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2015 έως την 1/6/2017.

Σε αρκετές από τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής περιοριζότανε να πει ότι «δεν θυμάμαι».

Της Ηρώς Ευθυμίου