You are here

Γ. Καρούσος: Επενδύσεις σε ακίνητα και έργα

12/05/2022 17:51

Η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και ο προγραμματισμός και η υλοποίηση μεγάλων τεχνικών και οικοδομικών έργων, αποτελούν στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης για βελτίωση των υποδομών, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στην έναρξη του 113ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών.

Στο χαιρετισμό του στο 113ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών F.I.E.C. – Cy 2022, ο κ. Καρούσος είπε ότι o κατασκευαστικός τομέας αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου, με σημαντική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Ο κ. Καρούσος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που προκαλεί στον κατασκευαστικό τομέα ο πόλεμος στην Ουκρανία είπε ότι «έχει επηρεάσει τον κατασκευαστικό τομέα όπως και την οικονομία γενικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών και δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας που επηρεάζει όχι μόνον τις μεγάλες αναπτύξεις αλλά και τις μικρότερες».

«Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν καταλυτικά όλους τους κλάδους της οικονομίας και πιθανόν να οδηγήσουν σε αναπροσαρμογή του πλάνου της κυβέρνησης και της πολυδιάστατης στρατηγικής της για αντιμετώπιση του αρνητικού αντίκτυπου και στον τομέα των κατασκευών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που παρατηρείται για νέες επενδύσεις στην Κύπρο είπε ότι «η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που υπάρχουν για ενθάρρυνση και διευκόλυνση νέων επενδύσεων, για τις οποίες παρατηρείται ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού, όπως το Ισραήλ, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Παράλληλα, πρόσθεσε θα προωθήσει το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έδωσε ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου και στον κατασκευαστικό τομέα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα που αποτελούν εξαγγελίες του προέδρου της Δημοκρατίας, συνολικού προϋπολογισμού €1.2 δισ., που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή δρομολογούνται για υλοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα σε παγκύπριο επίπεδο, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προωθούνται σύντομα για προσφοροδότηση είναι υποδομές για το ενεργειακό έργο Βασιλικού, το Νέο Κυπριακό Μουσείο, κτηριακές υποδομές στον τομέα της υγείας και των κυβερνητικών υπηρεσιών, υποδομές για φιλοξενία προσφύγων, υποδομές στο οδικό δίκτυο, ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας και τμήματα των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας-Τροόδους, Λεμεσού-Τροόδους, Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και Λευκωσίας-Παλαιχωρίου.

Επιπρόσθετα, με υπολογιζόμενες επενδύσεις ύψους €1 δισ. βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης η Σύμβαση Παραχώρησης για την ενιαία Ανάπτυξη της περιοχής Λιμένα και Μαρίνας της Λάρνακας, έργο που έχει ήδη παραδοθεί στον Ανάδοχο τον περασμένο μήνα και εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία της Επαρχίας Λάρνακας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ευρύτερα.

Τόνισε πως τα έργα αυτά, πέραν του άμεσου οφέλους τους ως υποδομές, θα έχουν ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, θα αναζωογονήσουν σημαντικά τον κατασκευαστικό κλάδο και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αποτελεί κύρια στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον χρηματοοικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την ενίσχυση της συνεισφοράς των κατασκευών στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας είπε ότι προωθείται η επιτάχυνση της υλοποίησης των ήδη προγραμματισμένων έργων, η παροχή κινήτρων για τις επενδύσεις σε κατοικίες και άλλα κτίρια, η προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές, ο καθορισμός προτεραιοτήτων στη βάση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου για τις υποδομές και η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά δημοσίων έργων, ώστε να βελτιστοποιείται η σχέση κόστους/οφέλους από τα έργα υποδομών στη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Εστιάζοντας στη συνεργασία του υπουργείου Μεταφορών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είπε ότι «είναι στενή η συνεργασίας τους  έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι στρατηγικές και οι επενδυτικές μας αποφάσεις προωθούνται συλλογικά και για κοινό όφελος, για περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη».

Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα, για μετριασμό των επιπτώσεων του πολέμου είπε ότι « μεταξύ άλλων, είναι η μείωση για ακόμη δύο μήνες του ΦΠΑ στο ρεύμα και η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».

Οι εργασίες της  διάσκεψης θα συνεχιστούν και αύριο.

Η.Ε.