You are here

Κόστος €80 εκατ. για νέο κέντρο φιλοξενίας

26/01/2023 16:04

Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνών και Έργων ανακοινώνουν, πως στις 26 Ιανουαρίου 2023 και με βασικό στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ως Αναθέτουσα Αρχή, προκήρυξε Διαγωνισμό για την Ανέγερση Κέντρου Φιλοξενίας «ΛΙΜΝΕΣ» για Αιτητές Διεθνούς Προστασίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου για πρόσωπα που θα επαναπατριστούν στην περιοχή Λίμνες, στην Μενόγεια της Επαρχίας Λάρνακας. (Αρ. Διαγωνισμού: A/6/2022(E)).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το έργο αφορά τη μελέτη, κατασκευή και 8 ετή συντήρηση συνολικού εμβαδού 27.000 m2 (ισόγειο εμβαδού 17.750 m2 και όροφος εμβαδού 9.250 m2). Το έργο αφορά επίσης τη μελέτη, κατασκευή και 8 ετή συντήρηση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού περίπου 1.400m², το οποίο αφορά εργασίες σε υφιστάμενους ισόγειους χώρους. 

Συγκεκριμένα, το έργο αποτελείται από τα δύο ακόλουθα Κέντρα:

(α) Κέντρο Φιλοξενίας το οποίο θα είναι χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων και σε αυτό θα διαμένουν αιτητές διεθνούς προστασίας, των οποίων η αίτησή τους έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια, και

(β) Προαναχωρησιακό Κέντρο το οποίο θα είναι χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων και σε αυτό θα διαμένουν υπήκοοι τρίτων χωρών, των οποίων η αίτηση για διεθνή προστασία είτε έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια και δεν έχουν κάνει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, είτε απορρίφθηκε η προσφυγή τους, είτε έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό αποποιούμενοι την εν λόγω αίτηση.

Πέραν των βασικών υποδομών σε κάθε Κέντρο, το έργο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρους κοινόχρηστων δραστηριοτήτων, εξυπηρετήσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρους ψυχαγωγίας/παιχνιδότοπος, χώρους άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων, κοινόχρηστους κήπους και εξωτερικούς χώρους στάθμευσης για οχήματα.

Επίσης, πλησίον του έργου, θα κατασκευαστεί μέσω άλλης σύμβασης, Βιολογικός Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων, που θα καλύπτει τις ανάγκες του Έργου, καθώς και τις ανάγκες του παραπλήσιου Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (Κ.Υ.Φ.Α.Δ.Π.), στην Κοφίνου.

Η κατηγορία του έργου είναι Οικοδομικό και κατατάσσεται στην Α’ Τάξη. Θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο Μελέτη, Κατασκευή και 8 ετή Συντήρηση και η εκτιμώμενη αξία του είναι € 80.000.000 συν Φ.Π.Α.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 12/4/2023.

Το Συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του Ιουνίου 2023 και η διάρκεια του είναι 24 μήνες.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ποσό των € 67.000.000, που καλύπτει πλήρως το κόστος ανέγερσης των δύο κέντρων. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί πρόσθετη χρηματοδότηση, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, που παρατηρούνται στην Κύπρο.

Με την ολοκλήρωση του έργου, αυτό θα αξιοποιηθεί κυρίως για την αποτελεσματική επιστροφή παράτυπων μεταναστών, στις χώρες προέλευσής τους και έτσι αυτό αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για διαχείριση γενικότερα της παράτυπης μετανάστευσης.