You are here

Σημαντικά έσοδα Γερμασόγειας από «πύργους»

12/06/2022 06:00

Ο δήμος Γερμασόγειας, με στοχευμένη οικονομική πολιτική κατάφερε εν μέσω κρίσης να αυξήσει τα πλεονάσματα του, δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης Κυριάκος Ξυδιάς.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Ξυδιάς, σημειώνει ότι τα πλεονάσματα ανήλθαν στα €11,9 εκατ. στις 31.12.2020 από €6 εκατ. στις 31.12.2016.

Επισημαίνει ότι ως ο δήμος με το μεγαλύτερο αριθμό πολυώροφων κτηρίων υπήρξε ο πρώτος δήμος παγκύπρια που διαχειρίστηκε με σταθερότητα την πολιτική αντισταθμισμάτων προς τους επιχειρηματίες και ιδιώτες που προχωρούσαν σε μεγάλες αναπτύξεις ενώ μέχρι σήμερα εξασφάλισε  €2 εκατ.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων που γειτνιάζουν με τους πύργους είπε ότι η πολιτική του δήμου εμπεδώθηκε ως καλή και δίκαιη πρακτική για το ευρύ κοινό διότι απαίτησε την καταβολή αντισταθμισμάτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περίοικων.

Σημείωσε επίσης ότι και ο ίδιος ο δήμος άντλησε σημαντικά έσοδα από την έκδοση των αδειών οικοδομής.

Αισιοδοξία για συνένωση δήμων

Στη συνέντευξή του στη StockWatch ο κ. Ξυδιάς, εκφράζει αισιοδοξία ότι οι νέες οντότητες που θα δημιουργηθούν μέσα από τη συνένωση των δήμων στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά προς όφελος των δημοτών.

Απαντώντας όμως σε σχετική ερώτηση είπε το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων θα εκτιναχθεί, διότι έρχονται πολύ σημαντικές υποχρεώσεις από Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ταυτόχρονα εκφράζει ακράδαντη πεποίθηση ότι η συνένωση του δήμου Γερμασόγειας με το δήμο Αγίου Αθανασίου και έξι κοινοτήτων αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή η οποία εάν αξιοποιηθεί σωστά οι δημότες θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με το χαμηλότερο κόστος.

Πλειάδα έργων

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ξυδιάς απαριθμεί ακόμη την πλειάδα των έργων που έχουν προγραμματιστεί ή υλοποιηθεί κατά την θητεία του μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή της πρώτης φάσης του Παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας η οποία ολοκληρώνεται το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζει ότι ο δήμος Γερμασόγειας βραβεύθηκε ως πράσινη πόλη της Κύπρου στον τομέα της μείωσης αποβλήτων για το 2018 ενώ διοργάνωσε και τη μεγαλύτερη δεντροφύτευση που έγινε ποτέ στην επαρχία Λεμεσού, φυτεύοντας πέραν των 800 δενδρυλλίων.

Διαβάστε την συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου