You are here

Χ. Γεωργιάδης: Ενώπιον της ΕΕ το σχέδιο Εστία

14/09/2018 09:13

Το σχέδιο Εστία βρίσκεται ενώπιον της ευρωπαϊκής επιτροπής δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι το κόστος του σχεδίου έχει προϋπολογιστεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι «οι παράμετροι του σχεδίου όπως έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και όπως είχαν συνδιαμορφωθεί και με πολιτικές δυνάμεις, έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα της ευρωπαϊκής επιτροπής τις οποίες αναμένεται πως θα εγκρίνει».

Βασική πτυχή του σχεδίου Εστία το οποίο θα εφαρμοστεί εντός του 2019, όπως είπε ο υπουργός οικονομικών, είναι ότι στο τέλος του χρόνου εάν ο δανειολήπτης έχει δείξει συμμόρφωση, έχει πληρώσει τις δόσεις του στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που θα γίνει θα λαμβάνει την ενίσχυση από το κράτος. Αλλά για να γίνει αυτό, δηλαδή η πληρωμή, «πρέπει βεβαίως να υποβληθούν οι αιτήσεις, να γίνει δηλαδή η προπαρασκευαστική εργασία ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη».

Όσον αφορά τις εργασίες της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση της ΣΚΤ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν προσκλήθηκε ακόμη από την ερευνητική επιτροπή ενώ σχολιάζοντας την πρόσκληση που στάλθηκε προς την πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί είπε, καλώς προσκλήθηκε διότι «η εποπτική αρχή είναι η ΕΚΤ συνεπώς το θεωρώ πολύ λογικό».

Cyta

Σχετικά με την κυβερνητική πρόταση για ιδιωτικοποίηση της Cyta η οποία εκκρεμεί ενώπιον της βουλής, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι «η δεύτερη αναθεωρημένη πρόταση η οποία βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες ενώπιον της βουλής διαφοροποιείται στο ότι η πλειοψηφία της ιδιοκτησίας παραμένει στο κράτος νοουμένου όμως ότι η Cyta θα μετατραπεί σε εταιρεία ώστε να προσελκύσουμε ένα στρατηγικό επενδυτή/συνεργάτη ο οποίος θα λάβει μερίδιο».    

Η μερική αποκρατικοποίηση της Cyta προωθείται, είπε, για τον ίδιο τον οργανισμό για να μπορέσει να επιβιώσει, να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό και τη ραγδαία μεταβολή της τεχνολογίας και όχι για να εισπράξει χρήματα το κράτος και επεσήμανε ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί είναι πλεονασματικοί.

Της Ηρώς Ευθυμίου