You are here

Βελτίωση στα αποτελέσματα Πανδώρα Επενδύσεις, Leptos Calypso

23/09/2021 10:56

Βελτίωση παρουσίασαν τα αποτελέσματα της Πανδώρας Επενδύσεις και Leptos Calypso για το εξάμηνο του 2021 με την Πανδώρα να καταγράφει αύξηση των κερδών της και την LCH μείωση των ζημιών της.

Αύξηση κερδών για Πανδώρα

Τα κέρδη της Πανδώρα Επενδύσεις ανήλθαν στα €4,8 εκατ. έναντι κερδών €2,1 εκατ. πέρσι.

Οι αναγνωρισμένες πωλήσεις/εισοδήματα του Συγκροτήματος ανήλθαν στα €33.8 εκ. (2020: €32.7 εκ.) σημειώνοντας αύξηση κατά €1.1 εκ. (3%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η διαφορά οφείλεται σε μείωση στις πωλήσεις ακινήτων, των οποίων η ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021 €0.36 εκ., όπως επίσης και στην αύξηση των εσόδων από τους άλλους λειτουργικούς τομείς ύψους €1.54 εκ.

Το κέρδος από βασικές εργασίες ανήλθε σε €7.778.527 σε σύγκριση με κέρδος ύψους €4.756.174 (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ζημιά από αποτίμηση μετοχών ύψους €1.939) κατά την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και της απομείωσης /επανεκτίμησης της δίκαιης αξίας των χρηματοοικονομικών επενδύσεων και επενδυτικών ακινήτων, (EBITDA) του Συγκροτήματος αυξήθηκαν κατά 68% για το έτος και ανέρχονται σε €7.548.374 (2020: €4.493.662).

Από τα κέρδη αυτά έχουν εξαιρεθεί κέρδος δίκαιης αξίας επενδύσεων σε ακίνητα ύψους €488.930 (2020:€476.583) όπως επίσης και ζημιά από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που αποτιμούνται σε δίκαιη αξία μέσω των αποτελεσμάτων ύψους μηδέν (2020:€1.939).

Το καθαρό κέρδος του Συγκροτήματος ανήλθε στα €4.844.014, σε σύγκριση με το καθαρό κέρδος €2.252.155 του πρώτου εξαμήνου του 2020, εκ των οποίων €78.009 (2020: €187.847) αφορά το συμφέρον μη ελέγχουσας συμμετοχής.

Η διαφορά κατά €2.591.859 οφείλεται βασικά στις ακόλουθες αυξομειώσεις: Μείωση του μεικτού κέρδους κατά €85.593, μείωση των άλλων κερδών κατά €536.634, αύξηση στη ζημιά από αποτίμηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που αποτιμούνται σε δίκαιη αξία μέσω των αποτελεσμάτων και των άλλων συνολικών εισοδημάτων κατά €37.247, μείωση των εξόδων πώλησης, προώθησης και διοικητικής λειτουργίας κατά €3.825.582, μείωση στο μερίδιο ζημιάς των συνδεδεμένων εταιρειών κατά €180.170, μείωση στο κέρδος από κοινοπραξίες κατά €375.457, αύξηση στο κέρδος από επανεκτίμηση των επενδυτικών ακινήτων κατά €12.347, αύξηση των χρηματοδοτικών εξόδων κατά €464.337, μείωση των χρηματοδοτικών εξόδων επί των υποχρεώσεων από μισθώσεις κατά €37.786 και τη μείωση της χρέωσης φορολογίας κατά €35.243.

Ο καταμερισμός στο συμφέρον μη ελέγχουσας συμμετοχής μειώθηκε κατά €109.838.

Μέσα στην περίοδο το Συγκρότημα έχει έλθει σε συμφωνία η/και έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη από τους κύριους τραπεζικούς χρηματοδότες για αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων καθώς και την έγκριση νέων χρηματοδοτικών διευκολύνσεων.

Μέσα στην περίοδο έγιναν εισπράξεις από νέο δανεισμό ύψους €5.8 εκ., όπως επίσης και αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων δανείων ύψους €2 εκ.

Μέσα στην περίοδο το Συγκρότημα προχώρησε σε πρόωρη εξόφληση μέρους του δανεισμού σε τρίτους ύψους €8.590.303 (αξιοποιώντας επίσης έκπτωση από πρόωρη αποπληρωμή ύψους €1.603.735), η οποία χρηματοδοτήθηκε από μέρος των εισπράξεων της συμμετοχής επενδυτή σε θυγατρική του Συγκροτήματος.

Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο και διεθνώς, λόγω της πρόσφατης και ταχείας εξέλιξης της νόσου του Κορονοϊού (Covid 19), θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς το Συγκρότημα ως προς (1) τις προβλέψεις ταμειακών ροών της διεύθυνσης (2) την ικανότητα των εμπορικών και άλλων χρεωστών να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα ποσά, (3) την ικανότητα του Συγκροτήματος να έχει ικανοποιητικό κύκλο εργασιών και να διαθέσει τα υπάρχοντα αποθέματα ή / και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πελάτες, (4) την εκτίμηση της απομείωσης των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, και (5) τις δίκαιες αξίες των επενδυτικών ακινήτων.

Η Διεύθυνση στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να εκτιμήσει με απόλυτη ακρίβεια τις επιπτώσεις (1) στον κύκλο εργασιών, (2) την καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία των αποθεμάτων, (3) την δίκαιη αξία των επενδυτικών ακινήτων, και (4) στην απομείωση των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αξιολογεί πρόσθετα μέτρα ως εφεδρικό σχέδιο στην περίπτωση που η περίοδος διαταραχής παραταθεί.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους 2021 αναμένεται η αναγνώριση του κέρδους από την παράδοση/ αναγνώριση μέρους των πωλήσεων του έργου Del Mar στη Λεμεσό της εταιρείας που το Συγκρότημα κατέχει το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση του Συγκροτήματος εκτιμούν ότι, κάτω από τις παρούσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των εργασιών του Συγκροτήματος, τη σημαντική έκθεση του σε αγορές του εξωτερικού, καθώς και την αβεβαιότητα του τομέα ανάπτυξης γης, τα αναμενόμενα κατά το τρέχον έτος αποτελέσματα δυνατόν να παρουσιάσουν διακυμάνσεις, των οποίων το μέγεθος των επιπτώσεων είναι δύσκολο να προϋπολογιστεί

Μειωμένες ζημιές για Leptos Calypso

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος για την πρώτη εξαμηνία του 2021 ανήλθε σε €1,37 εκ. σε σύγκριση με €2,13 εκ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Η μείωση αυτή οφείλεται στην αναστελλόμενη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων του συγκροτήματος λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού αλλά και των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης.

Η ζημιά εργασιών του Συγκροτήματος για την πρώτη εξαμηνία του 2021, ανήλθε σε €1,35 εκ. έναντι ζημιάς ύψους €2,84 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, η ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε σε €2,69 εκ. έναντι ζημιάς ύψους €3,78 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το Συγκρότημα παρουσίασε ζημιά μετά τη φορολογία που αντιστοιχεί στους μετόχους της Εταιρείας ύψους €2,48 εκ. έναντι ζημιάς ύψους €3,56 εκ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τα αποτελέσματα των πρώτων έξι μηνών του έτους 2021 για το Συγκρότημα δεν είναι αντιπροσωπευτικά για ολόκληρο το έτος, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του Κορωνοϊού αλλά και της εποχικότητας του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων του Συγκροτήματος.

Ο μεγαλύτερος όγκος εργασιών των ξενοδοχείων διεξάγεται κατά την κύρια τουριστική περίοδο που εμπίπτει στο δεύτερο εξάμηνο του λογιστικού έτους του Συγκροτήματος. Μέσα στην περίοδο το Συγκρότημα έχει έλθει σε συμφωνία με τον κύριο τραπεζικό χρηματοδότη για αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων καθώς και για παροχή νέων χρηματοδοτικών διευκολύνσεων. Οι συζητήσεις με τους άλλους βασικούς χρηματοδότες για πιθανή αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων συνεχίζονται.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Όσον αφορά τους κυριότερους κινδύνους και αβεβαιότητες, αναφέρεται ότι η Κυπριακή οικονομία και ειδικά ο τουριστικός τομέας έχει δοκιμαστεί πολύ από την πανδημία του Κορωνοϊού. Το 2021 οι συνολικές αφίξεις τουριστών στην Κύπρο υπολογίζεται να είναι μειωμένες πέραν του 50%. Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει στηρίξει την ξενοδοχειακή βιομηχανία με ικανοποιητικά ανεργιακά προγράμματα, τα οποία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

Επίσης, σημειώνεται, πρέπει να δοθεί και η δυνατότητα ευέλικτων ωραρίων, ώστε να αντιμετωπιστεί και να διαχειριστεί από τις εταιρείες πιο σωστά η κρίση.

Οι μελλοντικές επιπτώσεις των παραγόντων αυτών είναι δύσκολο να προβλεφθούν και οι τρέχουσες προβλέψεις και υπολογισμοί της Διεύθυνσης θα μπορούσαν να διαφέρουν από τα πραγματικά αποτελέσματα.

Η Διεύθυνση λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μειώσει οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες από τους παράγοντες αυτούς, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα τα αποτελέσματα του 2021 από τον τουριστικό τομέα αναμένεται να είναι καλύτερα από το 2020 αλλά αρκετά χαμηλότερα από αυτά του 2019.

Γ.Χ.