You are here

Δωμάτια και διαμερίσματα σε νέο 36-όροφο στη Λευκωσία

04/06/2020 06:56

Μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την κατασκευή πύργου 36 ορόφων και μικτής τουριστικής ανάπτυξης, με την ονομασία «Radisson Blu The Capital» κατέθεσε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής,  η εταιρεία Savvas Kakos & Associates Ltd, στο δήμο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, το προτεινόμενο έργο αποτελεί μικτή τουριστική ανάπτυξη εντός μιας ενιαίας κτιριακής μονάδας, όπου τα δωμάτια του ξενοδοχείου συνυπάρχουν με τις οικιστικές μονάδες σε διαφορετικά επίπεδα, τύπου Condominium Hotel.

Η αρχιτεκτονική πρόταση για το έργο αφορά το σχεδιασμό ενός κτιρίου το οποίο εκτείνεται 148,95 m, καθ’ ύψος, και συγκεκριμένα σε 36 ορόφους πάνω από το χώρο υποδοχής διπλού ύψους, με σταδιακή μείωση της κτιριακής μάζας και της κάλυψης, δημιουργώντας ένα «stacking effect». Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία 8 όγκων διαφόρων διαστάσεων οι οποίοι έχουν τέτοια διάταξη, ώστε να οργανώνεται στρατηγικά σε αυτούς το κτιριολογικό πρόγραμμα του κτιρίου.

Ο αριθμός των προτεινόμενων ξενοδοχειακών μονάδων είναι 222 και ο αριθμός οικιστικών μονάδων 65.  Η αναλογία οικιστικών προς ξενοδοχειακών μονάδων είναι της τάξεως του 29.27%.

Η κύρια πρόσβαση οχημάτων γίνεται από την ανατολική πλευρά του τεμαχίου 342 (λεωφόρος Λάρνακος).

Στο ισόγειο υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση οχημάτων για διαχείριση των σκυβάλων (χρήση συμπιεστών), ενώ η πρόσβαση στο υπόγειο γίνεται με τη χρήση ράμπας διπλής κατεύθυνσης. Στο 1ο επίπεδο υπογείου, χωροθετούνται οι υποστηρικτικές χρήσεις του ξενοδοχείου (χώρος φορτοεκφορτώσεων, πλυντήρια, αποθήκες), ο υποσταθμός της ΑΗΚ και ένας αριθμός χώρων στάθμευσης, ενώ τα υπόλοιπα 3 υπόγεια επίπεδα χρησιμοποιούνται κυρίως για χώρους στάθμευσης και για κάποιους μηχανολογικούς χώρους.

Μπροστά από την κύρια είσοδο του κτιρίου, και επί της οδού Σαλαμίνος, προτείνεται να υπάρχει είσοδος και έξοδος οχημάτων μονής κατεύθυνσης, χώρος ο οποίος θα χρησιμοποιείται μόνο ως Pick-up/drop-off zone. Για την ανάπτυξη προτείνονται συνολικά 287 χώροι στάθμευσης.

Οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια για το έργο δεν μπορούν να υπολογισθούν με ακρίβεια στο παρόν στάδιο, για το λόγο ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν, όσον αφορά τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η μέγιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τους χώρους του ξενοδοχείου, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το συνολικό εμβαδόν των κλειστών χώρων υπολογίζεται να ανέρχεται στα 5.000.000 kWh/year περίπου.

Η υδροδότηση του έργου θα γίνεται από το δίκτυο ύδρευσης του συμβουλίου υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου