You are here

Έκρηξη επενδύσεων σε Ορόκλινη και Πύλα

18/02/2019 07:22

Μεγάλη έκρηξη επενδύσεων προορίζεται για τις περιοχές Ορόκλινη και Πύλα, οι οποίες εισέρχονται δυναμικά στον τουριστικό χάρτη με περίπου τρεις χιλιάδες κλίνες που συνεχώς αυξάνονται.

Σύντομα, μάλιστα, η κάθε μια κοινότητα ξεχωριστά θα αποκτήσει το δικό της πολυώροφο κτήριο.

Στην Ορόκλινη θα προστεθεί το δεκαώροφο ξενοδοχείο Radisson Larnaca Beach Resort, 202 δωματίων, που θα πάρει τη θέση του ξενοδοχείου Princess που κατεδαφίστηκε.  Το Radisson Beach αναμένεται να είναι έτοιμο του χρόνου.

Και στην Πύλα η εργοληπτική εταιρεία αδελφοί Ιακώβου, προωθεί τις διαδικασίες για ανέγερση σύγχρονου ξενοδοχείου πέντε αστέρων και δέκα ορόφων στην παραλιακή ζώνη δίπλα από το Golden Bay Beach.

Οι δύο κοινότητες οι οποίες απλώνονται σε μια παραλιακή ακτίνα 7,5 χιλιομέτρων βλέπουν τον προϋπολογισμό τους τα δύο τελευταία χρόνια να εκτοξεύεται.

Ο κοινοτάρχης Ορόκλινης, Νεόφυτος Φακοντής, δήλωσε στη StockWatch ότι ο προϋπολογισμός της κοινότητας τα τρία τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 25% και κυμαίνεται γύρω στα €3,5 εκ. ετησίως.

Χαρακτηριστικό του πολυεθνικού χαρακτήρα της κοινότητας είναι το μωσαϊκό του πληθυσμού της το οποίο αποτελείται από 35 εθνικότητες, ενώ το καλοκαίρι δέχεται επί καθημερινής βάσεως 4-5 χιλ. τουρίστες, ανέφερε.

Τα τελευταία δυο χρόνια η αύξηση στις νέες επενδύσεις είναι αλματώδης όπως είπε, αφού επί καθημερινής βάσεως εκδίδονται άδειες για κατοικίες, επαύλεις και άλλες αναπτύξεις.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 έργα τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται υπό εξέλιξη όπως επαύλεις, συγκροτήματα, κατοικίες και διαμερίσματα, εκτός τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε λειτουργία ή ανακαινίζονται».

Υπενθύμισε ότι το εγκαταλελειμμένο για αρκετά χρόνια ξενοδοχείο Michaels έχει αγοραστεί από έναν ιορδανό επιχειρηματία το 2017 και ανακαινίζεται με ένα κόστος €7 εκ.

Στην ακτογραμμή και το ξενοδοχείο Palm Beach το οποίο επίσης ανακαινίζεται ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να λειτουργήσει το Solaar Hotel, με 150 κλίνες.

Επιπλέον το για χρόνια ερημωμένο Eva Hotel αγόρασε ρωσίδα επιχειρηματίας η οποία κατέθεσε αίτηση για κατεδάφιση του και ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας.

Ακόμη το πρώην ξενοδοχείο Καρπασίτης το οποίο αποτελείτο από 50 διαμερίσματα πουλήθηκε σε κυπριακή εταιρεία με στόχο την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου.  

Εντός των ημερών στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας- Δεκέλειας παρά την πολυκατοικία «Μαρσέλλου» ξεκινά και η ανέγερση δύο πολυτελών επαύλεων. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης, η μια εκ των δύο έχει ήδη πωληθεί σε κινέζο επιχειρηματία.

Έργα μαμούθ και στην Πύλα

Ο κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μυτίδης δήλωσε στη StockWatch ότι το παραλιακό μέτωπο εντός της Δημοκρατίας είναι 2,5 χιλ., υπάρχει και ένα μικρότερο κομμάτι στις βρετανικές βάσεις.

Στην ακτογραμμή της Πύλας υπάρχουν τρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της επαρχίας Λάρνακας.

Το ξενοδοχείο Lordos Beach Hotel πέντε αστέρων και 350 κλινών.

Το Sandy Beach Hotel τεσσάρων αστέρων και 410 κλινών και το επίσης 4στερο Golden Bay Beach Hotel 386 κλινών.

Στις αναπτύξεις που βρίσκονται στα σκαριά είναι το Βeau Rivage το οποίο πουλήθηκε σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, την NCH CAPITAL, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια δισεκατομμυρίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που ο κολοσσός επενδύει στην κυπριακή αγορά και ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.

Η επένδυση μαμούθ περιλαμβάνει τουριστική και οικιστική ανάπτυξη η οποία αναμένεται να αγγίξει τα €100 εκ.

Σε προκαταρτικό στάδιο βρίσκεται η μεγάλη επένδυση της εργοληπτικής εταιρείας αδελφοί Ιακώβου.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο δέκα ορόφων το οποίο θα ανεγερθεί στο παραλιακό μέτωπο δίπλα από το Golden Bay Beach.

Άλλα ξενοδοχεία που εμπλουτίζουν το τουριστικό της προϊόν είναι το  Lysithea hotel το οποίο τα δυο τελευταία χρόνια ανακαινίζεται και μετατρέπεται σε ξενοδοχείο τριών αστέρων από τουριστικά διαμερίσματα. Αναμένεται να είναι έτοιμο να λειτουργήσει τον Ιούλιο.  Είναι επίσης το Mariandy Hotel Pyla, το ξενοδοχείο Γιωρκής, το Τσιαλής, το Golden Bay Apartments, τα τουριστικά διαμερίσματα Πασχάλης και το Σταύρος Apartments το οποίο πουλήθηκε και θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Ο κ. Μυτίδης εξήγησε ότι η Πύλα προσελκύει τουρίστες από Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία και Σκανδιναβικές χώρες.

Συνολικά τα αδειούχα ξενοδοχεία προσφέρουν 1261 κλίνες ενώ η κοινοτική αρχή φορολογεί 4,5 χιλιάδες μονάδες.

Της Ηρώς Ευθυμίου