You are here

Επέκταση 20% για ξενοδοχεία Lordos

21/06/2018 11:41

Σε επέκταση τριών ξενοδοχείων της προχωρά η εταιρεία Lordos Hotels, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας Τάκης Κυριακίδης.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι προχωρούν οι σχεδιασμοί για την επέκταση και περαιτέρω αναβάθμιση των παραλιακών ξενοδοχείων Golden Coast, Golden Bay και Lordos Beach κατά 20%, στη βάση του σχετικού κινήτρου μείωσης του συντελεστή δόμησης.

Σημείωσε ότι το προσφερόμενο προϊόν σε υφιστάμενες και νέες αγορές χρειάζεται συνεχή αναβάθμιση, προώθηση και προσαρμογή στις διάφορες μορφές τουρισμού, πέραν του τουρισμού ηλίου και θάλασσας, όπως του συνεδριακού, αθλητικού, γαμήλιου και θρησκευτικού.

Για τη φετινή χρονιά, είπε, δημιουργήθηκαν νέα θεματικά εστιατόρια και μπαρ και ανακαινίστηκαν δωμάτια στο ξενοδοχείο Golden Coast, αναβαθμίστηκαν το γυμναστήριο, το SPA και οι εξωτερικοί χώροι του Golden Bay και έγινε ολοκληρωμένη ανακαίνιση του ξενοδοχείου Lordos Beach.

Πορεία τουρισμού

Για την πορεία του τουρισμού, σημείωσε ότι «για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αύξησης των τελευταίων 2 χρόνων και να είμαστε συγκρατημένοι, όσον αφορά τις μελλοντικές μας προσδοκίες, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο στόχος που τέθηκε στη νέα στρατηγική για το κυπριακό τουρισμό, που ετοίμασαν οι ξένοι Ισπανοί εμπειρογνώμονες, είναι 4.8 εκατομμύρια αφίξεις το 2030, δηλαδή ύστερα από 12 χρόνια».

«Οι προοπτικές υπάρχουν, όπως και οι δυνατότητες. Το μεγάλο στοίχημα είναι σε ποιο βαθμό θα επιτύχουμε να αυξήσουμε το χειμερινό μας τουρισμό, που σήμερα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 80 χιλιάδες αφίξεις το μήνα, σε σύγκριση με 500 χιλιάδες αφίξεις το μήνα τους μήνες τουριστικής αιχμής», σημείωσε.

Ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι οι στοχευμένες επιχορηγήσεις από τον ΚΟΤ των προγραμμάτων σημαντικών οργανωτών ταξιδιών, η επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων μέσω κινήτρων και η αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος, σίγουρα βοήθησαν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Όμως, τόνισε, «είναι η αστάθεια και τα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί που έκαναν τη μεγάλη διαφορά. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε όταν εξετάζουμε την πορεία και τις προοπτικές του κυπριακού τουρισμού το 2018 και τη μείωση των τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία».

«Τώρα είναι η ώρα για έγκαιρη αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του Κυπριακού τουρισμού. Χρειάζεται, να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής Κύπρου και να απαλειφθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ώστε να ενθαρρυνθούν περισσότερο οι ξένες επενδύσεις», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού που θα έχει οριζόντιες αρμοδιότητες ώστε να είναι πιο ευέλικτο και αποδοτικό και να μπορέσει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, είπε, πρέπει να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι μαρίνες Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Πάφου.

Απαιτείται να επισπευτεί, πρόσθεσε, «νομοθετική ρύθμιση για τις ενοικιάσεις οικιστικών μονάδων μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων τύπου Airbnb, έτσι που να αντιμετωπισθεί η ανεξέλεγκτη ενοικίαση χωρίς άδεια, έλεγχο και φορολόγηση από τις αρμόδιες αρχές και να ελαχιστοποιηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός κατά της νόμιμης ξενοδοχειακής βιομηχανίας».

Αναφέρθηκε ακόμη στο τεράστιο πρόβλημα της τουριστικής βιομηχανίας, την έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, που αποτελεί πρόβλημα με πολλαπλές προεκτάσεις και αρνητικές επιπτώσεις για την τουριστική μας βιομηχανία.

Το 2017 τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 23,7% στα €3,07 εκ.

Το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη, τα αποτελέσματα του 2017 προτείνει να καταβληθεί μέρισμα 3 σεντ ανά μετοχή, που ισοδυναμεί σε 8.82% της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

Το συνολικό μέρισμα που θα δοθεί ανέρχεται σε €1,1 εκ..

Το σύνολο του δανεισμού του Συγκροτήματος, συνεχίζοντας την ουσιαστική πτωτική του πορεία μειώθηκε κατά €704 χιλ. σε €1.95 εκ. Ο δανεισμός, τα τελευταία 6 χρόνια, μειώθηκε συνολικά κατά €6.6 εκ.

Για τα αποτελέσματα του 2018, η εταιρεία αναφέρει ότι δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις τουριστικές αφίξεις του 2018, είναι δύσκολο να διατυπωθεί ασφαλής πρόβλεψη, ωστόσο αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2017

Γ.Χ.