You are here

Κτίζουν χιλιάδες νέες κλίνες οι ξενοδόχοι

18/09/2018 07:26

Τουλάχιστον δύο χιλιάδες νέες κλίνες ετοιμάζονται να προσθέσουν στην αγορά οι ξενοδόχοι ποντάροντας στη συνέχιση της ανοδικής πορείας αφίξεων και εσόδων, την ίδια στιγμή που οι τιμολογιακές πιέσεις που δέχονται από την υπερπροσφορά κλινών φαίνεται να εντείνονται.

Με τις τουριστικές αφίξεις να φαίνεται να καταγράφουν νέο ρεκόρ το 2018, καθώς μέχρι τον Αύγουστο η αύξηση στις αφίξεις φτάνει το 8%, οι τουριστικοί παράγοντες στρέφονται πλέον στα έσοδα από τον τουρισμό που κινούνται με ρυθμό 4%.

Τα οφέλη από την αύξηση μοιράζονται, πλέον, περισσότερα ξενοδοχεία λόγω της σημαντικής προσφοράς χιλιάδων νέων κλινών που ανεγέρθηκαν τα τελευταία χρόνια.  Υπάρχει παράλληλα η άνθιση στην πώληση ιδιωτικών καταλυμάτων μέσω πλατφόρμων όπως την Airbnb.

Η πίεση που δέχθηκε φέτος η ξενοδοχειακή βιομηχανία με αφορμή το άνοιγμα γειτονικών παραδοσιακών αγορών και την στροφή σε ιδιωτικά καταλύματα τείνει να καταδείξει ότι ο αριθμός των τουριστικών κλινών έχει φθάσει στο ζενίθ.

Παρόλα αυτά οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις στον κλάδο, προσδοκώντας τη συνέχιση του υφιστάμενου μομέντουμ.

Μάλιστα όπως δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης το  2019 αναμένεται πως θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους ξενοδόχους διότι θα υπάρξει έντονη τιμολογιακή πίεση από τους τουριστικούς πράκτορες.

«Ήδη οι τουριστικοί πράκτορες πιέζουν για μείωση των τιμών ώστε να  είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με την  Τουρκία και τα άλλα γειτονικά θέρετρα ασχέτως του ότι αναγνωρίζουν ότι το κυπριακό προϊόν είναι πιο αναβαθμισμένο και πιο ψηλής ποιότητας» ανέφερε.

Αναφερόμενος στη φετινή σεζόν ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «πρόκειται για μια περίεργη χρονιά αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι παρά τις αρνητικές για την Κύπρο διεθνείς συγκυρίες (δυναμική επάνοδος της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της  Τυνησίας, της πτώσης του ρουβλιού, του Brexit κτλ) φαίνεται ότι θα συγκρατήσουμε τα κεκτημένα του 2017».

Αναγνώρισε ότι «η υπερπροσφορά κλινών επηρέασε στη μείωση των πληροτήτων σε ορισμένα ξενοδοχεία, όχι όμως στα έσοδα  τα οποία είναι ψηλότερα σε σχέση με πέρσι».

Εξήγησε ακόμη ότι «η απόφαση για ανέγερση ενός νέου ξενοδοχείου απέχει τρία χρόνια από την υλοποίηση με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να μην μπορούν να γνωρίζουν τις εξελίξεις της αγοράς πέραν από κάποιες εκτιμήσεις που κάνουν».

Εννέα νέα ξενοδοχεία και 2.000 κλίνες

Ο ανώτερος λειτουργός του ΚΟΤ Μάριος Τσιανάκας δήλωσε στη StockWatch ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με 86 χιλ. αδειούχες κλίνες οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται ότι θα ξεπέρασαν τις 90 χιλ. ενώ το 2019 αναμένεται να προστεθούν περίπου άλλες 2 χιλ. από εννέα ξενοδοχεία που βρίσκονται υπό ανέγερση.

Θα προστεθούν επίσης και μερικές άλλες χιλιάδες κλίνες από ξενοδοχεία τα οποία έχουν προβεί σε έργα αναβάθμισης ή επέκτασης και ενώ λειτουργούν κανονικά δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ τα αδειούχα ξενοδοχεία τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν την ερχόμενη τουριστική σαιζόν και αφορούν όλη την επικράτεια είναι:

Στην Κάτω Πάφο, το Amavi Hotel πέντε αστέρων και 300 κλινών, καινοτομία του οποίου είναι ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε ζευγάρια.

Στην  Πόλη Χρυσοχούς το ξενοδοχείο Solaris 4 αστέρων το οποίο θα διαθέτει πάνω από 100 κλίνες.

Στον Άγιο Τύχωνα το Amara Hotel πέντε αστέρων και 300 κλινών.

Στην ειδυλλιακή παραλία της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα Αμμοχώστου το πεντάστερο ξενοδοχείο Sun City Spa Resort & Residences το οποίο θα προσφέρει πάνω από 400 κλίνες. Το project γίνεται σε συνεργασία με κινέζους επενδυτές.

Το Nissi Blu στην κοσμοπολίτική παραλία Νησί στην Αγία Νάπα, τεσσάρων αστέρων και με περισσότερες από 600 κλίνες.

Στη Γεροσκήπου το Ivi Mare Hotel, τεσσάρων αστέρων και πάνω από 160 κλίνες και το ξενοδοχείο Κόκκινος στον Πρωταρά τριών αστέρων και πάνω από 140 κλίνες.

Της Ηρώς Ευθυμίου