You are here

Θα συγκεντρώσει τους πύργους η Αγία Νάπα

24/09/2018 07:11

Σε συγκεκριμένη γειτονιά προτίθεται να τοποθετήσει ψηλά κτίρια ο δήμος Αγίας Νάπας, θέλοντας να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος με την άναρχη οικοδομική ανάπτυξη, αλλά και τα παθήματα των άλλων παραλιακών δήμων.

Φιλοδοξία του δήμου είναι η νέα γενιά κτιρίων να είναι συγκεντρωμένη σε μια γειτονιά η οποία θα αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή, δήλωσε στη StockWatch, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Καρούσος.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι οι δημοτικές αρχές ζήτησαν όπως περιληφθεί πρόνοια στο τοπικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται πως θα εγκριθεί αρχές του νέου έτους, στην περιοχή βόρεια της μαρίνας η οποία περιλαμβάνει ήδη τους δίδυμους πύργους 27 και 28 ορόφων.

Οι νέες προκλήσεις και τα πεντάστερα ξενοδοχεία

Το ψαροχώρι με τις χρυσαφένιες αμμουδιές που έγινε ανάγκη για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που το κατακλύζουν κάθε χρόνο συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Ενώπιον των δημοτικών αρχών, ανέφερε ο κ. Καρούσος, εκκρεμούν πέραν των 15 αδειών για ξενοδοχεία τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πέντε αστέρων 400 και 500 δωματίων.

Όπως εξήγησε, «στόχος είναι να προσελκύουμε τουρίστες που δεν έρχονται στην Αγία Νάπα.

Δεν θα κλέψουμε από άλλες πόλεις τουρισμό αλλά θα προσελκύσουμε τουρίστες που μέχρι σήμερα δεν επισκέφθηκαν το θέρετρο μας».

Επιπλέον είπε ότι ο δήμος ακολουθεί την εθνική στρατηγική τουρισμού που λέει ότι η Αγία Νάπα βαθμολογείται 3,5 στα πέντε και πρέπει να βελτιωθεί στο 4,4 από τα πέντε.

Σημείωσε ότι από τα 15 ξενοδοχεία που αναμένουν αδειοδότηση το ένα θα ανεγερθεί στο κέντρο της πόλης και τα υπόλοιπα στην ακτογραμμή. Το 95% των ξενοδοχείων ανήκει σε κατοίκους της Αγίας Νάπας, ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο κ. Καρούσος υποστηρίζει ότι το θέρετρο σηκώνει πολύ περισσότερους τουρίστες και ανέφερε ενδεικτικά ότι «το 2013 η Αγία Νάπα φιλοξένησε 400 χιλ. τουρίστες ενώ το 2017 φιλοξένησε 700 χιλ. Κατά τη φετινή τουριστική σεζόν υπολογίζουμε μια μικρή αύξηση της τάξης του 3%-4%».

Μεγάλη αύξηση εσόδων

Η ταχύρρυθμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αύξηση της κρατικής χορηγίας έχουν ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά του δήμου.  «Τα τελευταία χρόνια έχουμε ετήσιο πλεόνασμα €2,7 εκ.  Αποπληρώνουμε τα δάνεια μας και έχουμε και συνεισφορά στα έργα που εκτελούνται στην επικράτεια μας. Συγκριτικά να αναφέρω ότι το 2012 τα έσοδα του δήμου ήταν της τάξης των €10 εκ. και σήμερα ο προϋπολογισμός μας ανέρχεται στα €17 εκ.», αναφέρει ο δήμαρχος.

Με μεγαλύτερες αξιώσεις το 2019

Ενόψει της νέας χρονιάς, ο δήμος ποντάρει στην ανάπτυξη που θα προσφέρουν νέα επιβλητικά έργα που θα λειτουργήσουν εντός του 2019 στην περιοχή.

Το ερχόμενο καλοκαίρι θα λειτουργήσει η μαρίνα Αγίας Νάπας αλλά και το δορυφορικό καζίνο δίπλα από το ξενοδοχείο Φάρος στο κέντρο του δήμου, τα οποία θα ενισχύσουν την προσπάθεια για προσέλκυση πιο εύρωστου οικονομικά τουρισμού.

Επιπλέον εντός του ερχόμενου έτους θα παραδοθεί και το τελευταίο κομμάτι της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση.

Ο δήμος Αγίας Νάπας, ο οποίος έπαψε να είναι ουραγός στην πολιτιστική ζωή του τόπου, διεκδίκησε και σύντομα θα αποκτήσει το δικό του Πανεπιστήμιο.

Εντός του 2019, όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις φορολογικές άδειες του πανεπιστημίου το οποίο θα ανεγερθεί βόρεια της Αγίας Νάπας πλησίον του αθλητικού κέντρου. Θα ξεκαθαρίσει επίσης, όπως είπε, και το θέμα του γηπέδου γκολφ αν θα αδειοδοτηθεί ή όχι.

Εντός του 2019 θα ολοκληρωθούν και τα έργα αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας.

Της Ηρώς Ευθυμίου