You are here

Αλλάζει ο ρόλος του κράτους στα ακίνητα

10/05/2019 06:58

Σε ένα από τους μεγαλύτερους κτηματομεσίτες της Κύπρου τείνει να μετατραπεί σταδιακά το κυπριακό κράτος μέσω της απόκτησης και διαχείρισης ακινήτων από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, που προέκυψε από τον Συνεργατισμό, διαχειρίζεται ακίνητα της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας αξίας περίπου €700 εκ.

Η κυβέρνηση άρχισε να αποκτά κάποια από αυτά τα ακίνητα από την ΚΕΔΙΠΕΣ έναντι της οφειλής της, ώστε να στεγάσει κρατικές υπηρεσίες αλλά και για να τα παραχωρήσει σε τοπικές αρχές και κοινότητες.

Το υπουργικό ενέκρινε ήδη την παραχώρηση ακινήτων €82 εκ. στις τοπικές αρχές και επιδιώκει να αποκτήσει ακίνητα €68 εκ. για να στεγάσει διάφορές κρατικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα ακίνητα θα παραχωρηθούν στους δήμους έναντι συμβολικού ενοικίου, χωρίς δηλαδή να προκύπτει ουσιαστικό όφελος για τους φορολογούμενους που στήριξαν τον Συνεργατισμό με €3,6 δισ. πριν κλείσει.

Η εμπλοκή του κράτους στα ακίνητα του Συνεργατισμού προκαλεί ήδη αρκετά ερωτήματα, καθώς κάποια από τα ακίνητα της ΚΕΔΙΠΕΣ φαίνεται να διατίθενται με άγνωστες διαδικασίες.

Οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ανέβαλαν τις προγραμματισμένες, για αυτή τη βδομάδα συζητήσεις του θέματος, αμέσως μετά που προέκυψε η πληροφορία ότι, στους αγοραστές ακινήτων από την ΚΕΔΙΠΕΣ περιλαμβάνονται κομματικά στελέχη.

Ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης του θέματος, η δραστηριοποίηση της κυβέρνησης με αυτό τον τρόπο στην αγορά ακινήτων προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, καθώς προσδίδει στο κράτος σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσεων στην αγορά εμπορικών ακινήτων. 

Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με την εμπλοκή στην αγορά ακινήτων των μεγάλων τραπεζών, που συνεργάζονται όμως με θεσμοθετημένους φορείς της αγοράς για αγορά και πώληση ακινήτων.

«Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να διαχειριστεί αυτά τα ακίνητα, εξετάζει το ενδεχόμενο να στεγάσει κάποιες από τις κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες ή και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε αυτά τα ακίνητα.  Εντούτοις, αυτό ελλοχεύει κινδύνους για την αγορά ακινήτων που είναι σήμερα ήδη πολύ ευάλωτη», αναφέρει ο κτηματομεσίτης και εκτιμητής ακινήτων (Chartered Surveyor) Άντης Τηλεμάχου. 

«Θεωρούμε ότι το κράτος όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να μισθώνει ακίνητα και όχι να αγοράζει ή να κτίζει εκτός φυσικά από κάποιες νευραλγικές υπηρεσίες ή σημαντικά υπουργεία όπως το υπουργείο εξωτερικών, οικονομικών ή άμυνας», συμπληρώνει.

«Οι ανάγκες στην σύγχρονη εποχή αλλάζουν και το κράτος δεν πρέπει να παγιδεύεται σε αγορές ή αναπτύξεις που μπορεί μεταγενέστερα να μην συνάδουν με τους τότε σχεδιασμούς ή πολιτικές.  Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται πολλά προβλήματα όπως για παράδειγμα η συντήρηση των κτιρίων, κτλ», τονίζει.

Ο κ. Τηλεμάχου αναφέρει ότι μια εισήγηση που μπορεί να εξεταστεί σε βάθος που θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει και το κράτος αλλά και την κτηματική οικονομία, είναι η κυβέρνηση να διαλέξει κάποια από τα κτίρια για να στεγάσει κάποιες από τις υπηρεσίες της που υπάρχει η ανάγκη και μετά να τα προσφέρει προς πώληση σε επενδυτές ή ταμεία (sale and lease back) που ενδιαφέρονται για αγορά ακίνητων με απόδοση (income producing properties).

«Με αυτό τον τρόπο αποφεύγει η Δημοκρατία τον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης ή τους κτηματομεσίτες, αλλά βοηθά και τα δημοσιονομικά του κράτους με επιπρόσθετα έσοδα», υπογραμμίζει.

Δεν ανησυχούν

Αν και η ξαφνική δραστηριοποίηση του κράτους στην αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει εντύπωση, οι αντιδράσεις άλλων φορέων της αγοράς είναι καθησυχαστικές ως προς τα ζητήματα που προκύπτουν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και ακινήτων Γιάννης Μισιρλής σημειώνει ότι τα ακίνητα της ΚΕΔΙΠΕΣ δεν επηρεάζουν άμεσα την πρωτογενή αγορά ακινήτων καθώς δεν είναι άμεσα ανταγωνίσιμο προϊόν.

«Όπως και στην περίπτωση των ακινήτων που πωλούν οι τράπεζες, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση δεν αναμένεται να επηρεαστεί η ροή πωλήσεων, ούτε οι αξίες των ακινήτων»

Ο διευθυντής της FOX Smart Estate Agency Γιώργος Μουσκίδης σημειώνει ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά ακινήτων σε ουσιαστικό βαθμό από τις κινήσεις του κράτους με την παραχώρηση ακινήτων σε δήμους και κοινότητες.

«Ο αριθμός των ακινήτων είναι σχετικά μικρός και δεν είναι ανταγωνιστικά με άλλα ακίνητα που υπάρχουν στην αγορά», επισημαίνει.

Της Γεωργίας Χαννή