You are here

Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες διαγραφής υποθηκών

17/03/2023 11:09

Απλοποιήθησε η διαδικασία εξάλειψης υποθήκης από ακίνητα, στις περιπτώσεις δανείων που εξοφλούνται, μετά από την χθεσινή έγκριση του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον νόμο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων.

Με τη νομοθεσία που ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή, παρέχεται το δικαίωμα στον ενυπόθηκο δανειστή, στην περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον οφειλέτη ή τον εγγυητή, να ελευθερώνει ηλεκτρονικά το σχετικό ακίνητο από την υποθήκη, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, η προτεινόμενη νομοθεσία κρίθηκε αναγκαία για την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων και την αποφυγή αχρείαστων μετακινήσεων εργατικού δυναμικού.

Σήμερα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο ενυπόθηκος δανειστής έχει υποχρέωση, σε περίπτωση εξόφλησης υποθήκης, να εμφανιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Κτηματολογίου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα για την εξάλειψη της υποθήκης.

Η ακολουθητέα διαδικασία είναι πλέον αυτοματοποιημένη και έχουν απαλειφθεί υποχρεώσεις του ενυπόθηκου δανειστή μετά από εξάλειψη της υποθήκης, που αφορούσαν διαγραφή της σχετικής σημείωσης επί της εγγραφής του ακινήτου και του πιστοποιητικού εγγραφής αυτού, στην επιστροφή του εν λόγω πιστοποιητικού εγγραφής στον ενυπόθηκο οφειλέτη, καθώς και στη γνωστοποίηση της εξάλειψης της υποθήκης στον ενυπόθηκο δανειστή.

Επίσης, στη νομοθεσία εισάχθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα θα ενημερώνονται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, νοουμένου ότι είναι καταχωρισμένα σε σχετικό μητρώο του εν λόγω τμήματος.

Η νομοθεσία προβλέπει απλούστερη διαδικασία εξάλειψης υποθήκης από τον ενυπόθηκο δανειστή, σε περίπτωση εξόφλησης του δανείου, καθώς και η άμεση ενημέρωση επί τούτου αφενός του ενυπόθηκου οφειλέτη και αφετέρου των εγγυητών των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν ήδη περιληφθεί στα αρχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

E.X.