You are here

APS: Προς πώληση ακίνητα €300 εκατ.

22/02/2021 06:25

Βασικός παράγοντας στο χώρο των πωλήσεων ακίνητων είναι η πλατφόρμα APS Debt Servicing Cyprus, της Ελληνικής Τράπεζας, προωθώντας μια μεγάλη γκάμα ακινήτων, έχοντας αυτή την περίοδο στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα πέραν των €300 εκατ.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που παραχωρήθηκαν στη StockWatch, η APS το 2020 διέθετε στο χαρτοφυλάκιο της ακίνητα γύρω στα €240 εκατ. και προχώρησε με συμφωνίες πώλησης του 30% των υπό διαχείριση ακινήτων της, το οποίο αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής αξία του χαρτοφυλακίου (32%). Δηλαδή πωλήσεις συνολικού ύψους €75 εκατ.

Τη μερίδια του λέοντος κατέχουν τα εμπορικά ακίνητα που πούλησε η APS το 2020, καθώς ποσοστό γύρω στο 45% προέρχεται από αυτή την κατηγορία ακινήτων.

Στη Λευκωσία οι περισσότερες πωλήσεις

Το 33% σε αριθμό ακινήτων αφορούν την επαρχία Λευκωσίας. Το 29% την επαρχία Λεμεσού και το 19% την επαρχία Λάρνακας.

Το χαμηλότερο ποσοστό ακινήτων σε αριθμούς πωλήθηκε στην Πάφο 11% και στην επαρχία Αμμοχώστου, μόλις 8%.

Η Λευκωσία κατέχει την πρωτιά και στα ακριβότερο ακίνητα που πώλησε η Τράπεζα, καθώς το ποσοστό σε συνολική αξία ακινήτων, ανέρχεται στο 48%.

Ακολουθεί η Λεμεσός με ποσοστό 28%, η Λάρνακα με ποσοστό 16%, η Πάφος με 5% και η επαρχία Αμμοχώστου με 3%.

Τα ακριβότερα ακίνητα του 2021

Επιπλέον, τα ακριβότερα ακίνητα που προωθούνται προς πώληση εντός του τρέχοντος έτους είναι:

-Τουριστική γη με τις απαραίτητες υποδομές κατάλληλη για ανάπτυξη τουριστικού θέρετρου σε περιοχή της Αγ. Βαρβάρας στην Πάφο

-Εμπορικό κτήριο στο κέντρο της Λευκωσίας

-Εμπορικό φιλέτο σε κεντρική αρτηρία της Λευκωσίας

-Εμπορικό κτήριο στην είσοδο της Πάφου

-Ενοικιασμένο βιομηχανικό κτήριο με εξασφαλισμένη απόδοση στα Λατσιά στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η APS εξακολουθεί να διαχειρίζεται στο χαρτοφυλάκιο της ακίνητα φιλέτα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εμπορικά κτήρια σε πολυσύχναστους δρόμους και μεγάλο αριθμό προνομιακών τεμαχίων γης για οικιστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς.

Της Ηρώς Ευθυμίου