You are here

Αυστηρό μήνυμα ΥΠΟΙΚ προς εταιρείες εξαγοράς ΜΕΔ

02/02/2023 12:15

Αυστηρό μήνυμα προς τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υποδεικνύοντας ότι οι πρόνοιες της νομοθεσίας είναι δεσμευτικές και εκφράζοντας την προσδοκία πως δεν θα προωθηθούν εκποιήσεις σε περιπτώσεις που εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία ή στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ προκύπτει μετα την εκπνοή της περιόδου αναστολής και την επανέναρξη των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων καθώς και τις πρόσφατες αναφορές εκ μέρους του συνδέσμου εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τα μέλη του συνδέσμου, τα οποία θα χειριστούν ξεχωριστά και κατά την κρίση τους τη στάση που θα τηρήσουν στο ζήτημα των εκποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νομοθεσία που είχε ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν «παγώσει» οι εκποιήσεις κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλιάδες, μικρής επαγγελματικής στέγης για εταιρείες µε ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €750 χιλ. και αγροτεμαχίων μέχρι €100 χιλ.

Οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων (ΕΕΠ) που αγοράζουν ΜΕΔ από τράπεζα που συμμετέχει στο σχέδιο είναι υποχρεωμένες να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες, προς υλοποίηση της έγκρισης του σχεδίου, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε δήλωση του Υπ. Οικονομικών αναφέρεται ότι οι πρόνοιες του περί αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων και για συναφή θέματα νόμου είναι σαφείς και δεσμευτικές για τα μέρη και επαρκείς για ανάληψη από τις ΕΕΠ όλων των υποχρεώσεων και διεκπεραίωση των ενεργειών που τους αναλογούν ως ο αγοραστής/νέος πιστωτής πιστωτικής διευκόλυνσης που έχει εγκριθεί στο σχέδιο.

«Αυτή είναι και η θέση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου η οποία εκφράστηκε μετά από σχετικό παράπονο και την οποία υιοθετώ πλήρως», αναφέρεται.

«Θεωρώ επίσης ότι ουδεμία διαδικασία εκποίησης θα κινηθεί είτε από τραπεζικό ίδρυμα, είτε από ΕΕΠ το οποίο καλύπτεται, είτε από το Εστία, είτε από το σχέδιο δόσης έναντι ενοικίου. Σχετική είναι η συνεννόηση που έγινε στο παρελθόν μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Συνδέσμου Τραπεζών», προστίθεται.

«Συνεπώς, καλώ όλες τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να προχωρήσουν άμεσα στη διεκπεραίωση εργασιών που αφορούν αιτήσεις στο Σχέδιο Εστία, πάντοτε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως ο αρμόδιος φορέας του σχεδίου, προς αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας του πολίτη», καταλήγει η ανακοίνωση.