You are here

Δάνεια δισεκατομμυρίων θα δώσουν οι τραπεζίτες το 2018

29/12/2017 07:28

Νέα δάνεια πέραν των €2 δισ. ετοιμάζονται να δώσουν το 2018 οι τραπεζίτες, τροφοδοτώντας με πιστώσεις την αυξημένη διάθεση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για ανοίγματα και, γενικότερα, τη βελτιωμένη οικονομική δραστηριότητα.

Τη φετινή χρονιά ο δανεισμός έφτασε στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, καθώς οι τράπεζες σπεύδουν να διοχετεύσουν την βελτιωμένη ρευστότητα τους στους γνωστούς αλλά και σε νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διευκολύνει τα πλάνα των τραπεζών για παροχή δανείων σε νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις που φαίνεται να ξεθαρρεύουν για νέα ανοίγματα μετά το φόβο που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος είχε και φέτος την εύνοια των τραπεζιτών.  Τα απανωτά ρεκόρ στον κλάδο έχουν ενθαρρύνει την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων και την επέκταση των υφιστάμενων.

Οι κατασκευές επέστρεψαν δυναμικά στην διεκδίκηση πιστώσεων, κυρίως λόγω της «πολιτικής των διαβατηρίων» και της ανέγερσης πολλών πολυώροφων κτιρίων, κυρίως στη Λεμεσό.

Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά, οι τράπεζες δίνουν έμφαση σε όλες τις κατηγορίες δανείων, όπως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά.

Ο στόχος των τραπεζών είναι να εκμεταλλευθούν το ξύπνημα  του ιδιωτικού τομέα μετά το λήθαργο των προηγουμένων ετών.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οι ενδείξεις για το ενδιαφέρον δανειοδότησης είναι πολύ θετικές και αναμένεται να βελτιώνονται ενόσω η οικονομία συνεχίζει την ανάπτυξή της.

Παράλληλα με τη χορήγηση νέων δανείων, οι τράπεζες συνεχίζουν την σταδιακή απομόχλευση του ισολογισμού τους, με πιέσεις και κινήσεις για εξόφληση ή πώληση προβληματικών δανείων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα συνολικά δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανήλθαν στα €52,5 δισ. τέλος Οκτωβρίου 2017 από €52,6 δισ. τον Σεπτέμβριο και €53,8 δισ. τον Οκτώβριο του 2016.

Το μεγαλύτερος μέρος των δανείων αφορά επιχειρηματικά δάνεια φθάνοντας τα €21,3 δισ. καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας οδηγεί επιχειρηματίες σε μεγαλύτερα ανοίγματα και νέα projects.

Τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται στα €12,4 δισ. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2018 καθώς ο κατασκευαστικός τομέας ανακάμπτει.

Όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται στα €2,6 δισ. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα για αγορά αυτοκινήτου και ανακαινίσεις σπιτιών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, οι τράπεζες έδωσαν το δεκάμηνο του 2017 συνολικά €2,2 δισ. νέα δάνεια.

Της Γεωργίας Χαννή