You are here

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για κριτήρια σχεδίου Οικία

13/10/2022 13:46

Διευκρινίσεις σε σχέση με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του Σχεδίου Οικία, δίνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

(Α) Εισοδηματικά Κριτήρια

Με βάση το εγκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχέδιο ΟΙΚΙΑ, τα εισοδηματικά κριτήρια των αιτητών έχουν καθορισθεί ως ακολούθως:

Tο συνολικό ακαθάριστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτητή για τα έτη 2019 & 2020, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ανά έτος:

(i) τις εξήντα χιλιάδες ευρώ (€60.000) για οικογένεια με τουλάχιστον τέσσερα εξαρτώμενα άτομα,

(ii) τις πενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€55.000) για οικογένεια με τρία εξαρτώμενα άτομα,

(iii) τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000) για οικογένεια με δυο εξαρτώμενα,

(iv) τις σαράντα -πέντε χιλιάδες ευρώ (€45.000) για οικογένεια με ένα εξαρτώμενο

(v) τις τριάντα -πέντε χιλιάδες (€35.000) ευρώ για οικογένειας χωρίς εξαρτώμενα

(vi) τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) για μονήρη νοικοκυριά

Τα πιο πάνω ισχύουν και για μονογονεϊκές οικογένειες. 

To Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι, με βάση και το Σχέδιο Εστία κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων του Σχεδίου ΟΙΚΙΑ ως προς τα μέγεθος της οικογένειας και των εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα, εκτός της διατροφής που εξαιρείται από το οικογενειακό εισόδημα:

«Οικογένεια του Αιτητή»

Σημαίνει όσα από τα ακόλουθα πρόσωπα διέμεναν στην Κύρια Κατοικία κατά την 31/12/2019:

(α) τον Αιτητή (β) το/τη σύζυγο του Αιτητή.

Νοείται ότι στον ορισμό του «συζύγου» για τους σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, περιλαμβάνεται και η σχέση που δημιουργείται μεταξύ δύο προσώπων με τη σύναψη συμφώνου πολιτικής συμβίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί 26 Πολιτικής Συμβίωσης Νόμου του 2015 (Ν. 184(I)/2015), όπως εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται.

(γ) τα εξαρτώμενα τέκνα του Αιτητή ή/και του/της συζύγου του Αιτητή.

Νοείται ότι «εξαρτώμενα τέκνα» για τους σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, σημαίνει τα νόμιμα τέκνα, τέκνα εκτός γάμου και νόμιμα υιοθετημένα τέκνα, που δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18) έτος της ηλικίας τους.

«Οικογενειακό Εισόδημα Αιτητή»

Σημαίνει το συνολικό ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα, από οποιαδήποτε πηγή, όλων των μελών της Οικογένειας του Αιτητή. Για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτάται από όλα τα μέλη της οικογένειας, μεταξύ άλλων, από, εργασία, απασχόληση, συντάξεις, ενοίκια, έσοδα από τόκους και μερίσματα, επιχορηγήσεις από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, καθώς και από οποιεσδήποτε άλλες χορηγίες, επιδόματα και πηγές εισοδήματος στη Δημοκρατία ή και στο εξωτερικό.

Νοείται ότι, εξαιρούνται από τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος, διατροφή, τα εισοδήματα των τέκνων μαθητών από εργασία ή απασχόληση, τα επιδόματα και οι χορηγίες σε άτομα με αναπηρίες καθώς και η φοιτητική χορηγία και οι παροχές της φοιτητικής μέριμνας.

Το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, επιπτώσεις οι οποίες δυνατόν να μείωσαν τα εισοδήματα των αιτητών κατά το έτος 2021, αποφάσισε όπως στις περιπτώσεις αιτητών, που απορρίφθηκαν κατά την αξιολόγησης τους, λόγω του ότι τα εισοδήματα τους υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί για τα έτη 2019 ή 2020, να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα του έτους 2021. Στην περίπτωση που ο αιτητής καλύπτει τα εισοδηματικά κριτήρια για το έτος 2021, καθώς και για ένα εκ των ετών 2019 ή 2020, θα συνεχίζει να είναι επιλέξιμος για υπαγωγή στο Σχέδιο ΟΙΚΙΑ.

(Β) Περιουσιακά Στοιχεία

Με βάση το εγκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχέδιο Οικία, τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας (δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, μείον οι τρέχουσες πιστωτικές διευκολύνσεις εξαιρουμένου του δανείου που εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία), δεν θα υπερβαίνει τις €250.000.   

Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των υπόλοιπων ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή του ακινήτου στα αρχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η οποία και θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον πιο πρόσφατο Δείκτη Τιμών Ακινήτων που δημοσιοποιείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη ότι (α) η νέα Γενική Εκτίμηση ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με αξίες ημερομηνίας 01/01/2021, ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων για το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ, (β) η πλειονότητα των άλλων περιουσιακών στοιχείων αφορά αγροτεμάχια ή/και ακίνητα που δεν περιλαμβάνονται στο Δείκτη Τιμών Ακινήτων που δημοσιοποιείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποφάσισε τα ακόλουθα στις περιπτώσεις αιτητών, που απορρίφθηκαν κατά την αξιολόγησης του λόγω υπέρβασης των υπόλοιπων καθαρών περιουσιακών στοιχείων:

(α) Για τα ακίνητα που δεν περιλαμβάνονται στο Δείκτη Τιμών Ακινήτων που δημοσιοποιείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να υπολογίζεται η ο μέσος όρος των γενικών εκτιμήσεων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με αξίας ημερομηνίας 01/01/2018 και 01/01/2021.

(β) Για τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Δείκτη Τιμών Ακινήτων που δημοσιοποιείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή του ακινήτου στα αρχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με βάση την αξία της τελευταίας γενικής εκτίμησης ημερομηνίας 01/01/2021, η οποία και θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον πιο πρόσφατο σχετικό με τα ακίνητα Δείκτη Τιμών Ακινήτων που δημοσιοποιείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. 

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι εκτός των πιο πάνω διευκρινήσεων δεν θα παραχωρούνται οποιεσδήποτε εξαιρέσεις στις περιπτώσεις που αιτητές δεν καλύπτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν τεθεί ανεξαρτήτου του ποσού / αξίας υπέρβασης.