You are here

ΕΕ: Θυγατρική ΚΕΔΙΠΕΣ για Ενοίκιο έναντι Δόσης

09/01/2023 06:42

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αξίωσε από το ΥΠΟΙΚ όπως προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες για σύσταση εταιρείας η οποία θα διαχειρίζεται μόνο το σχέδιο Mortgage to Rent (Ενοίκιο έναντι Δόσης).

Η εταιρεία αυτή, σύμφωνα με το θεσμικό όργανο της Κομισιόν, θα πρέπει να είναι θυγατρική της ΚΕΔΙΠΕΣ και να έχει το δικό της ισολογισμό, ώστε να υπάρξει περαιτέρω διαφάνεια με στόχο τον καλύτερο διαχειριστικό έλεγχο από τις εποπτικές αρχές των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, το ΥΠΟΙΚ δεν έχει προβάλει οποιαδήποτε ένσταση επί της πρότασης της Κομισιόν.  Αντίθετα, την έχει αποδεχθεί, σύμφωνα με αρμόδια πηγή.

Η μεγάλη εικόνα για τις Κυπριακές Αρχές, όπως τέθηκε κατ’ επανάληψη προς τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η εφαρμογή του σχεδίου που θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εν λόγω εταιρεία θα είναι κάτω από την ομπρέλα της ΚΕΔΙΠΕΣ και δεν αποκλείεται να έχει δικό της ΔΣ.

Εξαιρέσεις για την αγοραία αξία των ακινήτων

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, συμφώνησε να εξαιρεθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί για τα σχέδια Οικία και Εστία σε ότι αφορά το ύψος της αγοραίας αξίας της πρώτης τους κατοικίας, ώστε να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο επικείμενο σχέδιο Mortgage to Rent (Ενοίκιο έναντι Δόσης)

Η Κομισιόν, καθόρισε, στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου, ως μέγιστη αγοραία αξία πρώτης κατοικίας τις €250 χιλ. ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, αποδέχθηκε να εξαιρεθούν της πρόνοιας αυτής, μόνο οι δανειολήπτες των οποίων η αγοραία αξία της πρώτης τους κατοικίας, είναι μεν €350 χιλ. όμως έχουν εγκριθεί για συμμετοχή στα σχέδια Εστία και Οικία.

Όπως έγραψε παλαιότερα η StockWatch, με την υλοποίηση του σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης, στις αρχές ερχόμενου Φεβρουαρίου, αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στα 4 χιλ. ευάλωτα νοικοκυριά.

Το σχέδιο θα το διαχειρίζεται θυγατρική της ΚΕΔΙΠΕΣ, που θα συσταθεί το συντομότερο.

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που αφορά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Στο σχέδιο θα συμμετέχουν επιπρόσθετα, ευάλωτοι πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μη βιώσιμοι δανειολήπτες του σχεδίου Εστία, καθώς και αριθμός ευάλωτων δανειοληπτών του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Οι όροι που θα διέπουν το σχέδιο έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των κυπριακών αρχών και της Κομισιόν.

«Αναμένουμε την αντίδραση της Κομισιόν για κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις που ζήτησε και για τις οποίες η ανταπόκριση μας ήταν άμεση», ανέφερε στη StockWatch την περασμένη Πέμπτη η Αυγή Λαπαθιώτη, Οικονομική Διευθύντρια του ΥΠΟΙΚ.

Σε τι ποσό θα αποκτά τα ακίνητα η ΚΕΔΙΠΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ένα σημαντικό κομμάτι που θα αφορά στο σχέδιο, είναι η οριστικοποίηση του ποσοστού σε σχέση με την αγοραία αξία του ακινήτου, που θα αποκτά η ΚΕΔΙΠΕΣ από τις τράπεζες και από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Το ΥΠΟΙΚ, με αίτημα του προς τη ΓΔΑ εισηγείται όπως το ποσοστό της αγοραίας αξίας του ακινήτου που θα αποκτάται από την ΚΕΔΙΠΕΣ, να είναι μεταξύ 60% και 70%.

Το υπόλοιπο ποσό, το 30% ή το 40%, θα διαγράφεται παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν άλλη προσέγγιση επί του θέματος.

Το επιχείρημα του ΥΠΟΙΚ σε ότι αφορά τη διαγραφή των συγκεκριμένων δανείων, είναι γιατί, η πλειονότητα τους πάει πολλά χρόνια πίσω και το υφιστάμενο υπόλοιπο τους υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματική αξία του ακινήτου.

Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι για διάφορους λόγους το ενδιαφέρον για την αγορά αυτών των κατοικιών είναι περιορισμένο.

«Για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές για τη συγκεκριμένη αγορά, όταν οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν εκ προοιμίου ότι θα αγοράσουν ένα ακίνητο, που ήταν πρώτη κατοικία ευάλωτου δανειολήπτη», παρατήρησε στη StockWatch, πηγή του ΥΠΟΙΚ.

«Το σχέδιο θα πετύχει γιατί έχει μεγάλη βάση»

Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμάται ότι με όλες τις δυσκολίες, το Mortgage to Rent,θα πετύχει και θα συμμετέχουν σε αυτό και οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ που θα συμμετέχει και θα διαχειρίζεται το σχέδιο μέσω θυγατρικής της, διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνολικού ποσοστού που υπάρχει στο σύστημα και αυτό το στοιχείο αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία του.

Στο σχέδιο θα συμμετέχει επίσης ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης που διατηρεί μεγάλο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Οι δύο συστημικές τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, φαίνεται ότι έχουν δώσει θετικές ενδείξεις στο ΥΠΟΙΚ για συμμετοχή τους στο σχέδιο. 

Άλλωστε οι διεργασίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Εκτιμάται ότι το Mortgage to Rent, θα καλύψει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξης των €3 δισ., εκ των οποίων ποσό περίπου €1.5 δισ. αποτελεί μέρος της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 έχει περιληφθεί κονδύλι ύψους €5 εκατ. για τις ανάγκες του σχεδίου.

Του Λεύκου Χρίστου