You are here

Ενώθηκαν online με το κτηματολόγιο οι τράπεζες

13/01/2020 06:45

Με online διαδικασία μέσω του μηχανογραφικού συστήματος του κτηματολογίου, οι τράπεζες θα μπορούν από την 1η Φεβρουαρίου να διεκπεραιώνουν διαγραφές ακίνητης εξασφάλισης (υποθήκης) χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος.

Στις τράπεζες θα δοθεί πρόσβαση μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι του μηχανογραφικού συστήματος του κτηματολογίου, ώστε, από τη μία να επιταχύνονται οι διαδικασίες διαγραφής της υποθήκης, όταν ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει το δάνειο του που είχε εξασφάλιση πρώτη κατοικία ή κάποιο άλλο ακίνητο και από την άλλη να εξοικονομείται χρόνος και οικονομικό κόστος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Αυτή θα είναι η πρώτη φάση της πρόσβασης των τραπεζών στο συγκεκριμένο σύστημα του κτηματολογίου», δηλώνει στη StockWatch ο διευθυντής του κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους.

Σημειώνει ότι στο πλαίσιο τη δεύτερης φάσης θα δοθεί η δυνατότητα των τραπεζών να διεκπεραιώνουν, όχι μόνο τη διαδικασία διαγραφής των υποθηκών ακινήτων, αλλά να έχουν την πρόσβαση και τη δυνατότητα να κάνουν και τις εγγραφές.

Αυτή η τεχνολογική συνεργασία του κτηματολογίου με τις τράπεζες συνεπάγεται εξοικονόμηση χρόνου εργασίας και οικονομικού κόστους, σύμφωνα με τον διευθυντή του κτηματολογίου και διευθυντικά στελέχη των τραπεζών.

«Μας πήρε δύο ολόκληρα χρόνια για να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν απευθείας πρόσβαση στο σύστημα εγγραφής και διαγραφής ακινήτων πελατών δανειοληπτών τους», παρατήρησε ο κ. Σωκράτους ο οποίος εξήρε το θετικό ρόλο που διαδραμάτισε επί του θέματος ο σύνδεσμος τραπεζών.

Με βάση τη διαδικασία που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, θα έπρεπε λειτουργοί των τραπεζών να επισκέπτονται τα επαρχιακά γραφεία του κτηματολογίου για να συμπληρώσουν τις αιτήσεις, να τις καταθέτουν και να αναμένουν το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να κρατήσει πολλές εβδομάδες.

Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίζει ο κ. Σωκράτους, δεν ευνοεί μόνο το κτηματολόγιο ή τις τράπεζες, αλλά ευνοεί κυρίως την αγορά.

Αυθημερόν μεταβιβάσεις, υποθήκες και δωρεές

Το κτηματολόγιο προώθησε και έθεσε σε εφαρμογή και μία άλλη καινοτομία την οποία έχει ήδη ανακοινώσει, αλλά δεν πήρε, όπως παρατηρεί ο κ. Σωκράτους, την ανάλογη διάσταση.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, υποθηκών και δωρεών γίνεται πλέον αυθημερόν από όλα τα επαρχιακά γραφεία του κτηματολογίου παγκυπρίως.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του κτηματολογίου, παλαιότερα χρειάζονταν εβδομάδες και μήνες για να προχωρήσουν οι εν λόγω διαδικασίες προκαλώντας, όπως είπε, τη δικαιολογημένη δυσφορία των πολιτών.

Σήμερα, πρόσθεσε, η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και του προσωπικού, έχει ξεπεραστεί χάρις στην τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων του κτηματολογίου που αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εργαλείο κατά της γραφειοκρατίας.

Ενδεικτικά, ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες εργάσιμες μέρες του περασμένου Δεκεμβρίου, διεκπεραιώθηκαν αυθημερόν περίπου 2.300 πράξεις που αφορούσαν μεταβιβάσεις, υποθήκες και δωρεές.

 «Μπορείτε να φανταστείτε πόσος όγκος δουλειάς υπάρχει σε ετήσια βάση σε αυτό το κομμάτι της δουλειάς του κτηματολογίου που παλαιότερα γινόταν με την αναμονή ουρών στα επαρχιακά γραφεία της υπηρεσίας», επεσήμανε ο διευθυντής του κτηματολογίου.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η αυθημερόν εξυπηρέτηση των πολιτών θα καθίσταται δυνατή αν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν στη διάθεση τους τις αιτήσεις ή δηλώσεις τους με τα απαραίτητα έγγραφα.

Του Λεύκου Χρίστου