You are here

Κεντρική: Οι ντόπιοι στηρίζουν την αγορά ακινήτων

02/07/2021 07:10

Η συνεχιζόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης για ακίνητα στηρίζει την αγορά, αντισταθμίζοντας τη χαμηλότερη ζήτηση από ξένους αγοραστές σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει η ΚΤ στο Οικονομικό Δελτίο Ιουνίου, η αυξημένη ζήτηση από ντόπιους ευνοείται από το συνεχιζόμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, ενώ το γεγονός ότι τα κριτήρια δανεισμού παραμένουν σε ιδιαίτερα αυστηρά επίπεδα διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό ότι ο νέος ενυπόθηκος δανεισμός θα είναι βιώσιμος.

Στο οικονομικό δελτίο γίνεται αναφορά στα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ). Όπως σημειώνεται, οι αγοραπωλησίες ακινήτων σε παγκύπρια βάση παρουσίασαν ετήσια αύξηση 27,6% για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021, επηρεαζόμενες και από τη χαμηλή περσινή βάση λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η αύξηση από εγχώριους αγοραστές ανήλθε στο 64,1% υπερκαλύπτοντας τη μείωση κατά 16,5% που σημειώθηκε στους ξένους αγοραστές.

Σύμφωνα με στοιχεία του κτηματολογίου που καταγράφει και παρουσιάζει το StatWatch, το πεντάμηνο του 2021 οι πωλήσεις ακινήτων σε ντόπιους ανήλθαν στις 2.482 αποτελώντας το 69,4% των συνολικών πωλήσεων.

H WiRE FS επεσήμανε σε πρόσφατό δελτίο της ότι το βασικό χαρακτηριστικό της τρέχουσας και της επόμενης περιόδου, αναμένεται να είναι η αυξημένη ζήτηση από ντόπιους για οικιστικά ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, με στόχο τη δημιουργία νέων πηγών εισοδημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφεται και η αξιοποίηση των κυβερνητικών κινήτρων επιδότησης επιτοκίου στεγαστικού δανείου.

Ταυτόχρονα, πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα καταδεικνύουν άνοδο του δείκτη τιμών κατοικιών (οικιών και διαμερισμάτων).

Η τριμηνιαία αύξηση στις τιμές διαμερισμάτων διαμορφώνεται στο1,2% και των οικιών στο 0,2%, κάτι που αντανακλά, όπως σημειώνεται, την ενισχυμένη προτίμηση αγοραστών και επενδυτών στα διαμερίσματα. Προστίθεται ότι στις πλείστες επαρχίες παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από εγχώριους αγοραστές, κυρίως για διαμερίσματα και οικίες μικρότερου μεγέθους και αξίας από ότι στο παρελθόν.

«Αυτό πιθανόν να οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε αγοραστές που επιθυμούν να επωφεληθούν από το κρατικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για αγορά πρώτης κατοικίας ή σε αγοραστές οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες αλλά και επενδυτές που αγοράζουν με σκοπό να ενοικιάσουν (buy-to-let)», όπως σημειώνεται. 

Η εγχώρια ζήτηση στηρίζει τον τομέα ακινήτων την ώρα που το ποσοστό των ΜΕΔ των επιχειρηματιών του κλάδου αυξάνονται. Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής τα ΜΕΔ του τομέα ακινήτων στην Κύπρο παραμένουν από τα ψηλότερα στην Ευρώπη. Ο σχετικός δείκτης ανήλθε στο 29,8% το πρώτο τρίμηνο του 2021, από 29,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Της Γεωργίας Χαννή