You are here

Κτύπησαν κόκκινο οι εκποιήσεις ακινήτων

09/07/2019 06:13

Άρχισαν να παίρνουν μπρος οι μηχανές των τραπεζών για εκποίηση των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ανάλυση των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποίησε η StockWatch.  Με βάση την ανάλυση οι εκποιήσεις έχουν φτάσει στο ψηλότερο επίπεδο από το 2015 όταν ψηφίστηκε το αρχικό πλαίσιο για εκποιήσεις, ιδίως μετά το 2018 όταν ενισχύθηκε το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Με βάση τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τράπεζες εκποίησαν περίπου 100 ακίνητα που αντιστοιχούν με το ένα έκτο των επιστολών για τα οποία στάλθηκαν προειδοποιητικές επιστολές. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τριμηνιαίο αριθμό εκποιήσεων από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία αναφορικά με πωλήσεις ακινήτων σε πλειστηριασμό, καθώς επίσης και το ψηλότερο ποσοστό εκποιήσεων σε τριμηνιαία βάση.

Παρά τις ανησυχίες μερίδας των κομμάτων για τις εκποιήσεις, κανένα από τα εκατό ακίνητα που εκποιήθηκαν το 2019 δεν ήταν πρώτη κατοικία.  Ως γνωστό, τα κόμματα προτείνουν αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων και επικαλούνται την ανάγκη της ενίσχυσης του δικαιώματος πρόσβασης των κακοπληρωτών στα δικαστήρια.

Πήραν μπρος μετά το 2018

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, αν και οι τράπεζες από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του πλαισίου εκποιήσεων έστελναν κατά εκατοντάδες τις επιστολές ειδοποίησης για εκποιήσεις ακινήτων, το ενδιαφέρον για αγορά τέτοιων ακινήτων παρέμενε πολύ περιορισμένο με τις τριμηνιαίες πωλήσεις μέσω εκποιήσεων να καταγράφουν μονοψήφιο αριθμό μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Μετά την τροποποίηση του πλαισίου εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας μέσω νομοσχεδίων που πέρασαν από τη βουλή τον Ιούλιο του 2018, ώστε να παρέχονται περισσότερα εργαλεία στις τράπεζες προς επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης, οι εκποιήσεις ανέβασαν ρυθμό και συνεχίζουν να αυξάνονται με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Κατά τη ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων η πλειοψηφία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, μπλόκαρε δεκάδες τροπολογίες των υπολοίπων κομμάτων καθώς και σχετικές προτάσεις νόμου, διατηρώντας επίμαχες πρόνοιες που αφορούσαν ιδιαίτερα, την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη, τον τρόπο επίδοσης ειδοποιήσεων για εκποιήσεις, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις εκτιμήσεις αξίας ενυπόθηκων ακινήτων προς εκποίηση, μεταξύ άλλων.

Η κατάσταση το τελευταίο τρίμηνο είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα τρίμηνα, με το ποσοστό των εκποιήσεων επί των προειδοποιητικών επιστολών να είναι περίπου τετραπλάσιο από ότι πριν.

Από το σύνολο των 9.221 επιστολών για εκποιήσεις που απέστειλαν οι τράπεζες από το 2015 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019, μόνο 444 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 4,8% ενώ το ποσοστό του τελευταίου τριμήνου είναι 16,6%.

Παρέμβαση της βουλής ένα χρόνο μετά, εν μέσω αντιδράσεων

Οι κινήσεις των κομμάτων για αλλαγή του πλαισίου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου οικονομικών που έσπευσαν να προειδοποιήσουν για το ενδεχόμενο διατάραξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με πολλαπλές συνέπειες στην οικονομία ευρύτερα, σε περίπτωση αλλαγών στο πλαίσιο εκποιήσεων.

Πρώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, από την πρώτη μέρα κατάθεσης σχετικής πρότασης νόμου που αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσει ενώπιον της ολομέλειας της βουλής προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή.

Η πρόταση που συζητείται στην επιτροπή οικονομικών προέρχεται από τα κόμματα ΔΗΚΟ, Οικολόγους, Συμμαχία και Αλληλεγγύη και σημείο αιχμής για τους εμπλεκόμενους φορείς φαίνεται να αποτελούν οι αλλαγές που περιλαμβάνει σε σχέση με τη διαδικασία έκδοσης απαγορευτικών διαταγμάτων από δικαστήρια, σε σχέση με τις εκποιήσεις.

Αν και τα κόμματα επικαλούνται το σχέδιο Εστία, που αφορά δάνεια που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, από τις 444 εκποιήσεις που έγιναν την τελευταία τετραετία, μόνο δύο περιπτώσεις σχετίζονται με πρώτη κατοικία.

Της Μαρίας Χαμπή