You are here

Λόγος στις τράπεζες για εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων

16/05/2018 15:29

Η επιτροπή νομικών εξετάζει προσχέδια προτάσεων νόμου αναφορικά με την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, νοουμένου ότι έχουν αποπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους, δίνοντας παράλληλα λόγο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η πορεία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η βουλή για τη ρύθμιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην νομοθεσία αναφορικά με τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο, όταν το θέμα τεθεί εκ νέου ενώπιον της επιτροπής.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, αυτό που προτείνεται είναι μια διαδικασία που να περιλαμβάνει πριν την έκδοση τίτλου από το τμήμα κτηματολογίου, τη δυνατότητα στις τράπεζες να εκφέρουν άποψη με βασικό κριτήριο το αν ο αγοραστής έχει εξοφλήσει πλήρως το αντάλλαγμα για το ακίνητο.

Αυτό το κριτήριο θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το τμήμα κτηματολογίου που θα προχωρά στην έκδοση τίτλου, με τον κ. Δαμιανού να αναφέρει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να τεκμηριώνουν οποιουσδήποτε άλλους λόγους για τους οποίους εισηγούνται μη τιτλοποίηση.

Σημείωσε ότι σήμερα έγινε ακόμα ένα βήμα προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των μελών της επιτροπής νομικών.

Τη συναντίληψη μεταξύ των μελών της επιτροπής σημείωσε και ο προεδρεύων της επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ο οποίος σημείωσε ότι θα υπάρχουν περισσότερα να λεχθούν μετά τις 6 Ιουνίου, όταν επανεξεταστούν οι προτάσεις νόμου που ετοιμάστηκαν.

Η επιτροπή νομικών σκοπεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα δεκάδων χιλιάδων αγοραστών ακινήτων οι οποίοι, αν και πλήρωσαν το αντίτιμο, δεν κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του πωλητή έναντι του δανειστή του. 

Η πρωτοβουλία προέκυψε κατόπιν της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην κατάθεση σχετικής πρότασης εκ μέρους της κυβέρνησης, μετά τον χαρακτηρισμό της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη βουλή, ως αντισυνταγματικής από επαρχιακά δικαστήρια.

Νέο νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση δεν έφτασε στη βουλή καθώς σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία δεν αντιμετώπιζε τα προβλήματα του νόμου.

Της Μαρίας Χαμπή