You are here

Οι πιο χρεωμένοι στην ΕΕ οι κύπριοι developers

31/07/2020 07:24

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο εξακολουθούν να είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη παρά τη σημαντική απομόχλευση των τελευταίων χρόνων αλλά και με μεγάλη βοήθεια που λαμβάνει ο τομέας μέσω των πολιτογραφήσεων επενδυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ελληνικές και κυπριακές τράπεζες είναι στην κορυφή των χωρών με τα ψηλότερα κακά δάνεια.

Ο δείκτης NPLs στον τομέα των κατασκευών ανήλθε στο 59,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2020, περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθεί ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα με 53,8% από 53,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 14,1% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με 14% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στη δεύτερη θέση με προβληματικά δάνεια περνά η Κύπρος στον τομέα του real estate με τον δείκτη να είναι στο 24,3%, όσο ήταν και το προηγούμενο τρίμηνο.

Την πρωτιά έχει η Ελλάδα με ποσοστό 37,6% σε σχέση με 38,4%.

Αναφορικά με το συνολικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ανέρχεται στο 20,1% και είναι ο δεύτερος ψηλότερος στην ΕΕ μετά την Ελλάδα (34%).

Ο δείκτης αναμένεται ότι θα αυξηθεί το 2021 μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής στις πληρωμές δόσεων δανείων που ισχύει από τον Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την περιοδική επικαιροποίηση στον πίνακα κινδύνων της, ο οποίος συνοψίζει τους κυριότερους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ χρησιμοποιώντας ποσοτικούς δείκτες κινδύνου.

Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 μειώθηκε κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 14,6% ενώ απόδοση ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 1,3% από 5,9%. Σημειώνεται ότι οι θέσεις ρευστότητας των τραπεζών δεν παρουσίασαν χειροτέρευση.

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 αντικατοπτρίζεται κυρίως στη συρρίκνωση των δεικτών κεφαλαίου και της κερδοφορίας των τραπεζών, το κόστος κινδύνου αυξήθηκε, ενώ οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) παρέμειναν σταθεροί, επιβεβαιώνοντας ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού μπορεί να καθυστερήσει.

Της Γεωργίας Χαννή