You are here

Π. Νικολάου: «Τραγικό για τη χώρα» η αναστολή εκποιήσεων

18/11/2022 12:07

Τραγική εξέλιξη για τη χώρα, χαρακτήρισε ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, την εκ νέου αναστολή εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις.

Ο κ. Νικολάου που μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος και ερωτηθείς για τη διαδοχική παγοποίηση του νόμου για τις εκποιήσεις, υπέδειξε με έμφαση ότι η διαδικασία αναστολής του σχετικού νόμου δεν παρέχει ουσιαστική βοήθεια στους ευάλωτους δανειολήπτες.

«Η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις προστατεύει τους στρατηγικά κακοπληρωτές και προκαλεί προβλήματα στους συνεπείς δανειολήπτες», επεσήμανε ο CEO της ΒΟCH και πρόσθεσε:

«Εμείς ως Τρ. Κύπρου είμαστε διατεθειμένοι και το έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι βοηθούμε τους ευάλωτους δανειολήπτες. Και αναδιαρθρώσεις δανείων κάνουμε και λύσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων των πελατών μας παρέχουμε και σε μερικές περιπτώσεις προβαίνουμε και σε διαγραφή μέρους του δανεισμού τους, εκεί και όπου επιβάλλεται».

Ο κ. Νικολάου, σημείωσε ότι στην εξίσωση αυτής της εξέλιξης με τη διαδοχική αναστολή των εκποιήσεων μπαίνει και μια σημαντική πτυχή για την Τράπεζα Κύπρου που είναι η έγνοια της για το 99% των πελατών της που πληρώνουν και το 100% των καταθετών της που εμπιστεύονται τα λεφτά τους στην Τράπεζα.

«Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μία αναστολή νομοθεσίας η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Και οι τράπεζες καλούνται να εξηγούν στους ξένους πελάτες και επενδυτές καθώς και στις εποπτικές αρχές τι σημαίνει αυτή η διαδοχική αναστολή του επίμαχου αυτού νόμου και σε τι αποσκοπεί», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο CEO της Τρ. Κύπρου εξέφρασε την άποψη και την έγνοια ότι «η παρατεταμένη απόφαση για αναστολή του νόμου για εκποιήσεις εκθέτει την αξιοπιστία της χώρας μας και μάλιστα χωρίς λόγο» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεαστεί στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και το αξιόχρεο της χώρας.

Εξήγησε ότι ένας ξένος επενδυτής που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Κύπρο σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, ζητά πάνω από όλα να πληροφορηθεί εάν στην Κύπρο επικρατεί σταθερό νομικό πλαίσιο.

«Υπάρχουν τρόποι το τραπεζικό σύστημα να βοηθήσει πραγματικά αυτούς που το έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη», τόνισε.

Ορατή η πιθανότητα μερίσματος

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η θετική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας, δημιουργεί βάση για την επιστροφή της μερισματικής  πολιτικής της, ο κ. Νικολάου σημείωσε:

«Η τράπεζα βρίσκεται σε  διαβούλευση, ως είθισται με την ΕΚΤ για το θέμα και έχοντας ως εχέγγυο τα καλά οικονομικά αποτελέσματα για ολόκληρο το χρόνο, είναι στους στόχους μας να καταβάλουμε μέρισμα το 2023».

Διευκρίνισε πως δεν υπάρχει απόλυτο εχέγγυο σε ότι αφορά την εποπτική έγκριση για τη διανομή μερίσματος.

«Είναι γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα δημιουργούν προσδοκία και κάποιες αυξημένες πιθανότητες, βάσει των οποίων θα ζητήσουμε την έγκριση για διανομή μερίσματος», παρατήρησε ο CEO της Τρ. Κύπρου.

ΜΕΔ: €460 εκατ. στους ισολογισμούς

Σε σχέση με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις,  ο κ. Νικολάου είπε ότι η Τρ. Κύπρου έχει αυτή τη στιγμή στους ισολογισμούς της περίπου €460 εκατ. ΜΕΔ.

Από το ποσό αυτό, είπε, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που αφορά ιδιωτικό χρέος και ένα άλλο πιο μεγάλο που αφορά στις επιχειρήσεις.

Εξήγησε ότι στο ποσοστό του ιδιωτικού χρέους, περιλαμβάνονται και ευάλωτοι δανειολήπτες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Εστία και τους οποίους η τράπεζα τους διαχειρίζεται, όπως είπε, διακριτικά.

«Είναι γεγονός ότι η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Τράπεζα Κύπρου διότι έχει μειώσει σημαντικά τα κόκκινα της δάνεια, ωστόσο,  επηρεάζει την αξιοπιστία της χώρας μας», σημείωσε.

Αντιστέκεται ο τομέας ακινήτων

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στον τομέα των ακινήτων τονίζοντας πως υπάρχει κινητικότητα καθώς αρκετές εταιρείες από το εξωτερικό οι οποίες είτε αγοράζουν, είτε ενοικιάζουν γραφεία στην Κύπρο.

«Αυτό σημαίνει», πρόσθεσε, «πως δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας και κατά την άποψη μας θα προτιμούσαμε αυτή τη μορφή επένδυσης παρά τα διαβατήρια» και επεσήμανε ότι «υπάρχει απίστευτη ζήτηση και στη Λευκωσία και στη Λεμεσό σε ότι αφορά τα ακίνητα».

Εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομική θεωρία που λέει πως όταν αυξηθούν τα επιτόκια μειώνονται οι τιμές των ακινήτων, φαίνεται ότι αυτό, στο παρόν στάδιο δεν ισχύει, διότι, όπως είπε, «από τη μια συμπίπτει με την αύξηση των κατασκευαστικών υλικών και από την άλλη, συμπίπτει με την αύξηση της ζήτησης».

Του Λεύκου Χρίστου